Doğalgaz Dönüşümü [YARDIM]

............kombı montajı zaten ucretsız bısey plastık tesısat konusundada yanlısım varsa duzeltın ama senın evınde zaten sıstem mevcut ana gelıs borusunu kesıcek ordan balkona kadar bı kombıye gıdıcek boru cekecek evın sıcak suyu ıcınde mutfak yakın ıse balkona mutfaktan eger banyo yakın ıse banyodan evın su sıstemıne bı gırıs borusu cekecek bu yanı.. ayrıcada bına onunden kapı onune kadar olanıda tum apartman yaptırır bu senınn sorunun degılkı oldukı karar ıle herkez kendı ısınacak dendı o zamn verdıgınız aıdatlar ıle bu borular kapı onune getırılır. kombı fıyatıda cok geldı bana bız bu sene yaptırdık kombı vaıllant eco plus olması lazım yada ecotech 22000 kw mı ney degerı paneller demırdokum kı sende ondan taktırt derım termoteknıkler ınce ve guzel degıl benım gorusum kı bu ısıde senelerdır yapan bı fırma bu demırdokumde ıc tesısat balkonda bızım kombı balkona kadar bı hat var bıde mutfaga gıden ayrı bı hat var evde abonelık gaz saatı hersey dahıl 4800 tl odedım kı aradı 2200 tl fark var ve cok para......
* Kombi montajı yapmakla kombiyi devreye almak farklı şeydir, kombiyi duvara astın diyelim, onun elektrik ve su tesisatını kimler çekecek?
* Mevcut merkezi sistem tesisatı ferdi tesisatta kullanılamaz, çünkü merkezi sistemde ana bağlantılar dikeydir yani katlar arasında bağlantı vardır, ferdi sistemde ise ısıtma yataydır yani petekler tren vagonları gibi birbirine yatay bağlanır.
* Ana kolon tesisatını apartman yönetimi öder ama yönetimin sermayesine de kat malikleri katkıda bulunur. Yani sokaktan binaya kadar olan doğalgaz boruları ile apartman içi kolon tesisatlarının bedelini gene kat malikleri öder, tabii yönetici bende çok para var bu da benden olsun demezse :).
* Bak sende fazla para ödemişsin ben 24 KW'lik Vaillat kombi olmak şartıyla anahtar teslimi 4500 TL lik fiyat aldım :). Şaka bir yana işçilik ve maliyet ücretleri bölgeden bölgeye değişir. O nedenle üçün beşin hesabı fazla yapılmaz.
 
Savaş Abi yanıtlamış aslında. Ev çok eski olduğu için kalorifer sistemi seri bağlanmış. Yani en üstteki boru en aşağıya kadar iniyor. Ve bu her petek için geçerli. O nedenle tüm eve yeniden tesisat çekilecek. Zaten en büyük sorun da orada.

--------------------

Bugünkü toplantıda tüm muhalefetime rağmen geçme kararı alındı. El mecbur uyacağız artık. İki sorumun cevabını verebilirseniz memnun olurum:

- Petekleri değiştirmeme gerek var mı? Şimdikiler döküm ve yaklaşık 30 yıllıklar. Mühendisler içinde çeşitli tortuların birikmiş olabileceğini ve kombiye zarar vereceğini söylüyorlar. Doğru mudur?

- Kullanacağım kombi yoğuşmalı mı normal mi olacak? Örnek ürün verebilir misiniz?

Evim yaklaşık 140-150 M2 civarı. Kuzey-doğu-güney cepheli.
 
Bu arada 2000 sistemi dediklerini yaptırın. Tam adı bu olmayabilir, kombinin altına bir tane kütük konuluyor, her peteğe ayrı tesisat gidiyor.

Avantajı: patlak olduğunda sadece 1 petek kaybınız oluyor, hele patlak yeri görünmüyorsa, alt komşuya iniyorsa, hangi petek olduğunu bulmanız daha kolay.

Odadaki peteği kapatmak yerine, o peteğe hiç sıcaklık yollamayarak tasarruf e3diyorsunuz.

Tesisat işi mühendisliktir, maalesef bu konuda iyi firmaya denk düşmek imkansıza yakın. Hepsi alaylı ve bilgisiz. Bu yüzden doğru tasarım olmayınca sistem çok verimsiz oluyor, yak yak ısınmıyorsunuz. Dirsek sayısının bile hesabı varken, boru çapını siz düşünün. O yüzden tren gibi gitmek yerine, kombiden tek tek çıkmak daha iyidir. hata şansı olmaz.

Klavuz boru içinden yürüdüğü için, patlama vs. olursa, ısıtma borusunun yenisi yerler, duvarlar tekrar kırılmadan çekilir.

Eksizdir

Dirseksizdir.

vs. vs.
 
Emre iyi de o sistem 30 senelik, eşya dolu bir evde nasıl uygulanacak? Malüm bu durumda kombiden bütün odalardaki peteklere tek tek ayrı hatlar çekilecek, yerlerde parke/seramik falan varsa hattın geçirileceği yerdeki parkeler/seramikler sökülecek beton içinde kanallar açılacak, kanallar yüzeye çok yakın olursa ısınan borular nedeniyle parkeler veya seramikler genleşmeden dolayı devamlı çalışacaktır, o nedenle önerdiğin sistem yeni inşaatlarda veya boş evlerde daha kolay olur, kullanılmakta olan eski evlerde maliyet iyice artar, malüm Aykan hocam haklı olarak (evi değiştirmeyi düşündüğü için) fazla maliyetli bir şeyden yana değil.
 
İki sorumun cevabını verebilirseniz memnun olurum:
- Petekleri değiştirmeme gerek var mı? Şimdikiler döküm ve yaklaşık 30 yıllıklar. Mühendisler içinde çeşitli tortuların birikmiş olabileceğini ve kombiye zarar vereceğini söylüyorlar. Doğru mudur?

- Kullanacağım kombi yoğuşmalı mı normal mi olacak? Örnek ürün verebilir misiniz?

Ben olsam kombinin selameti açısından eski petekleri değiştiririm. Yeni petekler için ekstra bir harcama olacağı kesim ama eski petekleri+çıkacak olan eski kalorifer borularını hurdacıya sattığın zaman zararın biraz olsun azalır :).

Kombi tercihin öncelikle hermatik olmalı, yoğuşmalı kombiyi önermem (ufak bir not; yoğuşmalı kombilerde aynı klimalarda olduğu gibi atık su tahliye hortumu bulunur, bu hortumun bağlanacağı yer de önemli, bu durumu da göz ardı etmemek lazım). Biz bugün tesisata başlayacağız, abimin ev kuzey batı cephe ve brüt 176 metrekare, biz bile yoğuşmasız hermatik kombiyi tercih ettik.
 
Duvar üzerinden mi yürüteceksin tesisatı Savaş Abi, onu anlamadım.
 
Bina ne yapıyorsa yapsın. Ben Mayıs sonuna kadar yaptırmama kararı aldım. Tayin isteyeceğim. Çıkarsa kurtulmuş olurum. Çıkmazsa Allah Kerim...

Her işte bir hayır vardır derler. Bu işinde hayrı tayini öne almamız olur inşallah...
 
akşama konu ile ilgili resimler yükleyebilirim :)
 
Bilgi için; fotoğrafları akşam üzeri takoz cep telefonumla çektiğim için görüntü kalitesi ancak bu kadar olabildi :(.

grnt091.jpg


Kombiyi yerleştirmek için mutfağa en yakın kolonu tercih ettim (buranın tam karşısına gelen balkonun diğer ucundaki duvar komşunun yatak odasına denk geliyor, yığma ve kısmen zayıf olan bu tür duvarlar sesi iyi izole edemediğinden komşu rahatsız olmasın diye o nedenle bu duvar yerine kolonu tercih ettim)

grnt078o.jpg


Ev içinde dolap gibi sabit üniteler olduğundan balkondan bir sıra seramiği feda ederek mutfaktan aldığımız sıcak/soğuk su hatlarını buraya yerleştirdik. Odalara da buradan kalorifer tesisatı su borularını geçirdik, böylece mümkün mertebe evin içinde fazla inşaat işi çıkarmamaya özen gösterdik.

grnt079x.jpg


odalara dışarıdan geçiş şekli

grnt080.jpg

ustamız son bağlantıyı hazırlarken

grnt082.jpg


oda içi bağlantılarının hazırlanması

grnt084u.jpg


koridordan mecburi geçiş (banyo ve odaya hat buradan verildi) hazır burası kazılmışken içerisine uydu yayını alabilmek için anten kablosu gömdüm :)

grnt086j.jpg


Yedek anten hattının oturma odasındaki görüntüsü (önüne TV ünitesi+dolap geliyor)

grnt087w.jpg


Salondaki sıva üstü geçiş (salon+mutfak+oturma odası haricinde bütün borular gizlendi)

grnt089m.jpg


yerdeki iki delik eski/kullanılmayan merkezi sistemin dikey borularının kesildikten sonraki görüntüsü.

Yarın doğalgaz tesisatı (metal borular) işleri ve kombinin montajı yapıldıktan sonra işin montaj aşaması bitmiş olacak, ondan sonraki işlemler evrak ve doğalgaz abonelik işlemlerini kapsıyor.
 
Son düzenleme:
hocam mağdem 4.katta oturuyorsun. kolon tesisatı zaten kapıya kadar geliyor. saatin ordan vestiyerin içine koyun kombiyi dik bacaylada baca çıkışını yapın.böylece balkona çıkıncaya kadar bir sürü yeri kırdırmamış olursunuz. sonra bütün petekleri kombinin alt tarafına getirin. orda bir dağıtıcı var ona girin ordanda kombiye...
 
Geri
Üst