Hali hazırda 16000 km de aracım.... Şimdi;
1. Araç ilk alındığında mutlaka devir aralıklarını tanımaya çalışın. kaçta vites değişir kaçta kaç km ye çıkar ne kadar gaz yer ne kadar yemez.. bunlar önemli
2. Aldığınız yakıtın cinsi çok önemli. Shell deki üç farklı mazotu denedim. Vpower ilg GTL arasında hiç fark yok FuelSave daha katı bir yakıt ve uzun mesafe için çok iyi ama hızlanması düşüyor arabanın baya bir farkettim açıkçası
..
3. Arabaya her yakıt aldığım zaman sıfırlama yapmam(ilk aldığımdan beri 8-10 kere sıfırlamışımdır...
4. Araçlarımız(dizel) 1750-2500 devir aralığına tekabül eden hızlarda en az yakıt tüketimidedir. Ne çok yavaş ne çok hızlı.. Örnek vermek gerekirse 5. viteste 97km aracım 2000 devirdedir ve çok iyi tüketimi vardır(düz yolda 3.5-4 lt civarıdır)
5. Uzun sürel oluşmuş bir yol bilgisayarını istatistik değerinin öyle ani kullanmalarla değişmesini beklememek gerekir ki zaten değişmez... Örneğin 4.7 LT tüketimim hala 4.7 dir yaklaşık 2-3 aydır sıfırlanmadı...
6. Şehir içi kullanımda aracımın ortalama tüketimi 5.2 LT civarındadır. Hiç motor ısınmadan kullanmak tüketimi aşırı yükseltir..
7. Mazotlu araçlar için 1-2 dk bekleme süresi(uzun yoldan sonra stop ettirmeden evvel, ilk çalıştırmada harket etmeden evvel) yakıt tüketimine de etki etmektedir.(deneyimlerim bu yönde)
Tavsiyeler;
Aracınızı uzun yola çıkarmadan aracın ne kadar yaktığını asla öğrenemezsiniz. tam depo, sıfırlanmış bilgisayar ile ve en az 1000km olacak şekilde ve uygun devir aralıklarında kullandığınız zaman elde ettiğiniz verilerin sonuçları daha doğrudur..Bunun dışında dur kalklara girdiyse hemen aracınız (ilk alımdan itibaren)bu değer aracın gerçek tüketimini vermez... Ayrıca DPF denen zımbırtı ışık yanmasada zaman zaman devreye girer(tecrübeyle sabit) ve yakıt tüketimini etkiler. Yeni alınmış mazotlu astramda 2000km de iki kez yandı.. Ve tüketim oldukça etkilenmişti kaldı ki o sırada uzun yol yapıyordum... Bu durum trafikte daha çok yakılmasına sebebiyet verir...
Araç kullanımınız normal sınırlarda ve uzun yol testlerinde de aracınız hala tüketim değerlerinde veriler vermiyorsa, o zaman servis düşünülmelidir.
30 TL ye 150 km yol gidiyorum 90-100km ortalama ile... üstüne mazot kalıyor...bence biraz daha gözden geçirmek gerek...araç kullanım şeklini..bu ne vurdumduymazlıktır adama tavsiye verelim dedik uzun uzun yazdık meğerse terbiyesizlik yapmış arada atlamışım