Tork mu beygir mi?

Tork..
 
Ne tork ne beygir çünkü kağıt üzerindeki veriler bir motorun üretebileceği sadece en yüksek beygiri ve sadece en yüksek torku yazarlar halbuki gerçek güç hem tork hemde beygir eğrileri arasında kalan alanın geometrik toplamındadır. Kısacası hem tork hem beygir ikiside önemlidir birbirinden ayrılmaz.
 
Ne tork ne beygir çünkü kağıt üzerindeki veriler bir motorun üretebileceği sadece en yüksek beygiri ve sadece en yüksek torku yazarlar halbuki gerçek güç hem tork hemde beygir eğrileri arasında kalan alanın geometrik toplamındadır. Kısacası hem tork hem beygir ikiside önemlidir birbirinden ayrılmaz.

arkadaşın dediği dyno makinasına aracınızı sokduğunuzda lastiğinizden çıkıp yola yansıyan son güç tork+beygir aracınızın hakiki gücüdür.. buda doğru bir denklemdir..

zaten araçlarda buna göre segmentlenip buna göre üretilir bir suv sınıfındaki aracın torku yüksek çıkabilir üretim amacıda ona göredir bir sürat arabasının ps i yüksek çıkabilir.. bir traktörün torku ona göre yüksek çıkabilir
tamamen kullanım ve üretim amacı denkleminde..
 
bunu çözemedim:

fiat bravo 1.4 turbo benzinli 120 hp 206 nm. 0-100 km 9,6 sn.
fiat bravo 1.6 turbo dizel 120 hp 300 nm. 0-100 km 10,5 sn.

nasıl oluyor yaa beygir güçleri aynı şanzuman aynı dizel benzinliden 60 kg daha ağır ama 94 nm. Tork farkı neye yaradı :confused::confused:

HP daha önemli galiba...

ben buna takıldımm =))
mesela benim aracım 1.4 90 hp torku bilmiorum ama 1.3 cdti motorlar yanıma yaklaşamıyorrr :D
kalkarken eziyorum uzun da eziyorumm :P
 
önemli olan çekiş gücü yani tork
 
benim arabanın torku dizelin torkundan cok daha düşük ama :S ayrıca otomatik vites benim araç
 
dizel aracı herhalde geçersin.elma ile armutu karıştırma
 
Soru yanlış,ikisi birbiriyle bağlantılıdır zaten.
 
ikisi bir arada var bende.:D
395 mn.
184 hp.
ikiside olmadan olmaz diyorum..;)
 
Beygir gücü, genellikle otomobil ve elektrik motorlarının güçlerinin belirlenmesi için kullanılan güç birimi. Terim, buhar makinelerininn üretilmeye başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerinin olası alıcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi için James Wattt tarafından yapılmıştır,
İskoçyalı mühendis ve fizikçi James Wattt, ürettiği buhar makinelerininn iş yapabilme yeteneklerini müşterilerinin kolayca mevcut sistemlerle karşılaştırabilmeleri amacı ile 1872 yılında "Beygir Gücü" kavramını kullanmıştır.
Watt, bir atın bir 12 fit yarıçaplı bir değirmen çarkını saatte 144 kez veya dakikada 2,4 kez çevirebildiği ve çarka uyguladığı kuvvetin 180 libre-kuvvet olduğunu öngörmektedir.

Tork ,araç motorlarındaki moment kuvvetidir. Bir başka deyişle gücün uygulanma şeklidir. Pistonlar krank miline ne kadar büyük momentle itme kuvveti uygularsa tork da o kadar fazla olur. Dizel motorlarda piston kol uzunluğu benzinli motorlardakinden daha uzun olduğundan dizel motorların torku daha yüksek olur.
Pratik olarak anlatmamız gerekirse bir adamı devirmek için 2 kişi aynı gücü kullanacak. Birisi adamı bacağından itekledi diğeri ise omuzundan. Omuzdan itekleyenin verdiği zarar daha fazla olacaktır, hatta belki devirebilecektir. Ama bacaktan itenin pek de şansı yok. Daha çok güç uygulaması gerekecektir.
Yani kısacası tork, aracın az güçle ne kadar çok iş yapabileceği anlamına gelmektedir. İşte bu sebeptendir ki dizel motorlar daha iyi çekişe sahip olur az devirle daha çok iş yapabilir ve daha az yakarlar. Tabi bu kanunda işten kazanç hızdan biraz kayıp sağlamaktadır. Zira dizel motorlar piston kolu uzunluğu sebebiyle yüksek devirlere çıkamazlar. Ama düşük devirle işi bitirmesini de bilirler.
Bir örnek daha vermemiz gerekirse, 70bg gücünde 2 aracımız var. Birinin torku diğerinden daha yüksek. Bu araçlar birbirlerine bağlandığında torku yüksek olanın diğerini götürebilme şansı daha fazladır. Torku yüksek olanın daha hızlı gitmesi olasıdır fakat aynı hıza çıkabilseler bile düşük torklu olanın arkadan geleceği kesindir. Yokuş yukarı yapılan yarışta ise torku yüksek olan garanti kazanandır.
İşte bu yüzden tork çok önemli bir kavramdır. Trafikteki ara hızlanmalarda devri iyi ayarlayabilirseniz yüksek tork ile neyi kast etmek istediğimi anlayabilirsiniz.



alıntıdır.......
 
Son düzenleme:
Geri
Üst