Biraz ayrıntılı bir açıklama yapacağım:
Aracı hareket ettiren şey motorun tekerleklere aktardığı döndürme momentinin teker ile yer arasında yarattığı teğetsel kuvvettir. Aracı bir cisim olarak düşünün. Bu cismin serbest cisim diyagramına aracı arkadan iten bir kuvvet ile bu kuvveti temsil edebilirsiniz. Vites boşa alındığında aracı iten kuvvet ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla arabanın gitmesini sağlayan tek kuvvet arabanın kendi kütlesinin yarattığı ATALET'idir. Newton kanununa göre F=m.a'dır ki bunu herkes bilir. Burada demektir ki kuvvet oluşması için ivme ( a ) gerekli. Peki araç sabit hızla gidiyorken yani ivme yokken neden gaza basıp arabada sabit kuvvet yaratmamız gerekir? Çünkü yataklardaki sürtünme kuvvetleri ve arabanın sürüklenme direnci ters kuvvet yaratır bunu yenmek için de siz gaza basarsınız. Boşta giden araçtada siz gaza basmayacağınızdan devrin düşüklüğü rölanti seviyesine iner ve yakıt tüketimi bu durumdaki şekliyle yakar. Yol bilgisayarı olan bir arabada bunu deneyin, yokuş yukarı yada aşağı farketmez, aynı yolda 90 gibi giderken boşa alın ve anlık yakıt tüketimini takip edin.
Araç vitesteyken ayağınızı gazdan çekerseniz aracı götüren kuvvet kendi ataleti ile beraber motorun aktardığı torktur. Bu durumda siz gaz vermeyi kestiğinizde anlık yakıt tüketimine bakarsanız 0,00 lt/km yada 0,01 lt/km gibi bir değer görürsünüz.
Dolayısıyla
1. Araç viteste gidiyorken gaz kesilirse boşta giderkenkinden daha az yakar
2. Birinci maddeden daha önemlidir ki aracı boşa alarak gitmek özellikle hız yüksekse ani durumlarda aracın kontrolünü elinize almanız yada bunu hemen yapabilmeniz açısından büyük tehlike yaratacak duruma getirir. Unutmayın, tehlikeli kullanan dolmuş ve taksilerin, kamyonların çoğu yokuş aşağı vitesi boşa alırlar ve ANİ FRENDE ARACIN ATALETİ VE HIZINDAN KAYNAKLANAN KİNETİK ENERJİNİN TAMAMINI FRENLERİN KARŞILAMASINA NEDEN OLURLAR Kİ BUNU BAŞARAMAYINCA FREN BOŞALIR VE ANA HABER BÜLTENLERİNE ÇIKARLAR.