mustafa türbin sadece debriyaj görevi görür başka işe yaramaz. içinde 2 kanat vardır ve yağın içinde çalışır. kanatın biri motora bağlıdır, diğeri şanzıman ana miline. motor kanadı dönünce yağıda döndürür, dönen yağ diğer kanadıda döndürür, diğer dönen kanat şanzıman milini döndürür.
gelelim şanzımanın içine (en basit şekli ile) manuelden bildiğiniz dişli sistemi var, fark yok. farkı yaratan dişlilerin yerinden oynamasını sağlayan (yani ileri geri) yağ basıncı ile çalışan sistem. bu sisteme şu dişliyi geri çek şu dişliyi ileri sür diyende beyin (ama eskilerde karışık bir mekanik sistem yenilerde elektronik - robotize şanzımanlar konumuzda yok) bu beyin ne zaman ne yapacağını ya elektronik olarak elektrikli ventillerle alır (yeni sistem), yada motordan gelen hava vakum ventillerinin gücüyle (eski sistem). diğer verileri mekanik olarak vites koluyla söylüyoruz zaten (P R N D).
şimdi burda işin can damarı olan yağ pompası herzaman devrede ve hep tam güçde çalışıyor çünki bu şanzımana bazı dişlileri yerinde tutmak için o basılan yağın gücü lazım.
bu arada balata/plakaları ve planet dişliyi araya sıkıştırmadım kafa karışıklığı yapmasın diye. sade ve anlaşılır olsun.