Öncelikle doğru bilinen yanlışları masaya yatıralım;
* Alt kattan dolayı ısınma sorunu yaşanıyorsa bu öncelikle binanın inşaat kalitesiyle de ilgilidir. Bazı şeyler yaparak bu durumu iyileştirebiliriz. Dediğim gibi Ankara'daki eski evimiz bahçe katıydı ve evin altında kömürlükler vardı. Salon ahşap parke olduğu için fazla sorun yaşamadık, ama odalarımız mozaik şaplı betondu, o nedenle soğuk olması normaldi. Ben odaları duvardan duvara halı (halıfleks değil) kaplatmıştım, halıların altına da komple kağıt döşemiştim, bu sistem ısı yalıtımı için çok faydalı oldu.
* Kombili evde terleme oluyorsa aman ha dikkat. Büyük ihtimalle bacada kaçak/hava alma var demektir (kombi yanarken baca çıkışında araba egzosları gibi buhar çıkar, bu buhar bir şekilde geri tepmeden dolayı eve giriyordur). Kışın vitrinlerinde buhar olan dükkanlara girin bakın içeride mutlaka ya katalitik soba yada bacasız gaz sobası (bir aralar zimrokominler vardı)yanıyordur. Aslında kömür kaloriferleri ortamın havasını kurutur, o nedenle eskiden peteklere suluk veya üzerine ıslak bezler koyardık (sabahları kalktığımızda baş ağrısı, burun tıkanıklığı şikayetlerinin nedeni budur)
* Sitelerde bloklar her konuda ferdi karar alamazlar, ortak tesislerde blokların kullanım hakları eşittir. Mesela kalorifer sistemi A bloğun altındaysa B ve diğer bloklar ne yapacak, veya görevli evi A bloğun altındaysa diğer bloklar buranın giderleri için (elektrik, su, ısınma, demirbaş gibi) ayrı bir bedel mi ödeyecekler?

* Toplamda 3 evde Vaillant kombi kullanıyoruz, gene kombi alacak olsam dakika bile düşünmeden Vaillant kombiden şaşmam (yakıt tüketimi en az olan kombilerin başında gelir, kombilerin bağlı olduğu üç apartmanda da en az ısınma gideri bizlerde, ses şikayetimiz de hiç olmadı, ses çok oluyorsa bence bacada bir sorun olmalı, evde aşırı terleme olması bu tezimi doğruluyor. Terleme sorunu abimin evinde de olmuştu, duvar boyaları bile kabarmıştı, fayans yapılırken bacanın deliği, kombinin bacasından daha geniş yapıldığı için özellikle rüzgarlı havalarda tepme yapıyordu, ev bazen hamam gibi nemli kokuyordu, bacanın etrafını iyice kapattık şimdi "sıfır nem", dediğim gibi bacaya bir baktırın).
* Bazıları geceleri veya gündüzleri kombiyi ekonomik olması için kapatırlar, eve geldiklerinde de yüksek tempoda kombiye yüklenirler. Ben kombimi ortalama ekim ayında açar nisan ayında kapatırım, bu arada kombiyi de kullanmadığım odanın petekleri de kapatmam, oda veya petek derecesi de kullanmam, tek yaptığım hava ısısına göre kombinin derecesini ayarlayarak evin ısısını sabit tutmaya çalışmaktır. Kombi de aynı arabalar gibidir, fazla yüklenilirse, sık sık aç kapa yapılırsa, bacası iyi olmazsa fazla yakar, o nedenle ısı ayarlamalarında bu durumu göz ardı etmeyin. İlk sene acemilikle geçer ama seneye herşey rayına oturur.