Ne zaman değişir ve buna ne kadar uymalıyız sorusunu cevabı için "değiştirmezsek ve koparsa ne olur?" sorusunun cevabını vereyim...
Bazı yerlerde devridaim kayışı gibi algılanıyor ve önemi bilinmiyor. Devridaim (vantilatör) kayışı kopunca akü ışığınız yanar, araba hararet yapar ama bu şekilde hava sıcaklığına bağlı olarak kısa süreli (1-2 km) seyahat etseniz de birşey olmaz..
Ancakk!!
Triger kayışı bundan farklı olarak, krank ve Cam (kam) şaftlarının uyumlu çalışması için gereken zamanlamayı yapar. Krankın her bir devrinde kam şaftı yarım tur atar. Bu da eksoz ve emme işlemleri için gereken süpap açılma kapanma işlemlerinin zamanında yapılmasını sağlar. Triger kayışı (aynı zamanda adı exantrik kayışıdır) koptuğu anda, motorun kalan dönme enerjisi ile hareket etmeye devam eden pistonlar açık kalan süpaplara vurur ve muhtemelen pistonlar delinir, süpaplar kopar ve yanma odaları (silindir) içine düşer, gömleklerde derin çizikler oluşur. Hatta şansınıza bağlı olarak daha da büyük hasarlar oluşur motorda. Kesinlikle motoru indirir, piston, gömlek, segman, süpap değişimleri masrafları çıkar. Motor da eskisi kadar sağlıklı olmaz zira sert darbeler başka yerlerde de mikroskobik eğilmelere ve darbe izlerine sebebiyet verir.
Bu sebeple servis kitapçığında bildirilen zamanlarda değiştirmek çok önemlidir.