Haberde dediğine göre ham petrol ithal ediyoruz. İşlem gayet normal. Çünkü ham petrolü işleyecek rafinerilerimiz var. Ülke vatandaşlarına 460 kuruşa satılan benzin, yurtdışına 143 kuruşa satılıyor. Yapılan işlemde yine bir terslik görmüyorum. Zaten haber de zarar edildiğini söylememiş. Sonuçta ihracatta var. Dış açığı kapatmanın en iyi yolu ihracattır.
Gelelim bence tartışılması gereken asıl konuya. Madem ihracat yaparken bu benzin denen illeti 143 kuruşa satıyorsunuz, kendi vatandaşınıza neden 460 kuruşa satıyorsunuz?
Nihai tüketiciye ulaştırılan petrol türevlerinin ithal maliyetleri, stoklama, nakliye, bayi masrafları, bayi karı ve vergi gibi birçok sabit ve değişken giderler nedeniyle 460 kuruşa satıldığını unutmamak gerekir. Benzinin vatandaşa da ucuza verilmesi istenirse yapılacak işlem vergilerin azaltılması olacaktır. Devletin en kolay vergi alabildiği ürün-hizmet akaryakıt olduğu için akaryakıt fiyatlarındaki en ufak oynama devletin gelirlerinde ciddi derecede oynama yapacaktır. Benzin vatandaşa ucuza verilirken, devletin gelir kaybı diğer ürünlere yapılacak zamlarla karşılanır. Bu sefer de benzini tartışmak yerine ekmeği, suyu, elektriği tartışmaya başlarız.
Ben de petrol türevi tüketiyorum ve yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı fiyat artış-azalışlarını her zaman tebessümle karşılamaktayım.