Garanti süresi sonrası sık yaşanılan arızaların oranını bulmak lazım. Örneğiniz üzerine yola devam edelim, bagaj kilidi. (Tamamen değerler tahmini.)
Bir tane servise gidip araştırma yapmak lazım. Servise sürekli gelen kaç adet Vectra C var. salıyorum 50 tane. Bu 50 adetten 4 tanesi aynı arızayı yaptıysa. %8 aynı arıza var demek. Yetkili servisler sayesinde aşağı yukarı Opel bunu yanılma payı dahi bulabilir. Sorular burada başlıyor.
1) % kaç kroniktir
2) Opel bu kilit motorunun fabrika hatası varsayıp, üründe bir iyileştirme yapmış mı?(Ki bilemeyebiliriz, iyileştirme aynı tedarikçi tarafından yapıldıysa)
3) Ürün fabrika hatalıysa gene alacağım parça hatalı?
4) Acaba bu Opel için hata mıdır?
5) Belirli bir %'de değer varsa, ve bu değeri bagaj kilit motoru geçmişse, bunu ücretsiz değiştirmenin maliyeti ne olur?
a) Bozuksa aynı ürünü takamaz, üründe iyileştirme olmalı, elinde kalan ürün ne olacak, yeniden anlaşma, üretim sevkiyat
b) Bu değişimi duyan, motoru bozulmamışların hepsi gidip, değişim isteyecek
c) Bu değişim için süre kısıtlaması koyamazsınız, adam 3 sene sonra duyar, gider hakkını ister
d) Bu Opel'e ne katar? Vay müşteri memnuniyeti mi? Yoksa Opele bak alayı kronik, araçları toplatıyor, değiştiriyor ücretsiz parçaları dedikoduları mı?
e) Bugün bagaj kilidi için yaparsa yarın diğer sorunlar için müşteri ister, sonu gelmez.
Çok soru var, daha da eklerdim ama bunları araştırıp, cevap bulup, tartışıp karar vermesi bile işletmeye baya bir beyin gücü yükü getirecektir. Daha en baştan bir maliyet olarak görüp, değişim yapmamaktadırlar, kanımca. Değişim prosedürünün aktif olduğunu düşünelim ve bir parçanın değişmeyeceğine karar verilmesinin maliyetine bakalım.
- Her parçanın garanti kapsamında ve sonrasında ne kadar satıldığının verilerini edinip, bunları marka, model, tedarikçi, ürün bazında, satış rakamlarıyla birlikte, diğer verilerle, yüzdesel dilime dökmek.
- Üsteki verilerin derlenmesi sonucu belirlenen limit de olan bir parçanın gerekli testlerinin tekrar yapılması ve sorun olup olmadığının tespiti. Varsa sorunun çözümü ve parçanın iyileştirilmesi ve önceki testte neden çıkmadığının keşfi.
-Elindeki arızalı stok, yeni ürün üretim, dağıtım, müşterilere duyurma, montaj için iş gücü maliyetinin hesaplanması
-Bu maliyete katlanmanın Opel için artılarının ne olduğunun tartışılması vs.
Tüm bu prosedürün çok daha ayrıntılı ve doğrusu işlemesi lazım. Parça değişmese bile maliyetinin çok fazla olduğunu düşünüyorum.