Sentetik, mineral, yarı sentetik yağların hammaddeleri aynıdır. Sadece geçirdikleri evrelere bağlı olarak tanecik yapıları ile ve içine eklenen malzemelerle alakalıdır. Modern motorlarda sentetik yağ kullanılır çünkü aşınma dayanımları fazladır segmanlar ve silindir duvarları birbirine eski motorlara göre daha yakındır ve bununla birlikte rodaja ihtiyaç yoktur dolayısıyla da daha uzun ömürlü motorlardır.
Eski tip motorlarda imalat yöntemlerinin ve kullanılan malzemelerin farklılığından dolayı daha kalın yağ filmi kullanılıyordu ve bu film de daha büyük tanecikli olan mineralli yağlarla sağlanıyordu. Eski bir motora tam sentetik yağ konursa ince yağ filminden dolayı yağ yakacaktır bununla beraber belki hissedilir derecede kompresyon eksikliği görülebilir.
Yeni yani modern bir motora mineralli yağ konursa kalın yağ filmi sürekli yırtılarak istenen sıvı sürtünme bir türlü elde edilemeyecek. Aşınmanın yanında piston ve biyele ekstra yük binecek bunun sonucunda da yataklarda gereksiz ve fazla zorlanmalar oluşacak sonucunda motorun ömrü azalacaktır.
Otomatik şanzıman için kabaca sıvı yağ kullanılır. Bu yağ motorun devir sayısı ile orantılı döndürülüp merkezkaç kuvvetinden dolayı basınç elde edilir. Basınç arttıkça bir üst vitese geçer. Kabaca otomatik vites böyle çalışır.
Manuel şanzıman için daha farklı yağ kullanılır. Kabaca akışkan değildir ve dişlilere yapışması istenir. Dişli yüzeyleri birbirine sürtündükçe sürtünen yüzeylerden talaş kalkar ve bu talaşlar yağın içine gömülerek kendince bir diş profili oluşturması istenir. Bu yüzden diş profili oluştuktan sonra yağ değişimi arabanın ömrü boyunca tavsiye edilmez çünkü yağı değiştirdiğimiz zaman yüzeylerden kalkan talaşları da yağla birlikte alırız ve içeride kendi kendilerine oluşturdukları bu diş profilini ortadan kaldırıp yeniden talaş kaldırmasına ve yeni bir diş profili oluşturmasına sebep oluruz, yüzeyden kalkan her talaş diş dibini biraz daha zayıflatacak ve ilerde dişlilerin sıyırmasına hatta kırılmasına sebep olup sanayi ağzıyla şanzımanın dağılmasına sebep olacak.
Burada şunu da eklemek istiyorum. Hareketli ve birbiriyle temas halinde olan plastik, kauçuk, kompozit, çelik, alüminyum farketmeksizin her parçanın birbirine alışma süreci yani bir rodaj süresi vardır. Modern motorlar, çalışma şartları simule edilerek üretilebildiğinden rodajın gereksiz olduğu söylenir doğrudur da fakat gene de imalat hatalarından dolayı kötü sonuçlarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi ve nasıl olsa gereksiz denerek zorlanmaması faydalıdır. Bu bilgiler ışığında manuel şanzımanın yağını değiştirdiğinizde kısaca tekrar rodaj yapmasına sebep olursunuz diyebilirim özetle.
İhtiyaç halinde tabiki şanzıman yağı değişmelidir. Fakat değişmeye sebep olan problemin giderildikten sonra değiştirilmesi daha önemlidir. Yağ kaçıran şanzımana sürekli yağ eklemek marifet değildir. Dediğim gibi her yağ değişimi şanzımanın dağılmasını biraz daha hızlandırıyor. Bundan dolayı araçlar kendi kendine vitesteyken boşa atar, vites değiştirirken gacırt gucurt sesler çıkartır.
Benim mesleğim bu. Araçlara konan yağların standartlarını ve şartnamelerini biz hazırlarız, biz imza atmadıktan sonra kimsenin o yağı piyasaya sürememesinden tutun silecek kolunun pozisyonuna kadar biz belirleriz. Kısaca Makine Mühendisiyim. Bunca zamandır foruma üyeyim bilgim dahilinde yardımda bulunabilirim fakat ben bile kimseye mesleğimin arkasına saklanarak kesinlikle şunu yapmalısın demedim, demem de. Derdi olana ben bildiğimi söylerim başka biri de kendi bildiğini söyler ve derman arayan yolunu kendisi seçer.
Mühendislik denen bilim dalı da tecrübelerin nesilden nesle aktarılmasıyla günümüze kadar gelmiş ve halen gelişmektedir o yüzden moderatör abilerimden çok fazla şey öğrenmekte olduğumu da belirtmek isterim. Çünkü hepsi yaşadıklarıyla gördükleriyle ve yaptıklarıyla tecrübe sahibi insanlar. Farklı meslek guruplarında olsalar dahi, pek çok benim diyen sanayi esnafına taş çıkartırlar. Örnek vereyim, radyatöre çeşme suyu konmaz demekten dillerinde tüy bitti.
Burası gönüllülerden oluşan bir forum. Tamamı profesyonellerden oluşan ve doğrudan teknik destek ve servis bilgisi veren forumlar da var fakat bu forumlar yurtdışında. Eğer İngilizce biliyorsanız 10 dolar vererek üye olabilir doğrudan profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Neden bir foruma üye olurken 10 dolar veriyorsunuz? Çünkü verdikleri hizmetin bir bedeli var. Çünkü bilgi paradan daha değerlidir. Yanlış hatırlamıyorsam siz foruma üye olurken herhangi bir ücret ödemediniz, ya da kimse sizden bir talepte bulunmadı.
http://mhhauto.com/index.php