1.3 CDTI Kara Duman

themaniac

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Arkadaşlar Belirttiğim Gibi Aracı Alalı 4ay Kadar Bir Süre Oldu Fakat Aracımı Aldığım Arkadaş Araca Bi Egzost Takmış...Pek Memnun Olduğum Söylenemez Yakıtı Artırdığını Düşünüyorum...Ayrıca Kamyonumsu Bir Sesi ve Kara Dumanıda Ona Yoruyorum... Sizce Karadumanın ve Yakıt Sarfiyatı Kanılarımın Sebebi Egzostmudur?

aşırı dumanı turbodan yapar .

sonradan takılan egsoz siyah duman yapmaz ama bir miktar ses yapabi,lir

dizellerde siyah duman sebepleri

ZENGİN KARIŞIM : Siyah dumanın en çok görüldüğü durumdur. Somut olarak anlatmak gerekirse gaza birden yüklendiğinizde ve dip gaz bindirmeye devam ettiğinizde motor bu emri yerine getirmek için daha fazla yakıt daha az hava karışımı yaparak siyah dumana sebep olacaktır. Eğer aracınızda chip tuning varsa bu siyah dumanın yoğunluğu daha fazla olacaktır çünkü chip daha fazla güç demektir ve ihtiyaç duyulduğunda normalden çok fazla zengin karışım yapılmasına neden olur.

EGR : Arızalı olsun olmasın (arızalı EGR daha fazla siyah dumana sebep olur) EGR başlı başına siyah dumanın sebebi olabilir çünkü bildiğiniz gibi EGR dışarı atılması zararlı olan gazları tekrar silindirlere geri gönderiyor ve bu da yanma verimini düşürüyor. Verimin sabit kalması için ECU normalden daha fazla zengin karışım yapılmasına neden oluyor ve bu da her gaza dokunduğunuzda siyah duman olarak geri dönüyor. EGR aynı zamanda zamanla motorda kurumlanmaya sebep olacaktır ve bu siyah dumanı daha sık görmenize sebep olacaktır.

YAKIT : Aldığımız yakıtın kalitesi her zaman standart değerde değildir. Kötü yakıt siyah dumanı arttırıcı faktördür. Kükürt oranı ne kadar düşükse kurumlanma o kadar az olur ve siyah duman da azalır. Mümkün oldukça temiz yakıt sattığına emin olduğunuz istasyondan ve akşam saatlerinde yakıt almanız daha uygundur.

HAVA SICAKLIKLARI : Yanma verimi hava ısısına göre değişir. Bu turbo dizel araçlar için çok belirgindir çünkü ne kadar soğuk ve yoğun hava olursa yanma verimi o kadar artar ve ECU fakir karışım yaparak bile optimal verimi sağlayabilir yani daha fazla hava daha az yakıt karışımı yapar. Bu sebeple kışın siyah duman yaz aylarına göre çok daha azdır ve sabit hızda seyrederken kışın yaz aylarına göre daha az yakıt tüketirsiniz, rampaları çok daha seri tırmanırsınız.

SÜRÜŞ KARAKTERİSTİĞİ : Şüphesiz sürekli agresif kullanmak, yüksek devirlerde kullanmak, ani bindirmeler yapmak sürekli zengin karışıma sebep olur ve bu da doğal olarak siyah dumana.

Bunun dışında motor enjeksiyon aksamındaki bir arıza, hava filtresinin çok kirli olması, hava debi sensörünün arızalı olması, EGR sisteminin arızalı olması siyah dumana sebep olur.

Son susturuyu zaten dizel bitane var onu iptal kara duman atması normal fakat dip gazda bu duman daha çok belli olur.

Dizel araçlar benzinli araçlar gibi egsozda ses çıkarmaz daha tok ve azdır.

Ve turbo ile dumanın ne alakası olduğu ben anlamadım.

Beyler Her Birinizin Çok Çok Değerli Açıklamaları İçin Teşekkür Ederim Sanırım Benim Sürüş Karakteristiğim vede EGR Bunun Başlıca Sebebi Diye Düşünüyorum...Chip Uygulaması Yapılmadı Fakat Oda İlk Düşündüğüm Şeyler Arasında...

kullandıgınz yakıtta önemli ve yakıt filitresi bunlardan kaynaklana bişede olabilir

3000km Kadar Önce Yakıt Filtresinden Hava Filtresine Hava Akış Debimetre Sensörüne Kadar Değiştirdim Ama Durum Değişmedi Açıkçası Çok Endişelendiren Bi Durum Değil Beni...Çünkü Kimi Zaman Trafikte Eşdeğer Araçlarla Yanyana Geldiğimde Her Ne Kadar Standart Corsalarda Olsalar En Az Benimki Kadar Duman Attıklarını Görüyorum...

turbo tam şarj yapmadığından yakıtı tam yakamıyor.benim araç 1.7 dti dip gazda bile çok hafif duman var.

normal dizel mi eurodizel mi kullanıyosun, arabada teknik sorun olmasada yakıt bile etkiliyor. bizimkisi de normal dizelde çok fazla siyah duman atıyordu

eurodizel kullanıyorum ama bir hatamda hep aynı akaryakıt istasyonundan yakıt almamak :( ne zaman nerde biterse orda bulduğum istasyondan alıyorum

Geri