ülkemizde benzine zamın ana nedeni

iş piyasası evet durgun valla bende bilmiyorum kendime iş bulma konusunda bile şüpheliyim:S hergün bişeye zam geliyor...

Belki de onlarca sebep arasında en sonlarda olanı bu bence. Sonuç olarak eğer benzine çok zam yaparsanız, atıyorum benzin 100 ytl olsa, kimse araba almaz, oysaki hususi motorlu taşıtlar, devletin direkt olarak para (vergi) topladığı en büyük kaynaklardan birisidir. Zira;
- KDV ve ÖTV ile beraber daha alırken %43'lük bir vergisi vardır.
- plakaydı, harçtı hurçtu derken gene paralar devlete gider.
- senede 2 defa, kullansanız da kullanmasanız da Motorlu Taşıtlar vergisi ödenir. Bu vergi başka hiç bir taşınır mülkte yoktur.
- Egzos muayenesi senede 1 kere yapılır.
- Kullanılan araçlar sayesinde paralı otoban, köprü vs. gibi yollarla para toplanır.
- Trafik cezaları gene devlet için güzel bir gelir kapısıdır.
- Ve hepsinden öte aldığınız benzinden dünyanın vergisi toplanır.

Göreceğiniz gibi devlet için motorlu taşıtların değil azalması, hatta artması istenir, zira ne kadar motorlu araç, devlet için o kadar gelir kapısıdır. Oysaki, toplu taşıma dediğiniz şey devletin değil belediyelerin gelir kapısıdır, devlete pek bir yararı olmaz. Oysa benzine zammı devlet yapar.

Benzine bu kadar vergi konmasının yegane sebebi buna bağımlı olmanız ve çok güzel bir şekilde yedirilmiş halde yüklü vergileri devletin sizden nakden tahsil edebilmesidir. Üstelik devlet Türkiye'deki toplu taşımanın yetersizliğinden ve Türk insanının yapısı gereği otomobil sahibi olmak isteğinden bol bol yararlanarak, insanların otomobil sahibi olmalarını adeta suistimal eder. Bir de tabii ki son 1 senede pik yapan Petrol varil fiyatları var ki, aslında tüm bunların tetikleyicisi bu artıştır.

Biraz iktisadi oldu ama idare edin :)
:alkis:

Kurşunsuz benzin fiyatı arttı
Ankara (aa)- Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 8-9 YKr arttı. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir'de BP, Petrol Ofisi ve Shell'de 95
oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, 3,35 YTL'den 3,44 YTL'ye, OPET'de ise 3,35 YTL'den 3,43 YTL'ye yükseldi.

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarında, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP, Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında 3,36 YTL'den 3,45 YTL'ye, OPET'de ise 3,36 YTL'den 3,44 YTL'ye çıktı.

Katkılı 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında da 8-9 YKr artış yapıldı. Katkılı 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, illere ve dağıtım firmalarına göre 3,32-3,34 YTL arasında değişiyor.

http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Economy&id=N143658&date=17Nisan2008

Yarın 07.45 de kornaya basma eylemi yapılıyor. Yine Alem Fm'deki Nihat Sırdar öncülük ediyor. Bence herkes katılmalı. Zaten herşeye sessiz kaldığımızdan bu hallere geldik.

adam çıktı televizyonda söyledi
bizim petrol kuyumuz vergi,ordan para kazanıyoruz diye, daha niye yol vs. gibi bahaneler çıkıyo ki...
binmeye de devam ediyoruz işte.... hala da daha iyisini daha güçlüsünü nasıl alırım hesabı yapıyoruz...

yakın da 4 ytl olur

Bence bu mantık saçma..Neden dersen..Hiçbir hükümet toplu taşımaya gerekli özeni göstermiyor..İstanbul gibi büyük diğer avrupa veya dünya kentlerine katığımızda metro ağı toprağın altını sarmış durumda tamamen..Yani durumu çok çok iyi olan biri bile yurt dışında evinin önünden binip iş yerinin altında veya çok yakınında metrodan inebiliyor..Türkiyede ise işe toplu taşımayla gitmek bir ölüm..Yani insanları bıyık altından toplu taşımaya yönlendirip bir yandan da bu kadar geri kalmış bir toplu taşıma sistemiyle insanları özel araç sahibi olmaya(Araç alınca vergi kazanıyor) ve o araçla işlerini görüp pahalı akaryakıt(ondan da büyük vergi kazanıyor) almaya itiyor..

Aslında benzin çok ucuz yapılan zam vergilere yapılıyor.
Alternatif yakıt kaynaklarına dönmek şart.
Hidrojen ile çalışan araçlar çıktı artık hem çevre dostu hem daha ekonomik.

Aslında Soğutma işini başarabilsen. uranyum nükleer bi çekirdek koyacaksın motorun içinde tepkimeye sokucaksın. Araba 100 - 150 yıl hiç durmadan çalışacak. istediğin yere git ne benzin al ne başka bişey yakıt derdi yok.

toplu tasıma araclarını kullanıyoruz da ne oluyo yurttan okula sadece 10 dk gidiyorum otobusle ancak 8:30 ders için 7:45 otobus beklemeye baslıyorum bazen gec kaldığım bile oluyo hemde bu canakkale gibi trafik sorunu olmayan bi ilde. istanbul gibi buyuk sehirlerde yasayanlara allah sabır versin

bu mantıkta olduklarını sanmıyorum benim şu an aracım var benzin isterse 10 ytl olsun yine binerim, benzin zammı yüzünden aracına binmeyen kac kişi vardır Türkiye' de o zaman pirinç de bu yüzden pahalandı demek,ya da tarım ülkesinde sebze ve meyvelerin fiyatı malum ............
kaldı ki petrole ve yan ürünlerine yapılan her zam aklınıza gelebilecek tüm ürünlere otomatikman yansır biz buna dışa bağımlı olmamızın getirdiği dezavantaj diyelim,yakında amerika izin vermezse nefes bile alamayacağız bırakın benzini ya da otomobili .............

Geri