Zamsalak mıyız biz acaba?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan KA®ANLIK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
burak bu benzetmeden yola çıkarsak yorumun yanlış olur 5 lirayı milyona çıkarıyorsun 5 liranın karşılığını sabit bırakıyorsun
polemik olsun istemiyorum ama açıklayım
5 milyon 300 riyal ediyorsa
1 riyal 16.666 lira eder
bugünkü kura baktığımızda
1 lira 0,313 riyal ediyor
bu demektirki o zamanki kura göre 2 kat türk parası değer kaybetmiş ama o zamanki yıl 1995 üzerinden çok su geçti
AKP nin geldiği zamanlarda
1 riyal 416,000 civarında
bugünkü kurla kıyas ettiğimizde %10 değer kazanmış olur...
5lira=5milyon zaten karşı tarafta riyalde sıfır atma olmadıki onu kastediyorum.hesap yaparken karşı tarafın değeriyle oynayamayız.yani demek istediğim şimdi 5lira dediğin şey eski dönemde 5milyonla aynıydı.onu demek istiyorum.senin verilerine göre değer kaybetmiş işte onu diyorum...

ya abi riyali bi kenara bırakalım :)
şuanki ekonomik düzgünlüğün sebebi dolar...yaw dolar 1.19 ken bile benzindeki zamma bakın... 1.500 olsa kimbilir nolcak :confused:
Türk ekonomisi böyle işte doların düşmesiyle hiçbirşey kazanmıyor bazı şeyleri kaybediyor ama doların dalgalanıp yükselmesiyle kriz oluyor...

doların düşmesiyle bişey kazanılmıyor demeyin iyi bir laptop amerikadan getirtiyordun 2500 dolar veriyordun türk parası 3 milyar ediyordu şimdi en kalitelisini teknosadan alıyorsun 2 milyar (eski para :) ) demekki alım gücü yükseliyor
maaşını dolardan alan kişiler için geçerli değil

eee sen herşeyi kendine göre düşünme iş adamlarını düşün,dolarla maaş alanları düşün,herşeyi kendimize düşünürsek tabiki böyle faydaları var.ama şunu söyleyim dolar 18000 lerdeykende şimdide evime cebime boğazıma giren değişmedi.atıyorum ozamanda haftada 3kilo meyve yiyosak şimdide aynı.anlatmak istediğim değişen şeyler sadece görüntü şekil itibariyle:)bak kendime göre düşündüm bende demekki ekonomi kötü:D

Enflasyon sepetinde neden saç tarağı ve kaş aldırma ücreti (evet kaş aldırma) var da benzin yok... ? Tarak istiyorsan 1 liraya çin malı dolu. Bu sepette olmazsa olmaz ama değilmi pardon... Bu hükümet zamanında sepete neler eklendi neler çıkarıldı acaba... ? Nasıl göz boyandı ? Sıcak para nedir ? Ne işe yarar ? Banka nedir, ne işe yarar ? Özel banka sadece kar edip istihdam sağlayıp vergimi öder yoksa para arzına etkisi varmıdır ? Tekel piyasası nasıl bir yapıdır, nasıl zarar eder ? Sıfır atmak itibari değer kazandırmak mıdır ? Dövizdeki hızlı düşüş iyiyemi işarettir, yoksa ihracatçıyı zararamı sokar, direk iskonto anlamınamı gelir ? GSUH'a etkisi nedir ? GSMH'da ihracatın payı ne alemde ? Lüks mal nedir ? Hesaplarda reelmi nominal mi değer kullanılıyor ? Olağanüstü hallerde koyulan vergiyi geri almamak hangi yıllardan kalma teoridir ? Liberalizm nedir ? Devletin küçülmesine zemin hazırmıdır ?

Neyse boşverelim ülke böyle kalkınmaz nasılsa daha önemli konular var, daha yaratacak çok sahte gündem var, yök'le didişelim, başörtüsünü pişirip pişirip sürelim, taslakla anayasa oluşturalım, cumhurbaşkanlığıyla uğraşalım, savcıyı hakimi kıstıralım, para yoksa sağlık için 6 ay bekleyelim, canavar gibi kadrolaşalım... Sahte gündem çok, kontörlü basına da at jetonu yazsın, çizsin...

cüzdanıma baktığımda bende daha çok para görüyorum, ama o fazla paranın sebebini ve götürülerini biliyorum. Ve akşam dönünce fazla paranın yok olduğunu da görüyorum.

Biraz düşünmek lazım...

Son düzenleme:
hehe yeni yıl yeni zamlar.....benzine gelmiş yine zaaammm.darısı dizele artık....bekletmesinler bizi hemen yapsınlar zamı....

doların düşmesiyle bişey kazanılmıyor demeyin iyi bir laptop amerikadan getirtiyordun 2500 dolar veriyordun türk parası 3 milyar ediyordu şimdi en kalitelisini teknosadan alıyorsun 2 milyar (eski para :) ) demekki alım gücü yükseliyor
maaşını dolardan alan kişiler için geçerli değil
siz doların düşmesini faydalı mı buluyorsunuz...?
adamlar Türkiyede yüksek kurdan dolar bozduruyor.lafın gelişi dolar 1.5 ytl iken adam 100.000 dolar bozdursa elinde 15.000 ytl lik türk parası oluyor...
koy bunu bankaya repo gibi ıvır-zıvıra...6ayda 1000ytl getirse elinde 16000 ytl türk parası oldumu....
bu arada dolar dediğimiz illet bu zaman zarfında 1.15 ytl ye düşünce o parayla tekrar dolar aldığını düşün buda yaklaşık olarak 13.900-14.000 dolar ederki 6 ayda dolar bazında %40kazanç sağlamış olur....
peki sizce bu bir rüyamı yoksa yabancı sermaye dediğimiz yabancı yatırımcı dediğimiz kurtarcı gözüyle baktığımız sermayenin tuzağı mı????

way anasini.. herkes ekonomist olmus..

Geri