Size yardımcı olayım. Eğer çok profesyonel bir elektronikçi varsa S düğmesin bir paralelini başka bir yere alabilir. Fakat siz özürlü aracı kullandığınız için bu düğmeyi kullanmaya pek ihtiyacınız olmayacaktır. çünkü gazı belirli bir oranda mukavemetin üstüne geçtiği taktirde kendisi sport konuma geçecek arabayı en performaslı şekilde kullandıracaktır.
S tuşu yoğun virajlı yollarda aracın devrinin düşmeden yarışırcasına gitmek isterken yada sürekli yüksek devirde vites gecişleri istidiğiniz taktirde seçeceğiniz bir opsiyondur.
Ama gerek yok. Adı üstünde Otomatik. Aracınız sizin zaten güce, hızlanmaya ihtiyacınız olduğunda bunu gaz tepkinizden anlıyacak ve ona göre tepki verecektir. Merak etmeyin. Tavsiyem rahat ve yumuşak kullanın. Hem aracınızın hemde sizin sağlığınız acısından en iyisi inanın bu. Ayrıca D konumunda aracınız optimum yakıtla maksimum yol gitmek için elinden geleni yapıp uygun vitesleri seçecektir. Ani hızlanmalardan, arkadaşımın dediği gibi yakın takiplerden, ani durmalardan kaçının.
1,2,3 üncü vitesleride manual olarak kullanabilirsiniz ancak kullanım şekilleri kısaca şöyledir. (not: aracınız 4 ileridir.)
1. konumda sadece araç 1. viteste kalır.
2.konumda aracınız 1. ve 2. vitesi duruma göre normal bir şekilde kullanır ancak 3 ve 4 e geçmez.
3. konumda aracınız 1. , 2. ve 3. vitesleri kullanır 4. vitese geçmez.
D konumunda hepsini kullanır.
burada hangi vitesi kullanmak hakkında ki duruma karar verirsiniz artık.
Örnek: Yokuş aşşağı inerken motor freni (kompresör) nden yararlanmak
için hızınıza göre daha düşük mesela 3. konuma alabilirsiniz.
yada S konumuna bastığınız taktirde vites otomatik olarak performans sistemine geçtiği için bir düşük vitese geçirerek kompresör yapacaktır.
P konumuna araç tam durmadan asla geçirmeyin hatta yokuş bir yerde durmanız gerekiyorsa önce el freniyle aracınızı sabitleyin sonra P konumuna alınki aracınızın ağırlığı şanzımanın kilit sistemine binmesin.
R konumunada asla araç tam durmadan geçirmeyin. Bu viteste aracınız 1.2.3.D konumlarındaki gibi davranmaz. Yani açacak olursak; Bunu farkedersiniz. Bir ışıkta durduğunuzda bikaç saniye sonra aracınız vitesi boşa atacaktır. Bunu aracınızın sesinden anlayabilirsiniz. Böyle durumda aracınız frenden ayağınızı çektikten bi kaç milisaniye sonra vitese geçirip kavramaya geçecektir. Bunuda farkedeceksiniz. Bu yüzden kalkışlarda gaz pedalına aşırı basmamak gerekiyor. Yani araç zorlanmamak için vitesi dururken boşa atıyor tamam yeşil yandı hadi basayım gaza yükleneyim dersen araç yüksek devirde birden kavramaya neden olacak buda şanzımanınıza yine zarar verecektir. İşte R konumunda araç asla boşa atmaz. Devamlı güç tekerlere iletilir. frenden çekmenizle araç hemen hareket eder. Daima hazırdır. Zaten uzun süreli kullanılmayan bir vites olduğu için ve park ederken zorluk çekmemek için tasarlanmış bir sistemdir.
Kar kristalinin bulunduğu Snow tuşu aracınızı kaygan bir zeminde ki bu genelde buzlu ve karlı bir yoldur; patinaj atmadan yolu kavrayarak kalkmasını sağlıyacak olan sistemdir. Aracınızı 3 vitese alarak kalkışınızın yumuşak bir şekilde, patinaj atmadan yola tutunmasını sağlayacak güvenli bir şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır. ilk kalkışta yardımcı olmak için geliştirilmiş bir sistemdir. TC (anti patinaj) sistemine yardımcı bir sistemdir.
Aracınız çalışmadığı sürece P hariç diğer tüm konumlarda aracınız boş vitesdeymiş gibi bir karakter sergiler. Bu şekildede aracanızın asla vurdurma denilen şekilde çalıştırmak mümkün olmadığı gibi buda aracınız için sakıncalı bir durumdur.
Aracınız teknolojik konfor ve performans açısından tatminkar bir araçtır.
Severek kullandığınız sürece oda sizi sevecek asla sizi yarı yolda bırakmayacaktır.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu...
İyi günlerde kazasız belasız opelinizle uzun yıllara...