bu işte bir terslik var ama :)

az zekaları olsa şu fiyatları aşağı çekseler millet aracına rahat binse gaza rahat bassa daha çok yaksa sürümden kazanırlar yine vergiciklerini ayrıca lpg kullanımıda azalır fark benzin kullanımına yansır.
 
Ömer boşuna mı yıllardır bunlar işi bilmiyor diye yırtınıyoruz, böyle bir ticaret olabilir mi? Bir ürünü 1/3 fiyatına yabancılara satmak vatandaşı adam yerine koymamaktan öte bir şey değildir. Kendi işçisine, memuruna, emeklisine, şehit ve gazilerine 5 ay boyunca % 0,5 ekstra maaş zammı yaparken maliye kasasından çıkacak miktar için günlerce hindi gibi düşünerek adeta kılı kırk yaran 21 . yüzyıl ekonomi dehalarının devletine böyle bir maddi zararı nasıl verebiliyor aklım almıyor.
 
Padişahım çok yaşa!
 
İlk kez duydum , yazıklar olsun !!!
 
Haberde dediğine göre ham petrol ithal ediyoruz. İşlem gayet normal. Çünkü ham petrolü işleyecek rafinerilerimiz var. Ülke vatandaşlarına 460 kuruşa satılan benzin, yurtdışına 143 kuruşa satılıyor. Yapılan işlemde yine bir terslik görmüyorum. Zaten haber de zarar edildiğini söylememiş. Sonuçta ihracatta var. Dış açığı kapatmanın en iyi yolu ihracattır.

Gelelim bence tartışılması gereken asıl konuya. Madem ihracat yaparken bu benzin denen illeti 143 kuruşa satıyorsunuz, kendi vatandaşınıza neden 460 kuruşa satıyorsunuz?

Nihai tüketiciye ulaştırılan petrol türevlerinin ithal maliyetleri, stoklama, nakliye, bayi masrafları, bayi karı ve vergi gibi birçok sabit ve değişken giderler nedeniyle 460 kuruşa satıldığını unutmamak gerekir. Benzinin vatandaşa da ucuza verilmesi istenirse yapılacak işlem vergilerin azaltılması olacaktır. Devletin en kolay vergi alabildiği ürün-hizmet akaryakıt olduğu için akaryakıt fiyatlarındaki en ufak oynama devletin gelirlerinde ciddi derecede oynama yapacaktır. Benzin vatandaşa ucuza verilirken, devletin gelir kaybı diğer ürünlere yapılacak zamlarla karşılanır. Bu sefer de benzini tartışmak yerine ekmeği, suyu, elektriği tartışmaya başlarız.

Ben de petrol türevi tüketiyorum ve yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı fiyat artış-azalışlarını her zaman tebessümle karşılamaktayım.
 
Son düzenleme:
Sevgili kardeşim makaledeki rakamlara dikkat etmekte fayda var. Ben kısaca paylaşayım: 1 litre benzinin rafineri satış (çıkış) fiyatı:1.13 TL bunun üzerine 30 kuruş kar konarak ihraç ediliyor, yani litredeki kazanç sadece 30 kuruş. Yurt içi satışa gelirsek; Rafineri satış fiyatı: 1.13 TL. bunun üzerine 40 kuruş dağıtım+nakliye masrafı konuluyor, daha sonra bu rakama 3.04 TL vergiler ve bayii satış karı ilave edilince rakam oluyor 4.60 TL. Bu 3.04 TL nin ne kadarı nakliye ve bayii karıdır? atıyorum 1 TL olsun, bu durumda devlete vergi / gelir olarak kalan rakam 2.04 TL. olmaz mı? Bu durumda 30 kuruş kazanmak mı mantıklıdır yoksa 2.04 TL kazanmak mı? Devlet akaryakıt fiyatlarını düşürdüğünde tüketim artar bu durumda hem kendisi hem de vatandaşı kazanmaz mı? Bırakalım ÖTV veya KDV yi maliyetler azalacağından yiyeceğimiz ekmeğin bile fiyatı düşmez mi? ;)
 
yaşadığım ülkeden utanıyorum bu kadar saçmalık olamaz
 
bence bizim millete yakıtı ucuz verseler durumun önüne geçemezler şu haliyle bile istanbul trafiğine bak,ben antalyadayım trafik var her tarafım benzinli araba e bide ucuza verdimi benzini artık millet arka sokağa arabayla gider hiç çekilmez olur memleket..
he gönül ister tabi doya doya m5 e binmeyi yaksın 20 litre napim demeyi ama....
 
Yerel yönetimlerin asıl görevi kaldırım yapmak değildir, görevlerinin arasında yol ve otopark yapmak da vardır. Bu ülke bizlerin araçlarından alınan dolaylı dolaysız vergilerle kasasını dolduruyorsa o zaman diyetini de ödemek zorundadır. İnsanlar trafik sıkışıklığı olmayacak diye araçları kullanmayacaksa işe nasıl gidip gelecekler, hiç büyük şehirde mesaiye toplu taşıma araçları ile gidenleri dinlediniz mi?
 
Geri
Üst