Resti görürüm ama gerek yok, isterseniz ben size, arkadaşa sorun yoksa da hediye edebilirim. Bence arkadaşın sorusunu tam okumamışsınız. Kendi yaşadıklarınızı düşünüp cevap yazıyorsunuz, lütfen konuyu tekrar okuyun, vaktiniz yoksa ben bir özet hazırladım. Size göre termostatın arızalı olduğuna konuyu açanın hangi sözlerinden varıyorsunuz? Sağlam olduğu kanaatini oluşturan soruları:
Soru 1: "1-2 km lik rampa aşşağı yolda giderken boşa atarsam 80 ne kadar düşüyor"
Bu son derece normaldir. Araç boşta rolantide inerken, araç sürekli önden soğuk havaya maruz kalıyor. Burada 80 e düşmezse sorun vardır. Yokuş aşağı 0-5 derece altı havada ve boşta inerken derece 80 çok iyi.
Soru 2: Sıkışık trafikte dur kalkta ancak 90c de sabitleniyor yine 1km filan trafik olmayan yola girer girmez 85c ye düşüyor .
90 a çıkıyorsa Anakara soğuğunda ve trafiğinde termostat kapatıyordur. 85 derece de düşmesi gayet normaldir, araç sürekli termostat açarak, fan açarak dolaşmaz. 90 da termostat açtığı an, radyatördeki su çok soğuk olacağından hızlıca 85 e düşmesi de normaldir.
Sizin yazınız: düşük ısıda çalışan motor daha çok yakar aşınma fazla olur ...
Doğrudur lakin 80 derece düşük ısı değildir.
Soru 3: Yakıt değerlerimde normal
O zaman termostat da sorun yok.
Soru 4: "hararet sabit durmuyor"
Zaten sabit kalamaz, önden alınan rüzgar, hava sıcaklığı, motor devri, ön araca yakınlık, trafik, vs. vs. sürekli değişkenlerdir. Ona göre hararet yukarı aşağı oynar. Son derece normal.
Semia: "Takma kafana termostad sağlam motor sıcaklığı normal"
Sözün bittiği noktadır, Selim Bey'in tecrübesine ve bilgisine, bizimkileri toplayıp çarpsak ulaşamayız.
Bana termostatın bozuk olduğuna karar verdiğiniz bir soruyu gösterirseniz, ona göre tartışıp birbirimizin eksiklerini tamamlayabiliriz.
Son olarak termostatı test etmek çok kolaydır. Sıcak suyun içine atarsınız, kapatırsa çalışıyordur. Araç Ankara'da, Hakan Beyin iddiaya servis sponsoru olmasını rica ediyorum, boş yere parça ücretiniz gitmesin. Sıcak su ile test edebiliriz. Original GM termostatlar için konuşuyorum. Mesela bulgaristana yollanan termostatlar bizim ülkemizden +2 sonra açar. Kim bilir, iklimine göre diğer ülkelerde fark ne kadar. Bazı ithalatçılar bunları gözetmeden ithal edince farklı sonuçlar çıkıyor, opel harareti sever vs. diye. Original parçada bu durum varken, yan sanayii ithalatlarını düşünün birde.