- Katılım
- 21 Nis 2008
- Mesajlar
- 96
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 46
Bence gereksiz, abim bastırmış arabanın lastiklerine nitrojen pek bir fark göremedim dedi. Bana biraz çelişkili özellikler var gibi geliyor. Mesela;
Yakıt tasarrufu ile ne alakası var? Arabanın lastiklerina basılan havanın toplam ağırlığı nedir? Bu ağırlık toplam ağırlığın yanında % kaç kalır? Bu % değeri %2 lik yakıt tasarrufuna nasıl neden olur? Eğer balon etkisi yaratıp arabanın yere olan baskısını azaltarak yakıt ekonomisi yapıyorsa, bu yol tutuşu azaltmaz mı?
Nitrojen neden genleşme yapmıyor? Fiziksel olarak bu mümkün mü? Dönen hava ısınır, maddenin ne olduğu önemli değildir. Kaldı ki standart basılan havanın içinde %70 oranla Nitrojen, %21 oranla Oksijen vardır. %30 luk kısımdan kar ettik diye buu kadar etki çok değil mi?
N = 7 , O = 8 İkisi de doğada çift halde bulunur N2 O2 şeklinde. Haliyle Oksijen molekülleri daha büyüktür...
Tak mantıklı açıklama, saf nitrojen basılan lastite oksidasyonun önlenmesi. Bu sefer de her lastik kontrolünde nitrojenciye gitme zorunluluğu sorun olacak. 10lira verip nitrojen bastırdıktan sonra içine normal hava takviyesi yapmak da mantıksız olur.
Benim düşüncelerim bu şekilde. Kullanıp da cidden faydasını görenler yazarlarsa daha iyi olur.
Arkadaşlar nitrogen yani azot gazının lastiklere basılmasının sayısız faydası vardır. bu konuya değinilmediği için bu ilave bilgiyide vermek istiyorum Azot gazı Etilen butil kauçuk veya doğal kauçuklara nüfüziyeti havaya oranlar ortalama 3,80 kat daha düşüktür. Bu şu demek oluyordur lastiklere normal hava bastığında süpaplardan ve kauçuktan 1 ayda hava eksilmesi oluyorsa azot basılan lastiklerde 4 ayda bir azalma olacaktır. Dikkat edinizki basınçlı kapların hemen hemen hepsinde %99,90 saflığında azot gazı kullanılır.Tabi diğer genleşme ısıya duyarlılık gibi özelliklerini diğer arkadaşlar yazdığı için yazmadım.Haa bu arada arabamın lastikleri normal hava okadar para vermeye gerek görmedim açıkcası