Doğalgaz Dönüşümü [YARDIM]

Kuty

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Mar 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
Gaziantep yeni yeni yararlanmaya başlıyor bu nimetten. Bizim apartman da tutturdu bir doğalgazdır gidiyor. Şu an merkezi kömürlü sistemle ısınıyoruz. Bu yıl toplamda 2.300 TL ödedim ısınmaya. Komşularımız kombili doğalgaza geçmek istiyorlar. Ben de son kat olduğum için muhalefet ediyorum. Gerçi çatının ısı ve su yalıtımını yaptırdık. Ama yine de tereddüt ediyorum.

Faturalar ne kadar gelir?

Isınabilir miyiz?

Evin değerine bir artısı olur mu kombinin?

Maliyetini ne kadar sürede amorti edebilriz?

En kötü ihtimal ise ileride doğalgaz kesintisi olur mu?

Bugün bir mühendislik firması teklif sundu. Toplamda anahtar teslim, yoğuşmalı kombi, peteklerin değişimi de dahil 6.000 TL... Bana çok fazla geliyor bu fiyatlar. Kendini amorti etmesi bile 6-7 yıl alacaktır.

Düşünceleriniz önemli. Yazarsanız sevinirim. Özellikle başka kentlerde yeni dönüşüm yaptırmış olanlar deneyimlerini yazarsa iyi olur.

Şimdiden teşekkürler...

Ev ne kadar büyük? bu da çok önemli bi etken olur faturalarda ve ayrıca yoğuşmalı kombi ev büyükse kendini amorti edebilir ama ufak evlerde yoğuşmalı kombi gereksiz çünkü yoğuşmalı kombilerde petek boylarının büyümesi gerekir bu da ayrı bi maliyet gerektirir fiyat artar eğer petek boyları normal kombi gibi seçilirse zaten yoğuşmalı kombinin avantajlı olacağını pek düşünmüyorum ama doğalgazlı sobalar var onlar yasaklandı diye duymuştum eğer yasaklanmadıysa gayet iyi bi ısınma sağlar ve faturalarda petekten çok daha düşük gelir.
 

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,521
Tepki puanı
255
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
Yoğuşmalı kombi olayı iyice araştırılmadan alınmamalıdır, yoğuşmalı demek ucuza ısınmak veya daha fazla ısı almak anlamına gelmiyor. Ev yerden mi ısıtılacak, radyatörlemi ısıtılacak, ev kaç metrekare hatta kaç metreküp (zemin/giriş katlarda tavan yüksekliği normal dairelerden daha fazladır), kaç metrekare panel radyatör kullanılacak, evin ısı yalıtımı ne durumda gibi araştırmalar yapılmadan usta/satıcı önerdi diye hemen kombi arayışına girilmemelidir, bu işi yapan yetkili ehil kişilerin fikri önemlidir.
 

kaderaniz

Kayıtlı Kullanıcı
07-Antalya
Katılım
3 Eyl 2007
Mesajlar
4,293
Tepki puanı
2
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Ev 150 M2 civarı. Toplam radyatör uzunluğu 10 metre.

60 X 10 Metre = 6 M2 kalorifer peteği

Mühendisin önerdiği yoğuşmalı kombi. Ancak başka bir yerde 200 M2'nin altındaki evlerde yoğuşmalıya gerek olmadığını okumuştum.
 

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,521
Tepki puanı
255
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
Bizim İzmir'deki 32 daireli sitede evler brüt 176 metre kare, hiçbir komşumda yoğuşmalı kombi yok. Ankara'daki kooperatifimizde 120 daire var, sanırım onun da brüt metrekaresi hemen hemen aynı, yeni yasadan (merkezi sistemden) kıl payı kurtulduk, oradaki dairelerimize de normal kombi konuldu, üstelik Ankara'nın soğukları malüm ;). (yoğuşmalı kombi ile ilgili bir broşür olacaktı, bulursam sana PM atarım)
 

Mustafaeren

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Eyl 2007
Mesajlar
2,940
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
ıyıde merkezı sıstem kombıde yapılıyor oyle yapın ve ayrıcada neden peteklerınızıde degıstırıyorsunuz bunuda anlamadım bosuna masraf 6000 tl merkezı sıstem kombı yapın aynı sıstem devam etsınn
 

Mustafaeren

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Eyl 2007
Mesajlar
2,940
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
usta sakın yogusmalıyada gırme petek boyları 16 m oldugundamı 12 metre oldugundamı ne en az deger bu tabı toplamda o zaman yogusma sıstemı devreye gırıyor yoksa gırmıyor kı... egerkı apartman komurlu sıstemden merkezı dogalgaza gecmezzse kı cok sacma gecmmesıde sen vaıllant kombı al bı tanede oda termostatı taktırt rahatına bak.. kombının fıyatını sor bıde netten arastr oyle al derım 6000 tl cok fazla cunku
 

kaderaniz

Kayıtlı Kullanıcı
07-Antalya
Katılım
3 Eyl 2007
Mesajlar
4,293
Tepki puanı
2
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Merkezi sistemde faturalar 2 hafta gecikti mi anında gazı kesiyorlar. O yüzden olmaz. Zamanında ödemezler eminim.
 

TuRkiShPoWeR

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Eyl 2010
Mesajlar
786
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Senenin başında merkezi ısıtma kullanılacağı için biz kombiyi sadece su ve mutfak ocağı için taktırmıştık, gelgelelim sitede aidatları ödemeyen bazı işgüzarlar nedeni ile kömür bitince ve borçla kömür de alınamayınca kazanlar iptal edilip sular boşaltıldı yani herkes başının çaresine baksın denildi.3 gündür evde inşaat var nerede nasıl yattığımı bilmiyorum, nihayet bugün bitti ısıtma olayı gayet iyi biz petekleri falanda değiştirdik.Değişim süreci çok can sıkıcı sanki yeni eve taşındık bunaldım hatta sivilce çıktı ağzımın kenarında.İnşallah çok fazla gideri olmaz zira doğalgaza bu sene geçtik ne olacağı hakkında fikrim yok...
 

metin_7

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Şub 2011
Mesajlar
1,176
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
istanbul gıbı fazla sogugu görmeyen bır yerde bıle 100 150 tl gelıyorsa her aydaki altımız ustumuz ev onlarda da kombı var yalıtım yok ama sokak arasındayız isinamıyorsan dogru duzgun o yıllık yatırdıgın 2 kusur mılyarın 3 belkıde 4 katını ödersın kanımca
 

Mustafaeren

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Eyl 2007
Mesajlar
2,940
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Öncelikle doğru bilinen yanlışları masaya yatıralım;

* Alt kattan dolayı ısınma sorunu yaşanıyorsa bu öncelikle binanın inşaat kalitesiyle de ilgilidir. Bazı şeyler yaparak bu durumu iyileştirebiliriz. Dediğim gibi Ankara'daki eski evimiz bahçe katıydı ve evin altında kömürlükler vardı. Salon ahşap parke olduğu için fazla sorun yaşamadık, ama odalarımız mozaik şaplı betondu, o nedenle soğuk olması normaldi. Ben odaları duvardan duvara halı (halıfleks değil) kaplatmıştım, halıların altına da komple kağıt döşemiştim, bu sistem ısı yalıtımı için çok faydalı oldu.

* Kombili evde terleme oluyorsa aman ha dikkat. Büyük ihtimalle bacada kaçak/hava alma var demektir (kombi yanarken baca çıkışında araba egzosları gibi buhar çıkar, bu buhar bir şekilde geri tepmeden dolayı eve giriyordur). Kışın vitrinlerinde buhar olan dükkanlara girin bakın içeride mutlaka ya katalitik soba yada bacasız gaz sobası (bir aralar zimrokominler vardı)yanıyordur. Aslında kömür kaloriferleri ortamın havasını kurutur, o nedenle eskiden peteklere suluk veya üzerine ıslak bezler koyardık (sabahları kalktığımızda baş ağrısı, burun tıkanıklığı şikayetlerinin nedeni budur)
* Sitelerde bloklar her konuda ferdi karar alamazlar, ortak tesislerde blokların kullanım hakları eşittir. Mesela kalorifer sistemi A bloğun altındaysa B ve diğer bloklar ne yapacak, veya görevli evi A bloğun altındaysa diğer bloklar buranın giderleri için (elektrik, su, ısınma, demirbaş gibi) ayrı bir bedel mi ödeyecekler? :D
* Toplamda 3 evde Vaillant kombi kullanıyoruz, gene kombi alacak olsam dakika bile düşünmeden Vaillant kombiden şaşmam (yakıt tüketimi en az olan kombilerin başında gelir, kombilerin bağlı olduğu üç apartmanda da en az ısınma gideri bizlerde, ses şikayetimiz de hiç olmadı, ses çok oluyorsa bence bacada bir sorun olmalı, evde aşırı terleme olması bu tezimi doğruluyor. Terleme sorunu abimin evinde de olmuştu, duvar boyaları bile kabarmıştı, fayans yapılırken bacanın deliği, kombinin bacasından daha geniş yapıldığı için özellikle rüzgarlı havalarda tepme yapıyordu, ev bazen hamam gibi nemli kokuyordu, bacanın etrafını iyice kapattık şimdi "sıfır nem", dediğim gibi bacaya bir baktırın).
* Bazıları geceleri veya gündüzleri kombiyi ekonomik olması için kapatırlar, eve geldiklerinde de yüksek tempoda kombiye yüklenirler. Ben kombimi ortalama ekim ayında açar nisan ayında kapatırım, bu arada kombiyi de kullanmadığım odanın petekleri de kapatmam, oda veya petek derecesi de kullanmam, tek yaptığım hava ısısına göre kombinin derecesini ayarlayarak evin ısısını sabit tutmaya çalışmaktır. Kombi de aynı arabalar gibidir, fazla yüklenilirse, sık sık aç kapa yapılırsa, bacası iyi olmazsa fazla yakar, o nedenle ısı ayarlamalarında bu durumu göz ardı etmeyin. İlk sene acemilikle geçer ama seneye herşey rayına oturur.

savas ab ı sana sonuna kadar katılıyorum. enerjı kımlık yasasısa yasallastı artık yenı bınalardan enerjı kımlık belgesı ıstenıyor ve narlıdere balcova beledıyelerıde ınsaat muhendıslerını gorevlendırıyor her apartman gezılecek projesıne bakılacak her apartman ıcın tek tek enerjı kımlıgı dıs cephesı balkonları kapatılmısmı dıye tutanak tutulacak ınsaat muh. odasından muhendısler hazırlanıyor hep..

usta 7000 tl cok para benım anlamadıgım 600 tl ıc tesısat cok para plastık tesısat ve kombı montajı dedıgı fıyat ıse kusura bakma ama tam bı kazık fıyat bu nedır ya senın evıne komple neden tesısat cekıcek ve kombı montajına neden para alıyor sorsana o fıyatı veren arkadasa kombı montajı zaten ucretsız bısey plastık tesısat konusundada yanlısım varsa duzeltın ama senın evınde zaten sıstem mevcut ana gelıs borusunu kesıcek ordan balkona kadar bı kombıye gıdıcek boru cekecek evın sıcak suyu ıcınde mutfak yakın ıse balkona mutfaktan eger banyo yakın ıse banyodan evın su sıstemıne bı gırıs borusu cekecek bu yanı.. ayrıcada bına onunden kapı onune kadar olanıda tum apartman yaptırır bu senınn sorunun degılkı oldukı karar ıle herkez kendı ısınacak dendı o zamn verdıgınız aıdatlar ıle bu borular kapı onune getırılır. kombı fıyatıda cok geldı bana bız bu sene yaptırdık kombı vaıllant eco plus olması lazım yada ecotech 22000 kw mı ney degerı paneller demırdokum kı sende ondan taktırt derım termoteknıkler ınce ve guzel degıl benım gorusum kı bu ısıde senelerdır yapan bı fırma bu demırdokumde ıc tesısat balkonda bızım kombı balkona kadar bı hat var bıde mutfaga gıden ayrı bı hat var evde abonelık gaz saatı hersey dahıl 4800 tl odedım kı aradı 2200 tl fark var ve cok para..
egerkı eskı bınalarda alttan gelen soguk var ıse yerlere lamınant dosetın kalıtelı çamsan marka olabılır en ıyı turk malıdır bu reklama gırmesın ama lamınantın altınada o ıncecık şilte değil kalın kapron malzeme koydurun ıste o zaman alt kattan gelen soguk buyuk olcude absorte edılmış olacaktır.
 
Üst