- Katılım
- 5 Mar 2007
- Mesajlar
- 122
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 51
İki adet timer içeren 556 entegresi.Bu entegreyi kitabi olmayan bir moddan tam isteğe uygun çalıştırabiliyorum.
Geri vitese takar takmaz 1-2 sn gibi ayarlanabilir süre boyunca çıkış 1 olur ve süre sonunda 0 olur.2.timer ise geri vitesten çıkarınca yani tetikleme sinyali 1 den 0 a düşen kenarda tetiklenir ve yine ayarlanan 2.timer süresi boyunca 1 sinyali vererek 0 olur.Çıkışlar 100 A akıma dayanabilen ucuz bir mosfet ile anahtarlanır ve ilk timer: Motoru doğru polarizasyon ile aşağı hareket ettirir, 2.timer ise motoru ters polarizasyon ile yukarı yöne hareket ettirir.Sistem girişinde devrenin çekeceği ufacık mA seviyelerinde bir sigorta ve mosfetlerin güç ayaklarına indüktif gerilimi söndürücü ters diyotlar ve motor akımının 1,2-1,5 katı kadar sigorta da koydunmu tamamdır.Bunların hepsi en fazla 5*5 cm lik board üstüne kurulabilir.
Ama tek sakınca şudur:
Hızlı işlemde : yani geriye taktın ve 2-3 sn dolmadan vazgeçip hemen geriden çıkardığın zaman eski ayna pozisyonunu kaybedebilir yada senkronizasyon problemi olabilir.Bunlarda aşılabilir tabiki ama devre ilk haliyle monte edilip tarafımdan gözlemlenip gerekli 2.aşama ona göre yapılmalıdır.
Birde bu işlerde her nekadar bilgili olunsa da aksilik olacak olduktan sonra
risk vardır.Sonuçta otomobilin elektriği üzerinde çalışıyorsun.Kendime mutlak güvenirim ve yardım etmek isterim ama olası aksilik durumunda da kendimi suçlu hissetmek istemem.
Röleli sisteme gelince oda olası bir seçenek ancak röledeki mekanik kontak sisteminin aksine elektronik anahtarlama uzun vadede daha verimli olur diye düşünüyorum.
röle olsun seninki olsun her ikisininde çalışma mantığı ve sonucu aynı. Arada röle kullanmamın tek sebebi ise süre dolmadan ileri takıldığı durumda kısa devreyi engellemek. Bu durumda senin de yazdığın gibi ayna pozisyonunu kaybedecek. Haaa o da olmasın denirse iş potansiyometre ve opamplara döner !!!