Pasta cila yapmak

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan siezma
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

siezma

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Kas 2011
Mesajlar
609
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Şu amatörler için 150 tl civarı kuyruksuz pasta cila makinesi ile meguiars ın hare giderici pasta cilasını alıp kendim uygulama yapmak istiyorum amacım çok ince kılcal çiziklerden kurtulmak ve boyada biraz parlaklık elde etmek
Öncesinde kil uygulaması yapmayı düşünüyorum ama demir tozu temizleme işlemi de öneriliyor uygulamalı mıyım çok mu gerekli emin değilim
Bu konuyla ilgili paylaşımları okudum ama tam anlamıyla bir fikir oluşmadı
Önerilerinizi bekliyorum
 
Uygulama yapılacak yüzeyi görmeden yorum yapmak yanlış olur. Ancak şunu söyleyebilirim demir tozu temizliği yaparsan kil ile harcayacağın zamanı kısaltmış olursun ve kil temizliği esnasında oluşabilecek ince kılcal çiziklerin önüne geçmiş olursun. Özetle kaba kirini almış olursun yani.
 
kil yapılmadan boya koruma yapılmaz.
aracınızı kille güzelce temizleyin. bence meguiars ürünlerini tercih etmeyin.
onun yerine scholl concept s3 üstüne s30 attınmı ayna gibi çıkar.
birde katı wax atmanız lazım koruma için.
s3 ve s30 arasında ipa denilen alkolle silmeniz pasta yağlarının gitmesine sebep olur böylelikle yaptığınız işte hatalar ortaya çıkar . en mükemmel sonuca ulaşırsınız.
meguiars silikonlu olması sebebiyle sizi aldatır. çizikleri doldurur 2 3 yıkamada olduğu gibi çizikler geri gelir.
scholl concept ürünleri su bazlı olması sebebiyle doldurucu özelliği yoktur.

bu araba makinanız devir ayarlı olmalı. boya yakma olayına dikkat edin.
 
Şu amatörler için 150 tl civarı kuyruksuz pasta cila makinesi ile meguiars ın hare giderici pasta cilasını alıp kendim uygulama yapmak istiyorum amacım çok ince kılcal çiziklerden kurtulmak ve boyada biraz parlaklık elde etmek
Öncesinde kil uygulaması yapmayı düşünüyorum ama demir tozu temizleme işlemi de öneriliyor uygulamalı mıyım çok mu gerekli emin değilim
Bu konuyla ilgili paylaşımları okudum ama tam anlamıyla bir fikir oluşmadı
Önerilerinizi bekliyorum

Tahmin ettiğim makinelerden ise bırakın tüm gücünüzle yüklenmeyi, azıcık baskıya maruz kaldığında duracaktır. Zaten yüzeyi çiziklerden arındırırken makinenin yapacağı iki şey var onlar da baskı ve yüzey sıcaklığıdır, baskı olmayacaksa sıcaklıkta olmayacaktır dolayısıyla çiziklerden de o makine ile kurtulamayacaksınız. En ucuza en iyi performansı almak istiyorsanız alacağınız makine skil 1144aa olacaktır. Bu makine baskı altında kesinlikle durmaz fakat devir düşer, onu da devri yükselterek ayarlarsınız tecrübe kazanınca. Ayrıca biraz ağır olduğu için yan panellerde kolunuz yorulabilir. Dewalt, Makita gibi markalardaki torku asla veremez ancak bir amatöre fazla fazla yeter. Bütçede sıkıntı yoksa ve ağırlık sizin için problem olursa Flex alırsanız hem hafif olacağı için rahat çalışırsınız hem de torununuza kadar kalacaktır.

Kaportaya yapılan kil ve demir tozu temizliğine ihtiyaç var ya da yok denmesi için elle yapılacak kontrol sonrasında karar verilmesi uygundur. En basit örnek olarak ön yıkama+çift kova yöntemiyle yıkayın, kaput ve ön çamurlukları elinizle kontrol edin en ufak pürüz yoksa, kil ve demir tozu temizliğine ihtiyacınız yok demektir. İlla yapacağım derseniz, tek kullanımlık kil hamurlar yerine en az 20-30 kere kullanılan kil eldivenleri tercih edin.

Polisajdan önce yapılan kil ve demir tozu temizliği işin artık fantezi boyutu, olmazsa olmaz şeyler değiller.

Dikkat etmeniz gereken nokta ön yıkamada kullandığınız şampuan, çift kovada kullanmanız gereken grid guard ve gene çift kovada kullanacağınız şampuan, yün yıkama eldiveni ve kurulama havlusu olacaktır.

Araçta çizikler ne zaman oluşur bunları bilmeniz gerekir.

1-) Yıkama sırasında
2-) Kurulama sırasında

Basit bir CD testimiz var bununla ilgili. Aracın yüzeyine süreceğiniz eldiven ve havluyu önce CD' ye sürerek çizik yapıp yapmadığını deneyerek görebilirsiniz. :)

Bu yüzden demir tozuna çok takılmayın, yün yıkama eldiveniniz ve kurulama havlunuz kaliteli olduğu sürece yüzeyde oluşan çizikler minimuma inecektir.

Yapacağınız çizik giderme işleminden ziyade bu çiziksiz yüzeyi uzun süre nasıl muhafaza edeceğiniz konusunda gerekli tedbirleri aldıktan sonra bir polisajın hakkıyla nasıl yapılması gerektiği konusuna geçmek daha uygun olacaktır.
 
Bu pasta cila işi benim de kafama çokça takıldı arkadaşlar, kimi yer AutoClub King - Yeşilyurt 350 tl diyor. Kimisi Asd Kaporta & Boya Servisi 150tl diyor. Haliyle neyin doğru neyin yanlış olduğunu kestiremiyorum. İçlerinden birisi yanlış yapıyor ama hangisi :) hatta daha yüksek fiyatlara çıkan yerler de var.

Marka olabilmiş büyük yerlerin şubelerinde bu işler şöyle yürür. Parası verilip isim hakkı alındıktan sonra birkaç gün personele çeşitli konularda eğitimler verilir ve ardından iş başı yapılır. Buralar günde en az 3-5 araç bitirmek zorunda ki dükkan kirası, çalışanların maaşları, faturalar ve giderler karşılanıp üstüne kar edilebilsin. Eğitim ne kadar verimli geçti ve personel, verilen eğitimin ne kadarını alabildi ve uygulayabiliyor tartışılır.

Çünkü;

Bu işi hobi olarak kendi aracında, kar amacı gütmeden birkaç eş dost ve akrabanın aracı dışına asla çıkmayan, sanayi ve oto yıkamacılara kıyasla fersah fersah profesyonel, bu işi öğrendiğim ve her geçen gün üstüne bir şeyler katmamı sağlayan ustalarıma göre rezalet, sağda solda durduğumda gözü araca takılıp parlaklığı hakkında sorular soran insanlara göre "hastalık" seviyesinde uygulama yapan birisi olarak oralardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Aracın boya durumu iyice incelendikten sonra izlenecek yol haritasının ona göre çizilmesi ve buna göre fiyatlandırma yapılması gerekmekte. Çünkü uzaktan bakarak 150, 350 gibi fiyat biçilmesi yapılacak uygulamanın akıbetini ortaya koyar nitelikte.

Alt tarafı pasta yapılacak diyebilirsiniz ancak bu işin dikkat edilmesi gereken pek fazla noktası vardır ki mesela aynı renk ve hatta aynı model yılında üretilmiş hatta ve hatta üretim bandında peşi sıra gelen iki araçta dahi farklılıklar olabilir.

Bugün bir oto yıkamacı bir aracı ortalama 30-45dk içerisinde temizleyip veriyor. Detaylı bir dış yıkama hb bir araçta bile bu süreden daha uzun sürüyor. Kendi aracımda ki ilk polisaj deneyimim geceli gündüzlü 2 gün sürmüştü, el alıştıkça bunu 16 saatten fazla kısaltamadım. Fiyat aldığınız yerler öğlen getir akşam götür diyorsa bilin ki tek pasta ve kuzu yünü ile boyanın canını okuyup bırakarak güneş altında her gördüğünüzde sinirlerinizi hoplatacak harelerin gözünüzün içine baka baka selam vermesine sebep olacaktır.

200 gramı 20-30 bin dolar olan cilalar var. Adam her uygulamada 1 gram cila kullansa sadece kullandığı cilanın maliyeti yaklaşık 4000 lira eder. Bu, dünyada ender bulunan araçların, fuarlarda showroom parlaklığına çıkartıldığı uç bir örnekti tabi. Yani demem o ki bu işin maliyeti tamamen sizin isteğinize bağlı.

Eğer buralara uygulama yaptırmayı düşünüyorsanız envanterlerinde hangi ürünlerin olduklarını ve aracınıza hangisini uygulayacaklarını öğrenebilirseniz fiyatın mantıklı olup olmadığı konusunda size yardımcı olabilirim.
 
Kampanya yapıyorlar diye özel bir serviste 150 TL ye pasta cila yaptırdım, yaptırmaz olaydım. Polisaj makinesini fazla tuttukları için bir iki yerde boyayı astarına kadar almışlar. Allah'tan dikkati çeken bir yerde değil de idare ediyoruz. :(
 
Geri
Üst