İddia Konusu; Otomatik Vites ve "N"

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mel-a-ku
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Otomatik vites araba da rampayı boşta inmenin zararı varmıdır?

  • Evet vardır.

    Oy: 59 52.2%
  • Hayır yoktur.

    Oy: 54 47.8%

  • Kullanılan toplam oy
    113
yazıyoruz ama dikkate şayan bulunmuyor.. özetle diyoruz ki " evet zararlıdır; ama zararın boyutu farkedilemeyecek kadar azdır". Otomatik şanzumanlar manuellerden çok daha sağlam yapılı ve dayanıklı aksamlardır. Bu nedenle, öyle 2km N gidildi diye çok ağır hasarlar oluşmasını beklemeyin.

Birde hep denilmiş ki manuelde boş ne ise otomatikde N odur. Değildir arkadaşlar.. Çünkü çok farklı yapılardır bunlar. Manueldeki işleyiş ile otomatikdeki şanzuman yapısının işleyişinin alakası yok ki.. Yani Cz75 deki emniyette üst kapaktadır, beretta f92deki emniyette.. ama bu ikisinin birbiyle zerre kadar alakası yoktur. Bilen bilir, bu hadisede böyle işte..

Mesela manuel vites bir araçda, volan dişlisi motordan aldığı momentumu , şanzuman dişlilerine aktarır; debriyaja bastığınızda volan ayrılır ve şanzuman devre dışı kalır. çünkü motorla olan iltisak kesilmiştir ve bu duruma biz BOŞA ALMAK deriz..

Bilirmisiniz bilmem otomatik şanzumanlarda tork konvertörü diye bir parça vardır. Kabaca bir tarifle bu parça, otomatik araçlarda debriyaj-baskı-balata yerine kullanılır. ETF yağ aracılığıyla bu kavramayı sağlar.Yani etf yağ yağlama yapmaz, yoğunluğuyla basınç unsuru yaratır ve vites değişimin sağlar..İşte bu tork konvertörünün içerisinde pompa, türbin ve stator olmak üzere üç parça bulunur. Aralarında da atf yağı bulunmaktadır.

Basitçe çalışma prensibini anlatmak gerekirse, motordan gelen tahrik pompa tarafını döndürür ve aradaki yağın hareketlendirilmesi ile şanzımana giriş yapan turbin tarafı da dönmeye başlar. Bu sayede iki taraf arasında bir sıvı kavrama meydana gelir. Ama araç N konumundayken bile pompa aksamı mütemadiyyen çalışır ve yağı azda olsa sirküle eder. Ayrıca volan gibi şanzumandan büsbütün uzaktada durmaz. Bitişiktir ama gücü iletmez.. Bu durumda da boş yere sürekli çalışarak zorlanan bu parça ve itmeye çalıştığı yağ ısınır. Ve haliyle hem yağda, hem pompada hemde türbinde tahribat oluşur..

Yazılanlara şöyşece bir baktımda pek çok mantık hatası yapılmış.. En sık yapılan hatada manuel vitesle, otomatik vites sisteminin birbiriyle aynı zannedilmesi. DSG-MMT-CVT-EASYTRONİC gibi sistemler manuellere çok benzer ama tam otomatik bir şanzumanın bu yapılarla çokda alakası yoktur.

Bazıları manuel vites mantığından olsa gerek, yanlış tahminde bulunmuş.
Ama "yakuzz" arkadaşımız hariç.
Otomatik şanzuman çalışma matığı farklıdır ve N ile yol katetmek Evet zararlıdır.
 
Son düzenleme:
Bazıları bilmeden, bilir kişi gibi iyi sallamış.
Ama "yakuzz" arkadaşımız hariç.
Otomatik şanzuman çalışma matığı farklıdır ve N ile yol katetmek Evet zararlıdır.

Ben otomatik vitesle yeni tanıştığım için teknik veya mekanik açıdan zararlarını gerçekten anlayamıyorum. Bu kadar net zararlıdır dediğinize göre teknik olarak açıklayın muhalif olan bizlerde aydınlanalım. Yaptığım yorumlar biryerden sonra mantığa ve geçmiş bilgilerime göre.
 
Polat Abi bu konuda sana "şu şöyledir bu böyledir" demek zerrece haddime değil; ama işte tork konvertörü dahilinde çalışan parçalardan pompa, hep ama hep çalışıyor. motor ilk hareketi aldığında , bu parçada belli bir basınçla çalışmaya başlıyor. Çok uzun süreli Rölantideki çalışmalarda MİKRO düzeyde de olsa aşınma oluşuyor. Yağ ısınıyor; belli bir basınçla türbin üzerine sürekli sirküle ediliyor.. Ama işte "şanzumanı kucaklama", "şanzumanı yola bırakmak" gibi birşey yok burada.

Gözle görülür bir yıpranma için, aracı bir kamyona bağlayıp; haftalarca , aylarca çalışır vaziyette çekmek lazım.

Benim dediği şey ; "su hortumunu duvara tutarsanız aşınır" gibi birşey. Birileride derki "hayır aşınmaz, aşınsa görürüz".. Aşınma var ama çok çok az. O su hortumu, o duvara 1 yıl tutarsak haklı olduğum görülecektir :)
 
Bazıları bilmeden, bilir kişi gibi iyi sallamış.
Ama "yakuzz" arkadaşımız hariç.
Otomatik şanzuman çalışma matığı farklıdır ve N ile yol katetmek Evet zararlıdır.

abicim teşekkür ederim ama "sallamak" demesek. çok muâl olan bir konu hakkında fikir teattisi bizimki. eminim herkesin haklılık payı vardır.
 
Elimdeki dökümandan kısa kısa alıntılar alıp aktarıyorum. Otomatik şanzımanlar yüksek ısı ve basınca maruz kaldığından yağ özelliğini daha çabuk yitirir. 30.000 km de şanzıman açılıp filitresi değiştirilmeli, yağı yenilenmeli. Manyetik parça mutlaka temizlenmeli, basınç ayarlarının yeniden yapılması gerekir. Yeni nesil amerikanların otomatik şanzımanları geniş satıh üzerinde burçlu çalışma prensibine sahip oldukları için muteber değildirler (galiba ekonomik tamir açısından). Mercedeslerde kullanılan otomatik şanzımanlar masuralı rulman üzerinde çalıştıkları için kolay kolay arıza yapmazlar, yapsalar bile tamiri kolaydır. Japon otomobillerinin otomatik şanzımanları pek tamire meyilli değildir. Rulman yuvaları hararetten alüminyum kutuda açma yaparlar ve tamiri büyük masraf açar. (Otohaber dergisinden)
Yazının yayınlandığı tarih itibariyle otomobil sanayisinin yaygın olarak kullandığı iki tip tam otomatik şanzıman olduğunu anlıyoruz. Otomatik şanzımanın duayeni olarak amerikalıları bilirdik ama bakım onarım işlemlerinin ekonomikliği ve kolaylığı, kullanım süresinin uzunluğu dikkate alınırsa mercedes ve benzeri markalar bir hayli yol almış durumunda. Japonlar bir iki adım geride kalmış gibi.
Yazının tamamında Mustafa'nın da dediği gibi; tork konvertörü (üzerinde önemle duruluyor) dahilinde çalışan parçalardan pompa, hep ama hep çalışıyor. motor ilk hareketi aldığında , bu parçada belli bir basınçla çalışmaya başlıyor. Çok uzun süreli Rölantideki çalışmalarda MİKRO düzeyde de olsa aşınma oluşuyor. Yağ ısınıyor (Yorumlardan çıkan ortak nokta otomatik şanzımanlı araçlarda, manuele göre şanzıman yağına daha fazla görev düşüyor, bu görev esnasında da yağ daha fazla ısındığından özelliğini daha çabuk yitiriyor. Bu durumda otomatik şanzımanlarda manuele göre daha erken oluşan aşınmanın asıl nedeni şanzıman yağını zamanında yenilememek olmaz mı? ); belli bir basınçla türbin üzerine sürekli sirküle ediliyor.. Ama işte "şanzumanı kucaklama", "şanzumanı yola bırakmak" gibi birşey yok burada.
 
Son düzenleme:
konu daha uzar gider, ben sallamayım artık.

keyifli forumlar.
 
yahu arkadaşlar sorulan soruyu okumuyormusunuz. ilk sayfadan önce soruyu okuyun. polat umut alpacino ve diğer arkadaşlar olayı açıklamış hemde ayrıntılı. bende yazdım okumadan yazmayalım lütfen...
tekrar ediyorum altınıda çizdim anlamadınız şimdi büyük büyük yazıyorum sorulan soruya göre sıkışık trafikte rampa aşağı boşta gitmek hem kolay hemde zararsızdır...

heleki sallamayalım falan gibi yorumlar yazan kişiyle de bir samimiyetiniz yoksa hoş karşılanmaz... yorumlara dikkat...

 
Özür dilerim mesajı çıkarken aceleyle yazdım, msj değiştirdim.
Neyse konunun mekanik açıklamsı yakuzz arkadaşımızca yeterli detayı ile açıklandığından doğru söze ekleme yapmak gereksiz olacaktır.
 
Arkdaşım otomatik vites honda civic'i egzoz sesi duymak için sürekli N ye alıp bastıktan birkaç gün sonra şanzımanı eline aldı,onu biliyorum :)
 
Geri
Üst