Vitesteki araç mı yoksa boştaki araç mı çabuk durur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cemalce
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
yollarımızda en yüksek hız sınırı 120km/s. yani benim 2. vitesim ile bu hıza yakın hızları görebiliyorsunuz. motor kompresyonu iyi olduğu sürece atıyorum 100km/s hızla 5. viteste gidiyorum ve önümde aniden bir kaza oldu ve durmam gerekli. hemen 2. vitese çekiyorum sert şekilde frenliyorum ve debriyajı sert olarak değil ama kademeli olarak bırakıyorum ve bir bakmışsınız durmuşum... :) tabi bu 2. vitesi benimki gibi bu hızlara müsade eden araçlar için geçerli yoksa şanzımanı dağıtmakta bu işin rizikosu :)

tabi bunları zaman zaman çalışıp güncel kalmakta önemli bir mevzu :) yada benim hatunun yaptığı gibi nasılsa çarpacaz ha 20km/s ya 120km/s deyip gazı kökleyebilirsiniz.. :kop:
 
http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=35871

10. maddeye bakalım lütfen :)

ayrıca ani fren esnasında durmanın yanı sıra başka yollar düşünmek(manevra gibi) yerine çok zor olan vites küçültme debrijaı bırakma gibi süre gerektiren işler durmanızı uzatacaktır.
 
yıllarca doktorlar çay ve kahve zararlı bir içecektir dedi değil mi? sebebini biliyor musunuz bilmem ama bu konuyla aynı sebepten ötürü.

aslında çay ve kahve zararlı değildir. bizim insanımız çayı ve kahveyi bol şekerli içer. ve şekeri azaltmanın yolu çayı ve kahveyi yasaklamaktır. çünkü insanımız cahildir. şekerin zararlarını anlatmak yerine çay yasak dersin olur biter.

bu olayda aynı. çünkü ben yaparım sen yaparsın ama diğeri yapamaz. 10. madde genel olarak geçerli olan maddedir. herkesi kapsar. yine de doğru olduğunu söyleyemeyiz. bizim yorumlarınızda zaten tecrübe, bol deneyim sahibi debriyajı çok iyi ve aktif kullanan sürücülerden bahsetmiştik.

çalışılarak refleks haline gelen temel hareketler vardır.

mesela bir çoğumuzun arabasında abs var ama ben yollarda şahit oluyorum adam freni köklüyor ve dümdüz gidip diğer araca çarpıyor ama abs devrede ve tekerler kilitli değil. bu cahillikten ve deneyimsizlikten ötürüdür. çünkü ne sistemin ne işe yaradığını uygulamada bilmiyor (sadece teoride biliyor) nede o kabileyet ve beceri sistemi gelişmiş.
 
Son düzenleme:
kamyon mu kullanyorsunuz ne gerek var motor frenine sağlam bir arabayı her koşulda kendi freni durdurmaya yeter..
fren diskini aşındırmayim derken krank a şanzımana yük bindirmeye gerek yok
 
Bak birader eğer vitesi boşa atar sonra fren yaparsan arabanın tüm yükü fren disklerine biner. Ama viteste isen zaten fren yapınca motorda kendisini yavaşlatır. Yani viteste fren yaparsan Motor Freni + Normal Fren boşta ise Sadece Fren OK?
 
Panik frende benim alışkanlığım şöyle: Vites kaçta olursa olsun. Önce frene tam güç asılırım, devir düşmeye başladığı anda da debriyaja basarım. Araç zaten durmuş oluyor. Allah kaza bela vermesin.
 
Panik fren, Namı diğer kazık fren yapıldığında motor frenine ihtiyaç duyulmaz. Zaten kilitlemişsiniz lastikleri. ABS'li araçlardada kazık fren esnasında motor ileri itme gücünü sürdürür. Motor freninin ne görevi olacak biri bana açıklasın lütfen. Yavaşlama amacıyla yapılan frende araç viteste iken frene basılır. Panik frende fren ve debriyaja birlikte.
 
ani durmak gerekirken inanın araç boştamı yada motor frenindemi bakmassınız. hatta ayağınızı çıkarıp kapıdan asfaltı tutasınız gelir...
 
ani durmak gerekirken inanın araç boştamı yada motor frenindemi bakmassınız. hatta ayağınızı çıkarıp kapıdan asfaltı tutasınız gelir...
Asıl frene diyorsunuz yani :D Bence de öyle zaten. Varsın balataymış diskmiş yıpransın. Kazayı yaptıktan sonraki vicdan azabı çok daha beter. Allah cümlemizi esirgesin.
 
Merhaba arkadaşlar

demir bükey diyor ki en kısa durma mesafesi araç durana kadar debriyaj ve frene aynı anda basılarak yapılan fren ile sağlanır....Demir BÜKEY yanlış biliyor diyenlere söyliyecek bir lafım olmaz..

Link aşağıda girip bakın isterseniz..

http://www.demirbukey.com/fayda_dby.htm


- Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!
Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir.
 
Geri
Üst