Ynt: FlexRide şasi (Adaptif Stabilite Teknolojisi)
Merhaba Arkadaşlar,
Flexride videosu ve bozuk yoldaki konfor farkının bu kadar net görülmesi sahiden çok etkileyici.NewPa1n arkadaşımıza teşekkür ederim.
Opel eğer demo araçlarında bu özelliği gösterme şansı sunsaydı, millet borç harç flexride i kesin alırdı.
Ben işin teknik kısmını biraz daha bildiğimden ve gerçekte nasıl reaksiyon verdiğini bilmediğim bir sistem olduğundan alma konusunda çekimser kaldım.Araç dinamiği konusunda Almanya'da yaptığım master eğitimi sayesinde bir takım teorik bilgiler oluştu, size katkım olursa ne mutlu.
Videolarda belli bir hızda bozuk yolda sürmüşsünüz.O hızda araç oldukça sarsıntısız görünüyor.Çünkü o hızda giderken yoldan gelen titreşimlerin frekansı gövde doğal frekansından oldukça uzak.Amortisörler de yumuşak olduğundan amortisörün etkisi azalıyor ve konfor iyi görünüyor.
Peki aynı bozuk yolda daha düşük bir hızda sürerken aynı konforu yakalayabiliyor musunuz?Bu durumda yoldan gelen titreşimlerin frekansı gövde doğal frekansına yaklaşacak, amortisör zaten zayıfladığı için bu salınımları fazla engelleyemecek gibi bir beklentim var.
Bunu neden soruyorum.Bose süspansiyon sistemini duymuşsunuzdur, yay ve amortisör yerine elektromanyetik bir piston çalışıyor ve full aktif.Ancak bu durumda bile az da olsa gövde salınıyor.Oysa basit yay-amortisör mantığına göre çalışan bir sistem yalnızca amortisör sertliği ayarı ile yalnızca belli hızlarda iyileştirilmiş konfor sağlayabilir.Çünkü yay kuvvetini aktif olarak kontrol edemiyorsunuz, yay araç kütlesi ile yoldan gelen titreşimlere o sistemin doğal yapısı çerçevesinde cevap vericek.
Sakın yanlış anlaşılması olmasın, flexride u kötülemeye çalışmıyorum, yalnızca farklı hızlarda da aynı konforu verebiliyor mu diye merak ediyorum.