Turbo dizel araç nasıl kullanılır

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan forza26
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

forza26

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Ağu 2013
Mesajlar
27
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
İyi forumlar

Astra H 1.3 cdti almak üzereyim ancak daha önce hiç dizel araç tecrübem olmadı bazı yerlerde okuduğum üzere turbonun zarar görmemesi , motorun uzun ömürlü olması vb. nedenlerden dolayı bazı teknikler varmış. aracı stop etmeden 1 dk beklemek hareket etmeden beklemek tarzı şeyler. bunlar tam olarak nedir sizin uyguladığınız yöntemler var mı ?
 
Arabayı çalıştırdığında 1 dakika gibi bir süre rölantide bekletmeni öneriyorlar, araç devirlenmeden önce turbo yağlansın diye. Aynı şekilde kontağı kapatmadan önce de 1 dakikaya yakın bir süre rölantide durursan turbo pervaneleri yavaşlar, kontağı kapattığın anda zarar görmesini en aza indirirsin.
 
Aslında o tür çalıştırma ve kapatma prosedürleri turbolu/turbosuz benzinli/dizel her motor için önemli ancak turbo dizeller için daha da önemli ve gerekli.
 
aşağıdakiler yeter galiba.

Dizel kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ;
Motoru çalıştırmadan önce kontağı yarım çevirerek uyarı ışıklarının sönmesini bekleyin. Çünkü ilk çalıştırmada motor soğuk olacağı için aracı zorlayabilirsiniz.
Kalitesiz yakıt kullanmayın. Tek seferlik kullanılan kalitesiz yakıt bile motorda ciddi sorunlara neden olabilir.
“Aracı vurdurmayın” Dizel motorlarda yapılan en büyük hatalardan biri de budur. Yeni nesil dizellerde motor çalışır durumda değilse yağ basıncı oluşmaz bu nedenle vurdurma esnasında dizel pompasına aşırı yük biner ve ciddi zarara yol açabilir. Zaten aracınızın klavuzunda da “aracınızı iterek çalıştırmayın” yazar.
Aracınızı düzenli olarak servise götürün. Periyodik bakım dizel otomobillerde daha fazla önem arz eder. Çünkü bildiğiniz gibi dizel yakıt, benzinli yakıta oranla daha çok partikül taşır. Bu partiküller mazot filtresinde birikir ve aracın performans kaybetmesine neden olur.

Eğer kullandığınız araç turbo dizel ise bu konuda da bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var ;
Öncelikle bilinmelidir ki turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Motoru ısıtmak için en az 30 saniye rölantide çalıştırmak yeterlidir. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir. Yani motor soğukken 2500 devri aşmamakta fayda var.
Turbo araçları çalıştırmak kadar stop etmekte büyük önem arz eder. Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur. Ancak turbo yağsız olarak bir süre daha dönmeye devam eder. Bu durum turboda büyük zararlar açabilir. O yüzden motoru stop etmeden önce rölantide bir süre çalıştırarak turbo türbinlerinin normal devrine inmesi beklenmelidir.
Eğer turbo dizel aracınızı sağlıklı olduğu kadar ekonomik olarak da kullanmak istiyorsanız “maximum tork” durumuna dikkat etmeniz gerekir. Yani dizel araçlar için maximum tork gücü üreten devir aralığını geçmemelisiniz. Zaten turbo dizel araçlarda maximum güç genellikle 1750 ile 3750 devirleri arasında üretilir. Bundan fazlası gereksiz ve zararlıdır. Araç hareket halindeyken de maximum güç aralığını geçip geçmediğinizi aracın çekişinden de anlayabilirsiniz.
İkinci önemli nokta ise kalkış ; kalkışlarda aracınızı kesinlikle rölanti (1000) devrine düşürmeyin. Bu durumda mazot pompası zarar görebilir. Aynı şekilde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda abanmayın, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir.
 
soğuk yürümemek,gazladıktan sonra hemen stop etmemen,sık bakım yani 15 bin yerine 10 bin de bir yağ bakımı,40 bin yerine 20 bin mazot filtresi,kaliteli mazot,ve 40 binde bir enjektör bakımı,ne bayılt,ne anırtarak kullan,devamm....
 
soğuk yürümemek,gazladıktan sonra hemen stop etmemen,sık bakım yani 15 bin yerine 10 bin de bir yağ bakımı,40 bin yerine 20 bin mazot filtresi,kaliteli mazot,ve 40 binde bir enjektör bakımı,ne bayılt,ne anırtarak kullan,devamm....

1.7lerde durum ne bilmyiroum da 1.3lerde her 15binde bir mazot filtresinin de değişmesi gerekiyor aman diyim :D
 
Misal olarak dedim:)
Benim arabamda mazot filtre 5000 de değişir 10 kağıt 15 kağıt bagajda vardır filtrem :)mesela psa motorlarında seperatörlü filtre vardır onlar pahalıdır onlara servis 40 bin verir ama filtre km yi bulmadan şişer
 
Geri
Üst