Bu konuda çok görüş var ama en faydalı ve randımanlı olanı da aracın bakımlarını zamanında yaptırmak..Yağıdır, suyudur, filtreleri ve bujileridir, çok önemli..
Ancak araç için konuşmak gerekirse lastik seçimi önemlidir mesela..Geniş tabanlı ve özellikle performans ya da arazi ya da karlı/yağışlı yol koşulları için seçilmiş lastikler böyle durumlar yaşanmadığı müddetce aracın yola tutunmasını arttırsa da performans kaybına ya da yakıtın artmasına sebep olmaktadır..Mesela stepneyi aracınızda bulundurmayabilirsiniz büyük ise eğer
Aracı mümkün mertebe vitesli kullanmak ve özellikle de yokuşlardan inerken yakıt tasarrufu sağlamaktadır boşta inmeye göre...Örn astra h larda 1.3 motora 6 vites konmasını ya da poloda performans olarak anlamaktadır bazıları..Halbuki bu 6. vites, motorun devir aralıklarına en uygun şanzuman dişlisini yaratmaktır..
YÜksek devirlerde vites değiştirmek yine yakıt artışına sebep olmaktadır..Eğer gaz pedalından 1-2 cm dahi ayağınızı çekmeniz yakıt tasarrufu sağlmaktadır..Şehir içi kullanımlarda aracınızda gereğinden fazla ağırlık bulundurmanız yine yakıt artışına sebep olmaktadır..
Klima kompresörü gücünü motordan alır ve aracın motoruna ekstra güç uygulamış olur, bu da ekstra yakıt sarfiyatı demektir..Bir de mümkğn mertebe aracınızda frene yüklenmeden ve ani kalkışlardan kaçınarak da yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz..
Atladığım temas etmediğim eminim pek çok şey var ama kısmen bunları yapmış biri olarak ben vectra c 1.6 motorda 8.3 lt ort yakıt tüketimi elde ettim..Kimse inanmıyor..Herkes vectra nın 10 lt den aşağı yakmayacağını söylüyor ama demek ki yakıyormuış...Çok da kasmadan
