İddia Konusu; Otomatik Vites ve "N"

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mel-a-ku
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Otomatik vites araba da rampayı boşta inmenin zararı varmıdır?

  • Evet vardır.

    Oy: 59 52.2%
  • Hayır yoktur.

    Oy: 54 47.8%

  • Kullanılan toplam oy
    113
ARKADAŞLAR OTOMATİKÇİDE ÇALIŞMIŞ BİRİ OLARAK ZARARI YOKTUR DİYORUM.

Bu konu sanayide çok dile getirildi, marka eğitimlerimde en çok sorduğum sorulardan biriydi. mühendislerin cevabıda aynı şekilde. şunu bilinki araba yağlamaya devam eder çünki arkadan hem şaft döndürüyo dişlileri, ki hepsi yağın içinde çalışıyor, öndende motor.
ya aslında bana bi şanzıman kesiti bulun tam anlatayım. ben bulamadım.

bu laf nerden çıktıya gelirsek. zaten az olan otomatik tamirciler sistemin kendisini asla anlayamadılar. gördükleri bildikleri hep tecrübeye dayalıydı yada ustalarından öğrenmişlerdi. tuhaf arızalarla gelen müşterilere nedenini söylemek için uydurdukları birşeydir. ki bu laf nesilden nesile böyle gelmiştir.
bana inanmıyorsanız, bilgisine kesinlikle güvendiğim, herşeyin mantığını bilen, hem sanayi hemde mühendislik kısımlarını iyi incelemiş onno ustaya bir istanbullu arkadaşımız sorsun.

ha bide ek yapayım. mesela benim omegamın ve çoğu opel şanzımanında P ve R kilitlidir (mandallı yani) ama N ye vites kolu kilitsiz (mandalsız) itmekle geçer.
Buyrun işin ustasından da cevap gelmiş işte...
 
N'de inmenin zararı var mıdır yok mudur bilmem ama gerek manule viteste gerek otomatik viteste boşta inerseniz, kompresyonda inmeye oranla daha fazla benzin yakarsınız. Boşta inerken rolantideki kadar benzin yakarsınız, kompresyonda enjektörler kapandığı için "0" yakarsınız. Bunu yol bilgisayarı da teyit eder. Yani N'de inmek zarar verse de vermese de N'de inmeyin, çünkü yarardan çok zararı var.
 
şanzuman yağlamayı keser giderken vitese takıldığında zararı olur ama arkadaşımız hiç vitese takmadan rampanın sonuna kadar "N" de gideceği için ve hiç vites kullanmayacagı için tek zarar fren balatalarına olur. (bu arada benim aracımda oto.)
 
Bir arkadaşımla bugün iddaya girdik; sizle paylaşmak istedim.

Rampa aşşağı bir yol var ve yaklaşık yarım saatiniz bu yolda dur kalk ile geçiyor.

Şimdi gelelim idda konusuna ;
araç OTOMATIK VITES . yol rampa. yolun başında duruyoruz ve N ye atıyoruz. yol boyunca N de ilerliyoruz fren yapıyoruz, tekrar ilerliyoruz. yarım saat boyunca 2 km yol gıdıyoruz farzedin. vitesi N (BOŞ) ye atarak rampayı boşta inmenin yani frenden bas çek yaparak ilerlemenin aracın şanzumanına bir zararı varmıdır.

Önemli NOT: vereceğiniz cevaplar bilgi nitelikli olursa sevinirim. sayfadan direk çıktı alacağım.
Aracınızla inişin başında durup vitesi N'ye attınız.Trafik ilerledikçe dur kalk yapıyorsunuz.Yolun eğimi her frenden sonra N'de arabınızı harekete geçirmeye yeterli.Yarım saat bu yolda ilerlerseniz ve bu şekilde dur kalk yaparsanız bence;Otomatik şanzımanı yormazsınız,fren balatalarınız vitesin D konumunda olmasına göre daha az aşınır ve yakıt tasarrufu yaparsanız.
Ama hızlı akan trafikte ve uzun inişlerde vitesi N'ye almak gereksiz,motor kompresyonu kalkacağı için durmanız zorlaşır,belki şanzımana bir zararı olmaz ama yine de yapmaya değmez.Vectra-a otomatikte dediğim gibi uzun inişte bir kere boşa almıştım daha sonra 80-90 civarı D'ye almıştım gayet normal bir şekilde şanzıman 4'ten devam etmişti ama Mercedes'te yapınca araba biraz kasılıp tekrar 4'e attı bir daha da yapmadım..
 
Ben bildiğim kadarıyla fikrimi zikretmek isterim, öncelikle vites N pozisyonunda yada manuel araçlarda boştayken yağlama yapmıyor yada yağlama basıncı düşüyor gibi dir durum söz konusu değil. yağ basıncı şanzumanın dönme hızına göre yada aracın hızına göre artmaz. şanzuman zaten şaftla birlikte yağlanır ve siz hiç gaza basmasanızda şanzuman baskı ayırdığı için yağlanmaya devam eder.

N pozisyonu aracın güvenli sürüş sisteminden tamamen çıkmasına neden olduğu için "tavsiye edilmemektedir" rampa aşağı 90 km hızla N konumunda giden bir aracın durma mesafesi ile D konumunda giden bir aracın durma mesafeleri birbirinden farklıdır. üstelik virajlardaki kontrollü manevra yeteneğininde kaybolmasına neden olacaktır.

Ermanında söylediği gibi bpşta yada N konumunda gitmek daha fazla benzin yakılmasına ve daha fazla frene basma ihtiyacı doğacağından balata-diskin aşırı ısınmasına ve yıpranmasına neden olacaktır.bir diğer sorunda uzun süre rölantide çalışan araçlarda kurum birikmesi olabilir.manifoltta yeterli basınç oluşmadığından rahat tahliye yapılamaz, dikkat ederseniz boştaki bir araçtan vitese atıldığında mutlaka arkadan duman atacaktır. ancak bu anlattıklarımın hiçbirinin şanzumana bir zararı yoktur.

Otomatik şanzumanlı araçlarda N konumu sadece R ve D arasındaki geçisi sağlaması için yapılmamıştır. eğer farklı vitesler arasında geçiş için konmuş olsa 3-2-1 içinde koyması gerekirdi. çünkü acemi birisinin elinde 100 km hızla 2. vitese çekilme ihtimalini düşünmüş olmaları icab ederdi.

Buna tedbir olarak mandal sistemi koymuşlar, yani bir nev'i debriyaj görevi yapmaktadır.
Savaş abinin söylediği hareketle çalışır aslında. R konumundan N konumuna ve N konumundan D konumuna-D konumundan N konumuna mandalsız vites atabilirsiniz, ama N konumundan R konumuna ve P konumuna mandalsız atamazsınız.(bazı şanzuman tiplerinde mandal yoktur bu yüzden vites kanallıdır, araç dururken tüm bu hareketleri yapmaya olanak sağlar) Bütün bunların tek amacı şanzumanı korumaktır.

Uzun lafın kısası N konumunda olduğu yerdeki çalışması ile 100 km mesafede 100 km hızla gitmesinde hiç bir fark yoktur. ve şanzumana bir zararı yoktur.
 
Son düzenleme:
uzun uzun yazmaya hiç gerek yok...

otomotiv opsiyonu olarak makina mühendisliği okuduğumu belirtiyorum oncelikle..

otomotiv opsiyonu demek :

motor ,
aerodinamik,
aktarma organları,
motor yardımcı sistemleri
taşıt mekaniği
taşıt tasarımı
alternatif yakıtlar,
taşıt otomatiği
elektromekanik sistemler dersleri...

bunlar yeterli sanırım...

bahsettiğiniz şartlarda N konumunda ilerlemenin HİÇ BİR SAKINCASI YOKTUR....

1 depo benzininizi güle güle harcayın....
 
Son düzenleme:
benim aracımda otomatik,,eğer milim milim ilerliyosan boşta gitmenin bi zararı olmaz ama hızlı giderken 100-110 boşa atarsın sonra arabanın hızı düşer 70-80 e falan o an vitese takarsın,, o zaman vitese taktığında vuruntu sesi gelir..işte o zaman zararlı olur
 
frenler hariç hiç bir zararı yoktur..
 
otomatik viteste vitese zararı yoktur .
ancak tecrübelerime dayanarak manuel viteste boşta inerseniz anlık yakıt sarfiyatı 0.4-1 gibi yakıt harcar ; ancak hıza uygun viteste inerseniz gaza basmadan araç anlık yakıt sarfiyatı 0 olcaktır.şanzıman değilde yakıt olsaydı otomatik viteste sorunuz tasarruf için viteste inmeniz daha yararlı olur sizin için.
 
stop ede bilir sadece zararı bu olur. bnce
 
Geri
Üst