cdti,dti,cdi,crdi,tdi,...ne anlama geliyor?

Al Paciona

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Kas 2008
Mesajlar
2,719
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Arkadaşlar bu dizel araçlarda yukarda yazdığım kısaltmaların ne anlama geldiğini biliyormusunuz?
 
CDTI: common rail diesel turbo injection. fiat-gm ortaklığı ile geliştirilmiş common rail tekmnolojisiyle çalışan dizel motor
 
TDI : Turbocharged Direct Injection

CRDI : Common rail direct fuel injection

DTI : Semi-direct injection

CDTI : Common-rail Diesel Turbo Injection

JTD : uniJet Turbo Diesel; motor teknolojileri kısaltmalarıdır.


d: diesel

i: injection

t: turbocharged

c: common rail

h: high pressurized

j: jet
 
açıklama güzel olmuş teşekkürler
 
bi de TSI GSI STI ST GT .... var da var..
zaten yakında bagaj kapagında yer kalmıcak bu kısaltmalardan..
 
TDI : Turbocharged Direct Injection

CRDI : Common rail direct fuel injection

DTI : Semi-direct injection

CDTI : Common-rail Diesel Turbo Injection

JTD : uniJet Turbo Diesel; motor teknolojileri kısaltmalarıdır.


d: diesel

i: injection

t: turbocharged

c: common rail

h: high pressurized

j: jet

peki bunları performans anlamında sıralamaya koyma gibi bir sansımız varmı
 
Kısaltmların ne demek olduğunu biliyodum:D da anlam derken sormak istediğim aslında aralarındaki farklar,
mesela; cdti ile crdi arasındaki fark nedir? dizelde en üstün teknoloji common railmidir?
 
Kısaltmların ne demek olduğunu biliyodum:D da anlam derken sormak istediğim aslında aralarındaki farklar,
mesela; cdti ile crdi arasındaki fark nedir? dizelde en üstün teknoloji common railmidir?


Evet common-rail son teknoloji dizel
 
common rail da enjeksiyon basıncı epeyce yüksek diye biliyorum
 
her ne kadar harfler değişsede sistemler genel olarak 3 ayrılabilir.

ilk sistem düz pompalı püskürtme sistemi. bu sistemde mazot tek bir pompadan yaklaşık 300 bar basınçla püskürtülüyor. turbo ile beslendiğinde daha verimli hale gelen sistemin en önemli dezavantajı yakıtın tamamını yakamamasıdır. özellikle üst devirlerde dahada belirgenleşen bu olay egzostdan kara duman atmasıyla bilinir.

ikinci sistemimiz common rail diye bilinen ortak hat yüksek basınçlı püskürtme sistemi.
müsadenizle bu sistemin hikayesini anlatayım. sistem fiat tarafından batmaya yakınken bulunmuş bir sistemdir. ancak geliştirme için para bulamamış ve sistemi bosch a satarak bir süre daha ayakta kalabilmiştir.sistem satılsada kendi araçlarına sistemi koymak için bosch a para ödememesi GM i fiat a ortak yapmış ve sistemi "2.nesil common rail" sistemini icat ederek hem fiat araçlarında hem GM araçlarında patent hakkı vermeden kullanmışlardır.
multijet motorlar bu 2.nesildendir. 1.nesildeki püskürtme zamanını 5 e bölmüşler, aradaki 4 boşluk kadar ekonomi sağlamışlar aynı zamanda %20 ye yakın performans artışı elde etmişlerdir.
gelelim sisteme. bu sistem yine pompa ile çalışmaktadır fakat pompa bu sefer yakıtı 1350-1850 bar (marka bazında değişebilir) basınçla bir boruda muhafaza eder ve zamanı gelen çok daha ince delikli özel enjektörlerin açılarak püskürtmesinden oluşur. bunun faydası yakıtın eski sistemde damlacık olarak püskürmesinden oluşan, damlacıkların sadece dışı yanması ve içi yanmaması durumunu tamamen ortadan kaldırarak MAZOTUN BUHAR GİBİ ATOMİZE OLMUŞ BİR ŞEKİLDE PÜSKÜRMESİNİ sağlamaktadır. buda daha iyi bir yanma ve daha fazla verim demektir.
2.nesilde bu püskürme zamanı 5 e bölünmüş ekonomi sağlanırken 1.püskürtme yanma başlangıcında ateşleyici, 2-3-4. püskürtmeler ana yanma ve 5.püskürtme yanma biterken son ateşleme diye tabir edeceğim patlama anını dahada uzamasını sağlayan bir şekilde çalışır. bu yüzden fiat reklamlarındaki yüzyılın icadı lafını ben doğru buluyordum.

3.sistemimiz common rail ile aynı prensipde çalışan fakat basınç borusu/ortak hat yerine silindir başı pompa kullanılan, pompaları enjektörün hemen arkasında bulunan bir sistemdir. yine yüksek basınçla püskürtme yapan bu sistem maliyeti yüksek olmasına rağmen herhangi bir pompa arızalandığında diğerlerinin çalışmasından dolayı genelde büyük araçlarda tercih edilir.
bu sistemin hikayesini tam bilmesemde vw nin patent ödememek için ürettiği common railin alternatifi şeklinde duymuşluğum vardır.

bu arada bir bilgi HİÇBİR SIVI 2000 bardan FAZLA SIKIŞTIRILAMAZ.

Bilgiler fiat ve mercedes de çalışırken aldığım eğitimlerinden derlemedir. yanlışım varsa hocaların yalancısıyım.
 
Geri
Üst