Boya Koruma Nedir? Pasta Cila ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

nejdet can

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Eki 2013
Mesajlar
153
Tepki puanı
44
Puanları
0
Yaş
55
Siteyi ziyaret et
Günümüzde mahalle arası kaportacıların deyimiyle pasta cila denilen işlemlerin olmasının yanısıra Çok gelişmiş araç gereç kimyasallar ve farklı tekniklerle son derece kaliteli Boya koruma işlemleri yapılmaktadır.

Aşağıdaki makalede Boya Koruma Nedir? Pasta Cila ile Arasındaki Farklar Nelerdir? İyi bir şekilde anlatılmıştır. Faydalı olması ümidimle sunarım.

Pasta Cila kavramı günümüzde hala daha devam eden ve de her zaman devam edecek olan bir terimdir. Bunun sebebi ise pasta, yeni boyanmış araçlara yapılması gereken bir uygulamadır. Yeni boyanmış bir aracın boya kalınlığı fabrikada robotların boyadığı mikron kalınlığında hiçbir zaman olamaz. Her zaman daha kalın atılır ve bölgesel olarak bu kalınlıklar değişkenlik gösterir. Boyacıların kullandıkları pasta bu yüzden daha kalındır yani içindeki kum oranı daha fazladır. Hatta elinize alıp parmaklarınızın arasında ovuşturacak olursanız bu kum taneciklerini çok rahat hissedersiniz. Bu kum tanelerinin fazla olmasının sebebi ise kalın bir şekilde atılan boyanın bir nevi zımparalanmasını sağlamaktır. Bu sayede boya seviyesi bir miktar azalacaktır. Ayrıca boya atılırken ne kadar boya fırınında da boyansa toz tanecikleri aracın yüzeyine yapışır ve yapışan bu zerrecikleri bu katı pastalar, yüzeyden temizler. Ancak bu işlem sırasında aracın boyasında harelenmeler denilen dalgalanmalar oluşur. Özellikle koyu renk araçlarda güneş ışığına çıktığınızda bu dalgalanmaları çok net görebilirsiniz. Bunu gidermek için ise boyacılar sadece cila kullanır ve bunu da genellikle pamukla uygulama yaparlar. Aslında pasta cila işlemi boyacı işi değildir onlara külfet geldiği için biran önce bitirmek amaçlı yaparlar ve sonuçlarında hareli ve boya girdaplı birçok araç caddelerde gezmektedir.

Günümüzde kimyasal alanında teknoloji çok ilerledi, artık bu katı pastalar raflara kalkmalı. Çünkü genelde halkımızda şöyle bir bilinç var bahar aylarında veya yaza girerken aracıma bir pasta cila yaptırayım. Peki o zaman diyelim ki aracınızda boyalı hiçbir parça yok arabanız tamamen orjinal bu katı pastalar aracınızın boyasından sizce ne kadarını götürmekte bunu hiç düşündünüz mü? Şöyle bir örnek verelim her yıl düzenli olarak 1 kez pasta cila işlemi yaparsak max. 5 yılı bile bulmadan aracınızda ne vernik ne de boya diye bir şey kalmaz. Bu yüzden bu tip uygulamaları profesyonel uygulama merkezlerinde ve teknolojik ürünlerle yaptırmaya dikkat edelim. İnanın diğer türlü astarı yüzünden pahalıya gelecektir.

Uygulamamızın ismine baktığımızda Boya yenileme, Parlatma ve Boya Koruma olduğunu göreceksiniz. Peki bu kelimeler ne anlama geliyor?

Araçlarımız sürekli dış etmenlerle karşı karşıya. Bunlar kışın yağan asitli yağmurlar, egzos dumanları, güneşin yakıcı sıcağı, kuş ve sinek kalıntıları, inşaat ve beton atıkları, yollardaki zift v.s sanırım Ülkemizde saymakla bitmeyecek kadar dış etmen vardır. Boya yenileme diye adlandırdığımız uygulamada, önce boya yüzeyine yapışmış az önce saydığımız dış etmenleri aracımızın üzerinden arındırmamız gerekmektedir. Bu sayede pürüzsüz bir yüzey oluşturulabilir. Metal yüzey ne kadar düz bir satıh gibi görünsede gözle görünmeyen delikli bir yapıya sahiptir. Boya ve vernik bu yüzeyin deliklerini doldurur ve metalin paslanmasını engeller. Fakat bu boya ve vernik tabakası da delikli bir yapıya sahiptir peki bunu nasıl doldurabiliriz? Önce aracımızın dış yüzeyini temizleyerek işleme başlamalıyız. İlk adım olarak kil dediğimiz çocukların oyun hamuruna benzeyen fakat kimyasal maddelerle güçlendirilmiş bir hamur yardımı ile boyamızın üzerine yapışmış olan tüm kalıntıları temizliyoruz. Daha sonra katı olmayan sıvı ve çok ince kum tanecikleri bulunan boya yüzeyi temizleyici ve kılcal çizik giderici ürünleri aracın üzerinde kullanmaya başlıyoruz. Bu ürünler sayesinde boya yüzeyindeki tüm pürüzler aynı hizaya indirgenmiş olmaktadır ve düz bir satıh elde edilmiş hale gelmektedir. Az önce yukarıda harelenmelerden bahsetmiştik. Yine teknolojik kimyasal ürünlerden olan hare giderici cilalar ile aracın dış yüzeyi tüm bu harelenmelerden giderilir ve parlatma işlemleri başlar.


Artık tamamen düz bir alana sahibiz ama bir eksik var, boya yüzeyinde gözle görünmeyen gözenekler, işte bu noktada boya koruma uygulaması devreye girer. Boya ve vernik yüzeyini bir zırh gibi kaplayarak dış etmenlere karşı olağanüstü bir koruma sağlamaya başlar. Boya korumanın asıl amacı boyanızın rengini korumaktır. Matlaşmaları ve solmaları engellemek amaçlı üretilmiştir. Daha önceki yazımızda oto kuaförlerden bahsetmiştik. Bu kuaförlerde genelde çok komik anlatımlar yaşanmakta. Boya koruma yapılan araç çizilmez gibi tabirler kullanılıp tüketici kandırılmaktadır. Dünyada çizilmeyen hiçbir madde yoktur ki boya koruma ne yapabilir bu konuda çok merak ettiğimiz bir durumdur. Sizlere tavsiyemiz bu tipte yalanlara itibar etmeyiniz. Yine kullanılan bir diğer tabir de kuş kalıntılarına karşı boya koruma olduğu sürece arabanıza hiçbir şey olmaz. Böyle birşey de malesef tamamen bir hayal ürünüdür. Kuş ve böcek kalıntıları asit içeren maddelerdir. Asidin geçemeyeceği neredeyse hiçbir tabaka yoktur. Bu yüzden bu kelimelerede itibar etmeyiniz. Ama şu bir faktördür boya koruma aracınızın dış yüzeyine belli bir direnç katar bu da size zaman kazandırır. Şöyle örnekleyecek olursak kuş kalıntıları yaz güneşinde tam 3 saat sonra boyayı yakmaya başlar ve boyanızda iz bırakır. Boya koruma olan bir araç yaklaşık 24 saat bu kalıntıya karşı direnç gösterir ama daha sonrasında o da bu aside teslim olur. Örnekte de görüldüğü gibi size zaman kazandırır bu sayede aracınızı yıkatıp bu izlerin oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bu arada sakın kuru bir bezle silmeye kalkışmayınız. Boya yüzeyini çizersiniz.

Gelelim bir diğer önemli konuya boya korumanın ömrü ne kadardır?

Ülkemizde çevre şartlarından dolayı maalesef diğer ülkelerdeki gibi süreleri telafuz etmek mümkün değildir. Ama aracımızın düzenli olarak cilalı yıkanmasına dikkat edersek o zaman bu süreci uzatmak mümkündür. Çünkü basınçlı su az önce bahsettiğimiz boya korumanın doldurmuş olduğu gözenekleri zamanla tekrar açar. Fakat üzerine uygulanan sıvı bir cila sayesinde bu gözeneklerin yerleri tekrardan doldurulur. Bu sayede boya korumamız daha uzun süreli aracımızın üzerinde kalacaktır. Ve yine bu konuda birçok yanlış bilgi aktarılmaktadır. Yaptığımız boya koruma en az 1 yıl kalır gibi ibareler kullanılmaktadır. Neye göre bir yıl hangi ülkeye göre bu pek açıklanan bir konu değildir. Bu arada yine yanlış anlatılan bir konuya daha değinmek istiyoruz. Yıkama yapan firmalar genelde fıçasız süngersiz köpüklü yıkama yapmaktadır. Bu ürünlere çok dikkat etmek gerekiyor. Ucuz ürün kullanıp etken maddesi asit olan ürünleri araçlarımızın üzerine köpük diye atmakta ve birde kocaman bir yalan olan cilalı kelimesini kullanmaktadırlar.. Şöyle bir mantık yürütelim; Cilanın suyu itme özelliği vardır peki o zaman o köpük tanklarında suyla karıştırılıp kullanılıyor bu kimysallar o zaman ters birşey var. Buradaki terslik şu böyle bir şey asla olamaz cila suyla karışamayacağı için cilalı köpük diye bir şey yoktur. Bu yüzden bu cümlelere de kanmayalım.
 

omeroz

Yönetici
Başkan
01-Adana
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
2,464
Tepki puanı
1,251
Puanları
113
Siteyi ziyaret et
Az önce yeni bir oto yıkamacıya gittim. İç detaylı temizlik (150tl-koltuklara vurduğumda biraz toz çıkıyor)+boya koruma(350tl) yapalım aracınıza dedi. Ben de geçen tamponlardaki çizikler boyanırken kaportacım ucuz yollu birşetler yapmıştı dedim. Esasen bu konulardan hiç te anlamıyorum. Herkes birşeyler anlatıyor bu boya koruma ile ilgili, anlattıklarını uyguluyolar mı acaba? Güvenemiyorum artık bu konuda kimseye...
Adam aracı yıkadı elimizi boyanın üzerine sürdüğümüzde yüzey biraz pürüzlü gibiydi. Aracın üzerine vernik sıçramış dediler. Nasıl güvenicem bilmiyorum. İlk kez gittiğim bir yer. Sonax (ismi var diye güvenmeli miyiz, onlar kandıramaz mı, bilgi sahibi değilim sonuçta) var yakında oradan bir fikir alayım diyorum. Bir de pasta cila boya koruma derken daha 2 yaşına gelmemiş arabada boya bırakmıycaz, gerçi çok ince pasta kullanıyoruz diyorlar ama ölçemediğim için yorum yapamıyorum. Bilgi sahibi arkadaşlar yönlendirirlerse sevinirim... belki adana'da biryerler öneren olur... Şimdiden teşekkürler
 
Son düzenleme:

Hasip

Yönetici
Genel Başkan
03-Afyonkarahisar
Katılım
16 May 2015
Mesajlar
8,883
Tepki puanı
6,085
Puanları
113
Yaş
40
Siteyi ziyaret et
İşin ilginç tarafı forumlar dahil olmak üzere herkes ustaların söylediklerine göre konuşuyor dediğiniz gibi çok fazla bişeyler anlatan var.
 

omeroz

Yönetici
Başkan
01-Adana
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
2,464
Tepki puanı
1,251
Puanları
113
Siteyi ziyaret et
Dün sonax'a gittim. Aracı bir inceledi firma yetkilisi , boya, vernik tarzı birşeyler sıçramış dedi. Sigara paketi dış folyosunu parmağına taktı elini kaportaya sürmeye başladı. Aynını bana da yaptırdı. Folyo ile bakınca yüzeyde hissedilen pürüzlülük hissi 5 kat artıyor.

Oto yıkamacının deneme amaçlı bagaj kapağına yaptığı uygulamayı gösterdim. O uygulamadan kalan pasta artıklarını eline alıp ovaladı, çok iri malzeme dedi, gerçekten de kum gibiydi... Öyle olunca yıkamacıyı kafadan eledim. Kalın pastayla aracın boyasına kıyacaktı demek ki yıkamacı.

Yıkamacının özgüveni sonax'ta yoktu, yıkamacı yapacağı işi öve öve bitiremedi... Ama sonax'ta da yapılan bilgilendirmelerin beni tatmin ettiğini söyleyemiycem malesef. İki işyerinde de kullandıkları anlatım tarzı şöyle olursa böyle olur böyle olursa şöyle olur. Teknik bir dil kullanmıyor, aracınızın boyasını yaklaşık x mikron aşındırıp, üzerine y mikron filan tabakası, z mikron filan tabakası uygulayacağız diyemiyorlar. Sonax'taki bayan bu tarza biraz yaklaştı -"Hmm mm'den çok düşük bir kalınlık, hmm ne desem?"dedi "Mikron deyin" dedim:) .

Nejdet beyin paylaşımı ile konu hakkında kafamda bir fikir oluştu fakat gittiğim işletmelerin verdikleri bilgiler ile yapacağı işlemler hakkında aydınlandım desem yalan söylerim.

Sonuç olarak sonax'ı tercih etmemdeki sebep;

- Kullanılan malzeme değil, çünkü yıkamacı da würth kullanıyordu.

- Profesyonellik, teknik bilgi (sonax dünya/türkiye genelinde elemanlarını eğitiyormuş) belki olabilir ama bu da değil.

- Sonax 1 yıl garanti belgesi verirken, (Boya korumanın 1 yıl etkili olacağı anlamına gelmiyor) yıkamacıda böyle bir durum tabi ki söz konusu değil. Bu bence önemli, araca yapılan işlem belgeli, ispatlı. Yani sonax'ın beni kandırma ihtimali yıkamacıdan çok daha düşük. Ben belki 10 sene geçse anlamam, ama anlayan birine illaki bir yerde denk gelirim...

-Fiyat olarak yıkamacı sadece boya koruma için 350tl verdi. Sonax'ta ise kdv'siz 590tl olan boya koruma kampanya dolayısı ile kdv'siz 280tl. Ve yanında ozon temizliği de hediyesi. Klima temizliğini sordum. Ozon temizliği yerine klima tesisatı temizliği yapalım dediler, Boya koruma sonrasında aracımı hep kendilerine yıkatmayı düşündüğümü söyleyince ozonu da hediye ettiler. Kdv'li toplam fiyat 336tl.

Yarın sabah teslim edicem aracı inşallah pişman olmam...
 

Cemil

Yönetici
Başkan
34-İstanbul
Katılım
2 Kas 2017
Mesajlar
4,440
Tepki puanı
1,959
Puanları
113
Siteyi ziyaret et
Sonax iyi fiyat vermiş..Hayırlısı artık..Bizimle işlemden sonra yorumlarını paylaşırsan seviniriz... :)
 

mskirca

VIP Üye
10-Balıkesir
Katılım
30 Tem 2017
Mesajlar
830
Tepki puanı
426
Puanları
63
Siteyi ziyaret et
Dün sonax'a gittim. Aracı bir inceledi firma yetkilisi , boya, vernik tarzı birşeyler sıçramış dedi. Sigara paketi dış folyosunu parmağına taktı elini kaportaya sürmeye başladı. Aynını bana da yaptırdı. Folyo ile bakınca yüzeyde hissedilen pürüzlülük hissi 5 kat artıyor.

Oto yıkamacının deneme amaçlı bagaj kapağına yaptığı uygulamayı gösterdim. O uygulamadan kalan pasta artıklarını eline alıp ovaladı, çok iri malzeme dedi, gerçekten de kum gibiydi... Öyle olunca yıkamacıyı kafadan eledim. Kalın pastayla aracın boyasına kıyacaktı demek ki yıkamacı.

Yıkamacının özgüveni sonax'ta yoktu, yıkamacı yapacağı işi öve öve bitiremedi... Ama sonax'ta da yapılan bilgilendirmelerin beni tatmin ettiğini söyleyemiycem malesef. İki işyerinde de kullandıkları anlatım tarzı şöyle olursa böyle olur böyle olursa şöyle olur. Teknik bir dil kullanmıyor, aracınızın boyasını yaklaşık x mikron aşındırıp, üzerine y mikron filan tabakası, z mikron filan tabakası uygulayacağız diyemiyorlar. Sonax'taki bayan bu tarza biraz yaklaştı -"Hmm mm'den çok düşük bir kalınlık, hmm ne desem?"dedi "Mikron deyin" dedim:) .

Nejdet beyin paylaşımı ile konu hakkında kafamda bir fikir oluştu fakat gittiğim işletmelerin verdikleri bilgiler ile yapacağı işlemler hakkında aydınlandım desem yalan söylerim.

Sonuç olarak sonax'ı tercih etmemdeki sebep;

- Kullanılan malzeme değil, çünkü yıkamacı da würth kullanıyordu.

- Profesyonellik, teknik bilgi (sonax dünya/türkiye genelinde elemanlarını eğitiyormuş) belki olabilir ama bu da değil.

- Sonax 1 yıl garanti belgesi verirken, (Boya korumanın 1 yıl etkili olacağı anlamına gelmiyor) yıkamacıda böyle bir durum tabi ki söz konusu değil. Bu bence önemli, araca yapılan işlem belgeli, ispatlı. Yani sonax'ın beni kandırma ihtimali yıkamacıdan çok daha düşük. Ben belki 10 sene geçse anlamam, ama anlayan birine illaki bir yerde denk gelirim...

-Fiyat olarak yıkamacı sadece boya koruma için 350tl verdi. Sonax'ta ise kdv'siz 590tl olan boya koruma kampanya dolayısı ile kdv'siz 280tl. Ve yanında ozon temizliği de hediyesi. Klima temizliğini sordum. Ozon temizliği yerine klima tesisatı temizliği yapalım dediler, Boya koruma sonrasında aracımı hep kendilerine yıkatmayı düşündüğümü söyleyince ozonu da hediye ettiler. Kdv'li toplam fiyat 336tl.

Yarın sabah teslim edicem aracı inşallah pişman olmam...


Bence de çok iyi fiyat almışsınız. Verdiğiniz paranın karşılığını alacaksınız diye düşünüyorum. Aracı öncesi sonrası şeklinde fotoğraflar ve bizimle paylaşırsanız çok seviniriz :)
 

Hasip

Yönetici
Genel Başkan
03-Afyonkarahisar
Katılım
16 May 2015
Mesajlar
8,883
Tepki puanı
6,085
Puanları
113
Yaş
40
Siteyi ziyaret et
Sonax kalitesinde bu fiyat bencede gayet mantıklı görünüyor.
 

omeroz

Yönetici
Başkan
01-Adana
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
2,464
Tepki puanı
1,251
Puanları
113
Siteyi ziyaret et
Sonax iyi fiyat vermiş..Hayırlısı artık..Bizimle işlemden sonra yorumlarını paylaşırsan seviniriz... :)
Tabi inşallah...

---- Seri mesaj engellendi. Mesajlar birleştirildi. (Opel Forum) ----

Bence de çok iyi fiyat almışsınız. Verdiğiniz paranın karşılığını alacaksınız diye düşünüyorum. Aracı öncesi sonrası şeklinde fotoğraflar ve bizimle paylaşırsanız çok seviniriz :)
İnşallah dediğiniz gibi olur...
Öncesi fotolarını çektim. İşlemden sonrakilerle birlikte paylaşıcam inş.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: mskirca

Ergun U.

Kayıtlı Kullanıcı
16-Bursa
Katılım
12 Tem 2017
Mesajlar
1,007
Tepki puanı
309
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
Siyah araban mı var derdin var o yüzden can kulağıyla yorumunuzu bekliyor olacağım. Sanırım kampanya world card kampanyası 28 Şubat son diyor.
 

omeroz

Yönetici
Başkan
01-Adana
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
2,464
Tepki puanı
1,251
Puanları
113
Siteyi ziyaret et
Sabah sonaxa götürdüm aracı. 7:50'den 8:20'ye kadar açılmasını bekledim. Teslim edip ayrıldım.

Akşam üzeri aradılar, araca 3. Kez kil uyguluyoruz yarın teslim etsek olur mu dediler (artık ne kadar kirliyse yüzey). Tamam dedim ama, sonra kafama takıldı, ne yapıyo bunlar bu kadar diye. Gittiğimde aracın bir yüzü bitmişti sadece.

Çıkmadan bir personele belge istediğimi, araç çalınsa anahtar olmadan hiçbir hak iddia edilemeyeceğini söyledim. İmkansız buradan araç çalınması dedi, ben de imkansız diye birşey yoktur dedim. Bir başkası müşteriye ruhsatını teslim ediyoruz dedi, ruhsat zaten bendeydi. Apartman altı yıkamacısı değilsiniz herhalde sonax bayisisiniz dedim (yalnız işyeri apt altındaydı:)), bu belgenin özel servislerde de verildiğini ve çok sıradışı bir belge olmadığını belirttim. Neyse ilgili kişi sonax sitesini açtı, orada zaten standart form halinde var. Standart bir işlem yani. Çıkarttı bi tane kaşeledi imzaladı. Ama yarın bu belgeyi getirin yoksa arabayı teslim etmem dedi gülümseyerek, ben şok, ben iptal:) Ben de yarın standart formlarınız arasında gördüğüm müşteriye teslim belgesini bana imzalatırsınız ödeşiriz, önceki belgenin de bir hükmü kalmaz dedim.

Bu kadar basit ve standart bir işlem bu kadar zor olmamalıydı, sonax gibi firmanın sabah aracı teslim aldığında vermesi gerekirdi bu belgeyi. Buradan en az 1 puanlarını kırdım.

İşlerine gelecek olursak, kil uygulaması yapıyorlar, yıkamacının spirali kapıp sıva kumu gibi malzemesiyle araca dalıp, bagaj kapağımdan bilmem kaç mikron kalınlığında boyayı götürdüğü aklıma gelince, sonax'ı normal yıkamacıyla kıyaslamanın yanlış olacağını düşünüyorum.

Kil uygulaması videosu ,
Görüntüleme: https://youtu.be/sS79JRDYBtQ
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Berkin ve Hasip
Üst