Öncelikle biceps kasını bana tarifleyişini kendi adıma bir hakaret olarak kabul ediyorum. Sporla yıllardır ilgilenmem bir tarafa 1 yıl yani iki dönem boyuncada Anatomi dersi gördüğüm için vücuttaki tüm kemikleri ve kasların çoğunu zaten biliyorum
Çocukluğumdan beri sporla iç içe yaşadım, her türlüsünü yaptım diyebilirim. Body building konusunda konuşmak gerekirse, şimdiye kadar 4-5 farklı salona gittim, farklı şehirlerde hemde, fakat dediğin gibi birşey duymadım hiç. Yani aynı anda biceps ve triceps çalışılmaz şeklinde. Sonuçta herkes kendine göre birşeyler söylüyor ve bu söyleyenlerin hepside gayet iyi vücut yapmış. Demekki bu söylenenlerin çok da önemi yok. Şöyle ki çalıştığım tüm salonlarda birbirinden farklı programlar uyguladım. Her yeni salonda kendim için faydalı olanı almaya çalışırken yanlışları yada gereksizleri görmezden geldim. Bu işle ilgili o kadar çok kaynak var ki illaki birinin ağızından çıkanları havada kapmaya gerek yok.
Programlar çalışma gün sayısına, dinlenilen gün sayısına ve istenilen sonuca bağlı olarak çeşitlenebilir. Örneğin haftada 2-3 gün çalışan biriyle 4-5 gün çalışan kişinin çalıştırdığı kas grubu sayısı aynı olmaz elbet. Kimisi büyük kaslardan sonra küçükleri çalıştırma yoluna gider ( örn. pectoralis major [önde iki tane meme uçlarının çevresindeki kas, göğüs kasıda denir

] çalıştırıp triceps'e geçer ) Çünkü büyük çalışırken küçük ısınıyor aynı zamanda.. Kimisi bugün sadece göğüs çalışıyorum der, kimiside ben çok gelemiyorum tüm vücudu çalıştırıyorum der. Buna kimse karışamaz, bunun doğrusu şudur da diyemez...İşin özü şu bence.
1-Hareketleri doğru yapıp kasların düzgün şekillenmesini sağlamak 2-Çalışma sonrası yeterli dinlenme ve yeterli uyku 3-Genel olarak düzgun ve yeterli beslenme. Bu yeterli kelimesini fazla açıklamaya gerek duymadım herkes bilir zaten... Gerisi fasa ve fiso

. Benim önemsediğim kriter hacimden ziyade biçim, estetik ve denge. Bu üçü olmadıktan sonra hacim hiçbirşey ifade etmez. Kilolu insanlardan farkımız olmaz ( heleki spora ara verirsek ). Geniş omuzlar, bunu dengeleyen göğüs ve kanatlar olmadıktan sonra isterse 50 kol olsun bir anlamı yok. Kimileri body building'i genel tabirle "pazu" geliştirmek olarak algılıyor. Bunu aşmak lazım..Fazla uzattım kusura bakmayın, saygılar ve iyi çalışmalar...