İddia Konusu; Otomatik Vites ve "N"

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mel-a-ku
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Otomatik vites araba da rampayı boşta inmenin zararı varmıdır?

  • Evet vardır.

    Oy: 59 52.2%
  • Hayır yoktur.

    Oy: 54 47.8%

  • Kullanılan toplam oy
    113
Az çok veya ufacıkta olsa zarar zarardır diyerek başlayım yazıma.

Yol 2km olsada geçen sürenin 30 dakika oldugunu otomtaik şanzumanlarda ekstra yag popası sitemi oldugunu ve rampada duran aracın şanzuman yagının egime maruz kalarak belli seviyeye kadar azaldıgını düşünerek ZARARI VARDIR diyorum.

Egerki yararı olsaydı zaten yokuş aşagı inerken aracınızı N ye alın derdi mühendisler. Yararı olmayanın muhakkak bi zararı vardır.
 
uzun uzun yazmaya hiç gerek yok...

otomotiv opsiyonu olarak makina mühendisliği okuduğumu belirtiyorum oncelikle..

otomotiv opsiyonu demek :

motor ,
aerodinamik,
aktarma organları,
motor yardımcı sistemleri
taşıt mekaniği
taşıt tasarımı
alternatif yakıtlar,
taşıt otomatiği
elektromekanik sistemler dersleri...

bunlar yeterli sanırım...

bahsettiğiniz şartlarda N konumunda ilerlemenin HİÇ BİR SAKINCASI YOKTUR....

1 depo benzininizi güle güle harcayın....

umut abi gayet güzel açıklamış bence
 
Anket sonuçları 27 evet zararı vardır, 26 hayır zararı yoktur şeklinde. bu 27 kişi neden yorumunu yazmıyor ..
 
Geçenlerde bende Beşiktaşın şampiyonluk kutlamaları sırasında arkadaşımın kia sportage'ı ile beşiktaşa inerken hep boşta indim. Malum heryer tıkabasa ayağımda ağrıdı sürekli boştaydı gaz bile vermiyordum saldım gitti. Sanırsam Zararı yoktur. Öbür türlü mantıksız olur çünkü. :)
 
sözberk verdiğin link maalesef bu eski söylemlerin getirisi. netde zaten bilgi kirliliğinden başka birşey kalmadı. mesela motor hararet yapınca diye yaz google a aynı yazının binlerce versiyonu çıkıyor ve aracınızı stop edin diyor. yani motorunuzu şişirin diyor halbuki sadece devirdaim yapmadığında stop edilir.ki o halde bile stop edip yakıtsız veya ateşlemesiz marşa basılması gerekirki motor şişmesin.
ya şunu düşün o zaman, bazen vitesde iniyorsun araba rölantiye kadar düşüyor. bu o kadar çok oluyorki günlük hayatda, zararı olsa biz şanzımanları 1 haftada elimize alırız. yağlamayı kesmiyor ama bunu anca sana göstererek anlatabilirim.
hadi bana inanmıyorsun, umut okulunu okumuş.
 
Az çok veya ufacıkta olsa zarar zarardır diyerek başlayım yazıma.

Yol 2km olsada geçen sürenin 30 dakika oldugunu otomtaik şanzumanlarda ekstra yag popası sitemi oldugunu ve rampada duran aracın şanzuman yagının egime maruz kalarak belli seviyeye kadar azaldıgını düşünerek ZARARI VARDIR diyorum.

Egerki yararı olsaydı zaten yokuş aşagı inerken aracınızı N ye alın derdi mühendisler. Yararı olmayanın muhakkak bi zararı vardır.

kaan araçlar yapılırken eğimler dikkate alınarak yapılır. hatta bazı kartellerde yarı kısım biraz daha aşağıdadır bu yüzden.

araçlar yokuş aşağı inerken yakıt yakmadıkları için N tavsiye edilmez. bu sistem 1963 impalamda bile var. elektronik değil ama acayip güzel ve basti bir sistem.

egsozt manifoldunda 6 borunun birleşip tek olduğu yerde bir demir parçası var. bu parçanın içerde kalan kısmı kelebek, dışarda kalan kısmı yarım daire şeklinde ağırlık. rampa aşağı olunca gaza basmazsan dışardaki ağırlık kelebeği döndürüyor ve egzost çıkışını kapıyor, çıkış kapandığından emişde kapanıyor. gaza basarsan gaz basıncından kelebek açılıp motor normal gaz yiyor. ve bu araba 1963 model, 1961 deki motorla aynı.
 
şuan itibari ile 27 27 berabere
 
otomatik veya düz olsun farketmez. Boşta gitmek her zaman zararlıdır.
 
otomatik veya düz olsun farketmez. Boşta gitmek her zaman zararlıdır.

İlkan üzerine alınma genel olarak yazıyorum. Boşta gitmek zararlı deniyor ama neye göre. Bunu doğru dürüst açıklayan yok. Hep genelleme yapılarak açıklanıyor. Kimse aracın motor, yakıt sistemi, fren, teknolojik özelliklerini göz önüne alarak açıklama yapmadı.
 
Anket sonuçları 27 evet zararı vardır, 26 hayır zararı yoktur şeklinde. bu 27 kişi neden yorumunu yazmıyor ..

yazıyoruz ama dikkate şayan bulunmuyor.. özetle diyoruz ki " evet zararlıdır; ama zararın boyutu farkedilemeyecek kadar azdır". Otomatik şanzumanlar manuellerden çok daha sağlam yapılı ve dayanıklı aksamlardır. Bu nedenle, öyle 2km N gidildi diye çok ağır hasarlar oluşmasını beklemeyin.

Birde hep denilmiş ki manuelde boş ne ise otomatikde N odur. Değildir arkadaşlar.. Çünkü çok farklı yapılardır bunlar. Manueldeki işleyiş ile otomatikdeki şanzuman yapısının işleyişinin alakası yok ki.. Yani Cz75 deki emniyette üst kapaktadır, beretta f92deki emniyette.. ama bu ikisinin birbiyle zerre kadar alakası yoktur. Bilen bilir, bu hadisede böyle işte..

Mesela manuel vites bir araçda, volan dişlisi motordan aldığı momentumu , şanzuman dişlilerine aktarır; debriyaja bastığınızda volan ayrılır ve şanzuman devre dışı kalır. çünkü motorla olan iltisak kesilmiştir ve bu duruma biz BOŞA ALMAK deriz..

Bilirmisiniz bilmem otomatik şanzumanlarda tork konvertörü diye bir parça vardır. Kabaca bir tarifle bu parça, otomatik araçlarda debriyaj-baskı-balata yerine kullanılır. ETF yağ aracılığıyla bu kavramayı sağlar.Yani etf yağ yağlama yapmaz, yoğunluğuyla basınç unsuru yaratır ve vites değişimin sağlar..İşte bu tork konvertörünün içerisinde pompa, türbin ve stator olmak üzere üç parça bulunur. Aralarında da atf yağı bulunmaktadır.

Basitçe çalışma prensibini anlatmak gerekirse, motordan gelen tahrik pompa tarafını döndürür ve aradaki yağın hareketlendirilmesi ile şanzımana giriş yapan turbin tarafı da dönmeye başlar. Bu sayede iki taraf arasında bir sıvı kavrama meydana gelir. Ama araç N konumundayken bile pompa aksamı mütemadiyyen çalışır ve yağı azda olsa sirküle eder. Ayrıca volan gibi şanzumandan büsbütün uzaktada durmaz. Bitişiktir ama gücü iletmez.. Bu durumda da boş yere sürekli çalışarak zorlanan bu parça ve itmeye çalıştığı yağ ısınır. Ve haliyle hem yağda, hem pompada hemde türbinde tahribat oluşur..

Yazılanlara şöyşece bir baktımda pek çok mantık hatası yapılmış.. En sık yapılan hatada manuel vitesle, otomatik vites sisteminin birbiriyle aynı zannedilmesi. DSG-MMT-CVT-EASYTRONİC gibi sistemler manuellere çok benzer ama tam otomatik bir şanzumanın bu yapılarla çokda alakası yoktur.
 
Geri
Üst