Lastiklere Nitrojen Basmak?

Bence gereksiz, abim bastırmış arabanın lastiklerine nitrojen pek bir fark göremedim dedi. Bana biraz çelişkili özellikler var gibi geliyor. Mesela;


Yakıt tasarrufu ile ne alakası var? Arabanın lastiklerina basılan havanın toplam ağırlığı nedir? Bu ağırlık toplam ağırlığın yanında % kaç kalır? Bu % değeri %2 lik yakıt tasarrufuna nasıl neden olur? Eğer balon etkisi yaratıp arabanın yere olan baskısını azaltarak yakıt ekonomisi yapıyorsa, bu yol tutuşu azaltmaz mı?


Nitrojen neden genleşme yapmıyor? Fiziksel olarak bu mümkün mü? Dönen hava ısınır, maddenin ne olduğu önemli değildir. Kaldı ki standart basılan havanın içinde %70 oranla Nitrojen, %21 oranla Oksijen vardır. %30 luk kısımdan kar ettik diye buu kadar etki çok değil mi?


N = 7 , O = 8 İkisi de doğada çift halde bulunur N2 O2 şeklinde. Haliyle Oksijen molekülleri daha büyüktür...

Tak mantıklı açıklama, saf nitrojen basılan lastite oksidasyonun önlenmesi. Bu sefer de her lastik kontrolünde nitrojenciye gitme zorunluluğu sorun olacak. 10lira verip nitrojen bastırdıktan sonra içine normal hava takviyesi yapmak da mantıksız olur.

Benim düşüncelerim bu şekilde. Kullanıp da cidden faydasını görenler yazarlarsa daha iyi olur.


Arkadaşlar nitrogen yani azot gazının lastiklere basılmasının sayısız faydası vardır. bu konuya değinilmediği için bu ilave bilgiyide vermek istiyorum Azot gazı Etilen butil kauçuk veya doğal kauçuklara nüfüziyeti havaya oranlar ortalama 3,80 kat daha düşüktür. Bu şu demek oluyordur lastiklere normal hava bastığında süpaplardan ve kauçuktan 1 ayda hava eksilmesi oluyorsa azot basılan lastiklerde 4 ayda bir azalma olacaktır. Dikkat edinizki basınçlı kapların hemen hemen hepsinde %99,90 saflığında azot gazı kullanılır.Tabi diğer genleşme ısıya duyarlılık gibi özelliklerini diğer arkadaşlar yazdığı için yazmadım.Haa bu arada arabamın lastikleri normal hava okadar para vermeye gerek görmedim açıkcası
 
Kesinlikle faydalı

Yaklaşık 6 ay önce ben de nitrojen bastırdım lastiklere, lastik ömrünü uzatır mı bilmem ama, kış boyu hava bastırmak için lastikçiye uğramadım, geçen gün gittim, sadece 2 birim eksilmiş, gayet memnunum,tavsiye olunur :)
 
Şişirme esnasında lastiğin içine yağ ve nem basılmayacaktır. Nitrojen gazı lastik içinde normal hava gibi nem oluşturmayacak. Böylece gerek lastikte gerekse jantta korozyon meydana gelmeyecektir. Doğal olarak lastik, lastik içinde kullanılan çelik kuşak ve topuk çember tellerinin, jant ve supapların kullanım ömrü daha uzun olacaktır.

Yapılan labaratuvar çalışmalarında oksijenin butil kauçuk karışımları üzerindeki olumsuz etkisi nitrojenle kıyaslandığında 4 kat daha fazladır

Nitrojen; normal hava gibi ısınmıyor ve yaptığınız fren daha etkili oluyor

Nitrojen; normal hava gibi patlamıyor çünkü normal hava gibi genleşme yapmıyor

Yanmıyor çünkü içinde oksijen yok.

Çevreye zararı yok.

Nitrojen gibi kuru ve hareketsiz bir gaz ile lastikleri doldurmak bu problemleri azalttığı gibi basınç kaybını minimize eder. Lastiğin ömrünü uzatarak bir nevi bakımını yapar ve sürüş güvenliğini arttırır.

Hava oksijen ve nitrojenden oluşur. Oksijen molekülleri nitrojen moleküllerine oranla daha küçüktür ve lastiğe daha hızlı nüfuz eder. Nitrojen ile doldurulan lastik, normal hava ile doldurulana göre 3 kat daha yavaş basınç kaybeder. (Lastik patlamalarında ani boşalma olmaz.) Sonuç olarak lastiklere şimdiki sıklıkla hava basma ihtiyacı doğmaz ve lastik doğru basınç değerini daha uzun süre muhafaza eder.

Otobüs ve kamyon gibi ağır tonajlı uzun yol vasıtalarında, Formula 1 yarışlarında ve hız rekoru denemeleri gibi olağan dişi olaylarda nitrojenin oksijene tercih edilmesi, nitrojenin faydalarına iyi birer örnektir.

Nitrojen daha hafif olduğundan %2 civarı yakıt tasarrufu yapar ve lastik ömrünü %30-35 arası uzatıyor

Tartışma yaratmak istemiyorum fakat, kimyacı bir bilim adamı olarak hemen birkaç birşeyi kesin ve net olarak belirtmek isterim. Hava zaten %78 oranda Nitrogen adı verilen gazdan oluşur yanı bildiğiniz Azot gazı (N2) Bu gazın ingilizce adı nitrogen dir. Bu gazın en önemli özelliği kimyasal olarak inert olmasıdır. İnert demek hemen hemen hiçbir malzeme ile reaksiyona girmez demektir. Dolayısı ile lastiklerimizinde büyük oranda içeriğinde var olan doğal kauçuk (latex) ile de reaksiyona girmeyecektir. Daha önceki bazı arkadaşlarımında belirttiği gibi bu özellik sayersinde Havada %21 oranda buluan oksijen yüzünden lastik içerisinde ve jant yüzeylerinde gözle herzaman görülemeyen korozyon olaylarına rastlanmaktadır. Oksijen oldukça reaktif bir gazdır, açıkta kalan özellikle demir parçalarının paslanmasının sebebi oksijendir. Su taşıma borularındaki aşınmaların korozyonun sebebi büyük ölçüde yine su içinde bulunan oksijendir. Ayrıca oksijen lastik yapısında bulunan bazı kimyasal yapılarda oksidasyon adını verdiğimiz bozulmalara yol açabilir. Bunun sonucu olarak özellikle yumuşaklığının azalması gibi lastik yapısında bozulmalar ortaya çıkar. Normal hava yerine Azot (nitrogen) kullanmak bu açıdan lastiklerin ömrünü uzatabilir. Fakat normal şartlar altında lastiklerin zaten yer ile temas eden ve belli bir kullanım ömrü olan bir parça olduğunu düşünürsek bu durum çok da büyük önem arz etmez ayrıca içine hava yerine azot basarak korumaya çalıştığımız lastiklerimiz zaten dış kısımdan hava ile yani oksijen ile temas halindedir. Fakat içerideki basıncın dışarıya göre fazla olması lastik içindeki oksijen gazının lastik yüzeyinin hemen altındaki moleküllere de etki etmesine neden olabilir fakat kanımca bu durumda çok büyük bir sorun oluşturmayacaktır.

-Nitrogen çevreye zararlı değildir evet zaten havada %78 azot var
-Lastik basınçları çabuk boşalmaz durumuda doğru değildir. Zira içinde zaten çok miktarda azot olan hava ile saf azot arasında sızdırma açısından çok büyük fark olamaz.
-Uçak, yarış arabaları gibi araçlar zaten çok yatırımın yapıldığı pahalı araçlardır. Ayrıca can güvenliği de çok önemlidir. Dolayısı ile Havada bulunan oksijen nedeni ile lastiklerinde oluşabilecek bozuklukların ve jantlarındaki mikro korozyonların belirtilen araçların ağırlıkları veya hızları ve hatta kullanım esnasında maruz kaldıkları kuvvetler, ısı gibi faktörler dikkate alındığında ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceği açıktır. dolayısı ile bu tür araçlarda azot kullanılması mantıklıdır.

Bütün bunlara ek olarak oksijen molekülleri azot gazı moleküllerine göre küçük falan değildir. Azot gazının en büyük avantajı kimyasal olarak inert (raksiyon vermeyen) olmasıdır.
son bir önemli yorumda daha bulunmak gerekirse eğer lastik içine hava basılırken bir şekilde içerisine yağ da kaçırırsanız veya lastik havası basan kompresör dandik bir kompresör ve az miktarda da olsa yağda basıyorsa, çok tehlikelidir arkadaşlar. Yağ ile oksijenin yüksek basınçtaki karşılaşmaları hemen olmasa bile her an patlamaya hazı bir bomba oluşturur ortaya çıkan reaksiyon lastiği çok zayıflatır ömrünü kısaltır. Hatta kısa vadede umulmayan bir anda lastiğin patlamasına ve yarılmasına da sebep olabilir.

Herekese kazasız, belasız, mutlu günler dilerim....
 
Yaklaşık 6 ay önce ben de nitrojen bastırdım lastiklere, lastik ömrünü uzatır mı bilmem ama, kış boyu hava bastırmak için lastikçiye uğramadım, geçen gün gittim, sadece 2 birim eksilmiş, gayet memnunum,tavsiye olunur :)

Nitrojeni nerede ve kaç ytl basıyorlar bilgi verirseniz sevinirim.
 
mahallle lastikcileri değilde büyük lastikcilerde genlede oluyo
 
Geri
Üst