Doğalgaz Dönüşümü [YARDIM]

Offfff gerçekten bıktım bu işten ya!

Bir gün öyle düşünüyorum, bir gün böyle...

Maliyeti normal birşey olsa hadi geçelim diyeceğim, kendi gözümle göreceğim ama 7.000 TL'yi buluyor.

Ne yapsam karar veremedim!
 
* Kat mülkiyet kanununda bazı değişikliklere gidildi, artık bazı kararlar için "oy birliği" şartı kaldırıldı, şimdi % 80 oy katılımıyla "ana binanın temel/genel yapısına" zarar vermemek şartıyla kararlar alınabiliyor (Genel kurulda % 80 oyla kabul edilen bir kararı yargıya götürme hakkımız var, ama sonuç ne derece değişil şüpheli. Zamanında biz bu şekildeki bir karar nedeniyle mahkemelik olduk, faizi ile birlikte bir ödeme yapmak zorunda kaldık.9). O nedenle % 20'lik bir azınlığın "ben bunu istemiyorum" deme şansı pek yok.
* Biz de 3 sene kadar evvel merkezi ısınmadan ferdi ısınmaya geçtik. Ankara'daki eski evimizi de ele alırsak toplam 17-18 senedir kombi kullanıyoruz. Ekonomik yönü, aidat toplama, yanıyoruz/donuyoruz tartışmalara, ekstradan kaloriferci çalıştırma (normalde kapıcı kaloriferci değildir), hava kirliliği gibi yönlerini ele alırsak kombi olayı tartışılmaz bile. Yani ekonomik açıdan süper, kaba tabirle paran kadar ısınırsın. İşin en güzel yanı kimse kimsenin sırtımdan bedava ısınmıyor.
* Biz en son merkezi sistemde (2007 yılı fiyatları ile) 700-800 TL civarı ısınma parası ödüyorduk, bu sene ödediğim en yüksek fatura 200 TL. (Bu ay bütün doğal gaz tüketimi için gelen fatura miktarı 120 TL). Yıllık ısınma, temizlik, ocak dahil son zamlarla elel alırsak en fazla 800 TL dir.
* Isınmada kombi çok önemlidir. Bir kere kombi hermatik olacak (sanırım son yasa ile bacalı kombi yasaklanmış). Kaliteli bir kombide ısınma giderleri % 25 lere kadar düşer.
* Büyük şehirlerde 12 ay boyunca ödenen anlamsız ısınma aidatlarının olduğu düşünülürse bence ferdi ısınmanın evin değerine katkısı mutlaka vardır. Mesela ben ev alsam merkezi sistem istemem.
* Ben abimin evine pazartesi günü kombi döşeteceğim aldığım fiyat yaklaşık 4.000 TL (merkezi sistemden ferdi sisteme dönüleceği için radyatörlerimiz mevcut) İstersen aldığım teklifi bilgi amaçlı PM atayım. Ödeme şeklim 3 ay ertelemeli 11 ay taksitle (kredi kartı).
* Kömürün isinden, karasından, kokusundan kurtulanacağınız için perde, tül ve güneşliklerin yıkama/temizleyici giderlerinde büyük düşme olacak, gene boya badana süresi uzayacak (bunlar da artı değerler :) )
* Çatı yalıtımının kalitesi kışın kar yağdığı zaman belli olur. Çatışındaki kar en geç eriyen evlerin yalıtımı iyi demektir, çatıdaki kar çabuk eriyorsa o evlerde yalıtım yoktur veya zayıftır ;).
* Kabul doğalgaz bitebilir ama alternatif yakıtlar da sonsuz değildir. Kaliteli kömürlerin yurt dışından geldiğini unutmayalım. En kötü ihtimalle kombilerde arabalardaki gibi LPG kullanma şansımız var.
* Ankara'daki ev kuzey batı ve en alt kattı. Isınmada sorun yaşamadım. Evin ısınıp ısınmamasının asıl nedeni bakımlı olup olmadığı ile ilgilidir. Yerler betonsa, pencerelerin doğramaları kötüyse, binada mantolama yoksa evim içinde ateş yaksan hikaye.

Sonuç olarak, kaliteli ısınmak bir yerde kişilerin kendi elindedir. Sen aidat öderken diğerlerinin ödememesinden, daha açık bir ifade ile senin sırtından geçinmelerinden rahatsız değilsen, ben başkan olduğumda aidat ödemeyenleri görmemezlikden geleceğim dersen merkezi sistem iyi, yok kardeşim ben ihtiyacım kadar ısınırım, sokağa atacak fazla parak yok dersen de ferdi sistem iyidir.
 
........Kömürü de Savaş planlarına istinaden yedek tutarsınız gene aşağıda.
Emre bildiğin gibi aynı sistemi hem kömürde hem de doğal gazla kullanma şansı yok, tadilat işlemleri oldukca maliyetli, ayrıca kömürü kapalı alanlarda depolmak çok sakıncalı. Zaten doğalgaz sıkıntısı olduğunda hemen bir kaos yaşanacağı için kolay kolay kömür de bulamayız :).
 
......... Dış cephe ısı yalıtımı yapılmış olsa bile sizin evinizin sıcağı iç cephe duvarlarının arka tarafı, taban, tavan arkası soğuk olacağından kaybolacak. .........
Binalar için yeni enerji yasası çıktı, artık her binanın (dairenin) 'ENERJİ KİMLİK BELGESİ' zorunlu. Aynı elektrikli aletlerdeki gibi evlerin "A" veya "B" sınıfı gibi değerleri olacak, geçen sene uygulamaya girecekti ama gene ertelendi. O nedenle artık yeni binalardaki yalıtımlar göstermelik değil. Kullanılacak yalıtım maddelerinin bile yoğunlukları önemli.
 
..........Merkezi sistem olmayacağı kesin. Evi satarım yine de merkeziyi kabul etmem...........
Bundan sonra sıfır daire alacakların seçme şansı yok zaten. Kapalı alanı ..... metrekareyi geçen bütün yeni inşaatlarda merkezi sistem şart (tabi yetkililer gene geri adım atmadılarsa :) ). Merkezi bir kombi ve her daire için bir pay ölçer şartı getirildi. Binalar için bir minimum ısınma derecesi belirlenecek (mesela 15 derece) herkes bu dereceye kadarki ısınmalara mecburen katılacak, ondan sonraki değeler için (mesela ev ısısını 25 derece istedi) ek ödeme yapacak.
 
Savaş Abi çok teşekkür ederim.

Bizim bir firmadan dün aldığımız teklif şu şekilde:

- Kolon Tesisatı (Bina önünden kapı önüne kadar) : 350 TL

- Daire içi gaz tesisatı: 600 TL

- Viessmann Vitodens 26 KW Yoğuşmalı Kombi: 2600 TL

- Plastik tesisat ve kombi montajı: 1180 TL

- Termoteknik panel radyatör 10.1 metre ve montajı: 1270 TL

- Toplam : 6000 TL

Dağıtım şirketine de 750 civarı gidecek. Ufak tefek boya v.s. derken 7.000 TL'nin üstüne çıkacak.

Savaş Abi size gelen teklifi gönderebilirsen çok sevinirim.
 
aha doğalgaz faciası :D
bu sene karabükte doğalgaza başladı. bizde 4.kattayız ve müzdarip'iz :)
bir kere alt komşunuz yakmazsa yaydınız.ısınma şansınız 0 ve doğal olarak kombiyi son gaz çalıştırıyorsunuz.buda faturaya giriyor tabi.
merkezi kömürle ısınırken evimizde terleme yoktu şimdi odaların her birinden bir kova su çıkıyor günlük. bu yüzden dış yalıtım isteyin. Zaten sitede oturuyorsanız her blok birbirinden yakıt yönetimi olarak ayrılacak. Merkezi sistemi isteyin(bir iki kişi istese aynı binada oluyor sanırım). Böylece kömür yakıyormuş gibi olacaksınız. alt kat komşunuz evde yokum diye kombisini kapatıp gitmeyecek. tavan yalıtımı pek etkili olmasada doğalgazda hiç olmamasından iyidir.
birde kombi alacaksanız vaillant sakın almayın evde inşaat varmış gibi çalışıyor. Bosch tavsiye ederim. Ve 4.katların doğalgaz dönüşümü daha kolay oluyor. dik baca koydurduk biz alt kat komşumuzda 750 tl gibi bir kazancımız oldu. ve evin sağı solu kırılmadı. Babam direk vestiyerin içine koydurdu kombiyi. Zaten merkezi sistemin bütün girişleri ordaydı. ordanda dik bacayla sorunu çözdü...
 
Öncelikle doğru bilinen yanlışları masaya yatıralım;

* Alt kattan dolayı ısınma sorunu yaşanıyorsa bu öncelikle binanın inşaat kalitesiyle de ilgilidir. Bazı şeyler yaparak bu durumu iyileştirebiliriz. Dediğim gibi Ankara'daki eski evimiz bahçe katıydı ve evin altında kömürlükler vardı. Salon ahşap parke olduğu için fazla sorun yaşamadık, ama odalarımız mozaik şaplı betondu, o nedenle soğuk olması normaldi. Ben odaları duvardan duvara halı (halıfleks değil) kaplatmıştım, halıların altına da komple kağıt döşemiştim, bu sistem ısı yalıtımı için çok faydalı oldu.

* Kombili evde terleme oluyorsa aman ha dikkat. Büyük ihtimalle bacada kaçak/hava alma var demektir (kombi yanarken baca çıkışında araba egzosları gibi buhar çıkar, bu buhar bir şekilde geri tepmeden dolayı eve giriyordur). Kışın vitrinlerinde buhar olan dükkanlara girin bakın içeride mutlaka ya katalitik soba yada bacasız gaz sobası (bir aralar zimrokominler vardı)yanıyordur. Aslında kömür kaloriferleri ortamın havasını kurutur, o nedenle eskiden peteklere suluk veya üzerine ıslak bezler koyardık (sabahları kalktığımızda baş ağrısı, burun tıkanıklığı şikayetlerinin nedeni budur)
* Sitelerde bloklar her konuda ferdi karar alamazlar, ortak tesislerde blokların kullanım hakları eşittir. Mesela kalorifer sistemi A bloğun altındaysa B ve diğer bloklar ne yapacak, veya görevli evi A bloğun altındaysa diğer bloklar buranın giderleri için (elektrik, su, ısınma, demirbaş gibi) ayrı bir bedel mi ödeyecekler? :D
* Toplamda 3 evde Vaillant kombi kullanıyoruz, gene kombi alacak olsam dakika bile düşünmeden Vaillant kombiden şaşmam (yakıt tüketimi en az olan kombilerin başında gelir, kombilerin bağlı olduğu üç apartmanda da en az ısınma gideri bizlerde, ses şikayetimiz de hiç olmadı, ses çok oluyorsa bence bacada bir sorun olmalı, evde aşırı terleme olması bu tezimi doğruluyor. Terleme sorunu abimin evinde de olmuştu, duvar boyaları bile kabarmıştı, fayans yapılırken bacanın deliği, kombinin bacasından daha geniş yapıldığı için özellikle rüzgarlı havalarda tepme yapıyordu, ev bazen hamam gibi nemli kokuyordu, bacanın etrafını iyice kapattık şimdi "sıfır nem", dediğim gibi bacaya bir baktırın).
* Bazıları geceleri veya gündüzleri kombiyi ekonomik olması için kapatırlar, eve geldiklerinde de yüksek tempoda kombiye yüklenirler. Ben kombimi ortalama ekim ayında açar nisan ayında kapatırım, bu arada kombiyi de kullanmadığım odanın petekleri de kapatmam, oda veya petek derecesi de kullanmam, tek yaptığım hava ısısına göre kombinin derecesini ayarlayarak evin ısısını sabit tutmaya çalışmaktır. Kombi de aynı arabalar gibidir, fazla yüklenilirse, sık sık aç kapa yapılırsa, bacası iyi olmazsa fazla yakar, o nedenle ısı ayarlamalarında bu durumu göz ardı etmeyin. İlk sene acemilikle geçer ama seneye herşey rayına oturur.
 
Son düzenleme:
Aykan hocam belge birazdan elinde :)
 
Öncelikle doğru bilinen yanlışları masaya yatıralım;

* Alt kattan dolayı ısınma sorunu yaşanıyorsa bu öncelikle binanın inşaat kalitesiyle de ilgilidir. Bazı şeyler yaparak bu durumu iyileştirebiliriz. Dediğim gibi Ankara'daki eski evimiz bahçe katıydı ve evin altında kömürlükler vardı. Salon ahşap parke olduğu için fazla sorun yaşamadık, ama odalarımız mozaik şaplı betondu, o nedenle soğuk olması normaldi. Ben odaları duvardan duvara halı (halıfleks değil) kaplatmıştım, halıların altına da komple kağıt döşemiştim, bu sistem ısı yalıtımı için çok faydalı oldu.

* Kombili evde terleme oluyorsa aman ha dikkat. Büyük ihtimalle bacada kaçak/hava alma var demektir (kombi yanarken baca çıkışında araba egzosları gibi buhar çıkar, bu buhar bir şekilde geri tepmeden dolayı eve giriyordur). Kışın vitrinlerinde buhar olan dükkanlara girin bakın içeride mutlaka ya katalitik soba yada bacasız gaz sobası (bir aralar zimrokominler vardı)yanıyordur. Aslında kömür kaloriferleri ortamın havasını kurutur, o nedenle eskiden peteklere suluk veya üzerine ıslak bezler koyardık (sabahları kalktığımızda baş ağrısı, burun tıkanıklığı şikayetlerinin nedeni budur)
* Sitelerde bloklar her konuda ferdi karar alamazlar, ortak tesislerde blokların kullanım hakları eşittir. Mesela kalorifer sistemi A bloğun altındaysa B ve diğer bloklar ne yapacak, veya görevli evi A bloğun altındaysa diğer bloklar buranın giderleri için (elektrik, su, ısınma, demirbaş gibi) ayrı bir bedel mi ödeyecekler? :D
* Toplamda 3 evde Vaillant kombi kullanıyoruz, gene kombi alacak olsam dakika bile düşünmeden Vaillant kombiden şaşmam (yakıt tüketimi en az olan kombilerin başında gelir, kombilerin bağlı olduğu üç apartmanda da en az ısınma gideri bizlerde, ses şikayetimiz de hiç olmadı, ses çok oluyorsa bence bacada bir sorun olmalı, evde aşırı terleme olması bu tezimi doğruluyor. Terleme sorunu abimin evinde de olmuştu, duvar boyaları bile kabarmıştı, fayans yapılırken bacanın deliği, kombinin bacasından daha geniş yapıldığı için özellikle rüzgarlı havalarda tepme yapıyordu, ev bazen hamam gibi nemli kokuyordu, bacanın etrafını iyice kapattık şimdi "sıfır nem", dediğim gibi bacaya bir baktırın).
* Bazıları geceleri veya gündüzleri kombiyi ekonomik olması için kapatırlar, eve geldiklerinde de yüksek tempoda kombiye yüklenirler. Ben kombimi ortalama ekim ayında açar nisan ayında kapatırım, bu arada kombiyi de kullanmadığım odanın petekleri de kapatmam, oda veya petek derecesi de kullanmam, tek yaptığım hava ısısına göre kombinin derecesini ayarlayarak evin ısısını sabit tutmaya çalışmaktır. Kombi de aynı arabalar gibidir, fazla yüklenilirse, sık sık aç kapa yapılırsa, bacası iyi olmazsa fazla yakar, o nedenle ısı ayarlamalarında bu durumu göz ardı etmeyin. İlk sene acemilikle geçer ama seneye herşey rayına oturur.
abi vaillant kombinin elektrik sarfiyatına baktık birde bosch sarfiyatına baktık bosch daha az yakıyor.ve kombiden sadece biz değil bütün bloklar şikyeçi. hepimiz ortak yaptırdık bir firmaya. terleme olayını hemen babama bildiriyorum. Ama evde herhangi bir koku falan yok. sadece camlar buhar oluyor ve kirişlerin ordan ağlama yapıyor.
birde o katların ayrılma olayını yanlış anlattım sanırım. bizim sitede 8 blok var. toplantıda bütün blokları ayırdılar ve her kat malikinin imzası alındı. merkezi sistem mi yoksa ferdi mi diye? mesela bizim site isteseydk merkezi sistem doğalgaza geçebiliyorduk. ama kimse istemedi :D keşke isteseydik :)
 
Geri
Üst