cdti,dti,cdi,crdi,tdi,...ne anlama geliyor?

CDI > D(bmw) > TDI > CDTI > JTD > DTI bence böyle..


abicim böyle olmaz sıralama yada böyle bi sıralama yapmak yanlış olur çünkü güçler silindir hacimleri ile orantılı olarak değişir. mesela opelin kullandığı 3 litrelik 3.0 CDTİ bmw nin 2.0 d olan 2 litrelik dizelinden çok daha güçlüdür. diyeceğim şu ki silindir hacimleri gücü belirler.
 
Dizellerdeki İ,mesela TDi, Turbo Diesel injection değil , Turbo Diesel Intercooler anlamına geliyor benim bildiğim.
 
Birde fordun kullandığı TDCİ var çok ekonomik ve seri bir motor.chevy polat güzel bilgiler vermişsin teşekkür ederim. bu bilgiler dizel araç tercih edecekler için faydalı olacaktır. Benim bildiğim kadarıyla dizel motorun tercih edilme nedeni (eskiden) uzun ömürlü ve ekonomik olmasıydı.yani binek olarak çok fazla dizel tercih edilmesede diğer araçlarda 300-500 bin km gidebiliyor olmasıydı.

sanırım yeni teknolojilerle bu süre biraz daha uzamış olmalı. benim anlamadığım bir nokta var; benzinli bir araç aldığımızda 70-100 bin km civarına geldiğinde araç eskidi diye satmaya kalkıyoruz yenisini almak için bunu kabul ediyorum, iyide peki dizel araçlara neden aynı muamele yapılıyorki? sizce bu yaklaşım nekadar doğru?

bir dizel binek aracın 70-100 bin km de motorunun bitme ihtimali varmıdır? asıl amaç uzun süre dizel motoru kullanıp ekonomisinden faydalanmak değilmidir? ve şu durumda söz konusu km lerde bir dizel araç almak mantıklı olmazmı?
 
Evet dediğiniz doğru ama dizel motor düzgün kullanılması gereken bir motor. Düzgün kullanılmadığı, bakımlarının zamanında yapılmadığı takdirde 70-100 bin kmde de biter. Ama düzgün bakımla 300bin km gider.

Kmsi yükseldi diye satma olayı birazda mali açıdan bence.Bildiğiniz gibi km arttıkça fiyatta düşüyor çünkü.(yıpranma vs) Yüksek km de alınan dizel bu kmye kadar nasıl kullanıldığını bilmediğiniz için risk.
 
arkadaşlar bu konu hakkında uzun bir yazı yazıp konu açıyorum. ordan devam ederiz. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışcam.
 
Geri
Üst