kimse burada işin uzmanı ilahiyatçı, din görevlisi veya fetva makamı olmadıgı için bu konuyu bilenlere sorup hareket etmek zorundayız. ama bizim insanımızda su var. bilene hocaya da sorsan nefsinin istedigi karar cıkmayınca bu seferde ozaman buda boyle yapılıyo o niye haram degil suda sunu alıyo bu niye haram degil bilmem ne diye işi yokusa sürüyor kabullenemiyor. bende defalarca farklı farklı hocalara ilahiyat hocalarına sordum ve hepsinde aldıgım cvp aynıydı. para almak karısılıgında üzerine eklenen miktar faizdir haramdır. (bankaların kredisi, tefecilerin yaptıgı gibi) ancak mal alır mal satarken malın degerini korumak için vade farkı koymak helaldir. bunun sebebini en basit su sekilde anlayabiliri.
-satıcı a malı bize peşin paraya satsa aldıgı para ile heni mal yeni hammade alıp parasını daha fazla donderecek ve daha cok kar elde edebilecek.
-vadeli satısta ise parasını alması için vadeyi bekleyecek dogal olarak para gelmeden yeni mal yeni hammadde alamadıgı için daha az iş yapacak. bu sebeple satıcının malını koruması en dogal hakkıdır ve caizdir.
bu cvplar genelde nefsin hosuma gitmeyince insanlar bankada para veriyor parsını korumak istiyor diye bi savunma mekanizmasına giriyolarlar ancak arada şu fark var? -banka bize parasını vermesede elinde olan parasını yine baska yerlerde faizde degerlendiriyor. yani bize parayı verirken zaten fazideki parasını veriyor ve üzerine biraz daha faiz ekleyerek veriyor bize. dogal olarak karını dahada artırmak için.bankanın parasının degerini koruması gibi bişey sozkonusu degil. zaten parası fazide adamların. bu ticari olarak yapması gereken bişey hiçbir banka faizsiz bi şekilde kimseye para veremez. hosunuza gitsin veya gitmesin vade farkı ile faiz cok ayrı kavramlardır. faizin adını vade farkı koymak, kar payı koymak katılım payı koymak bunu değiştimez.
bunların dısında bahsedilen altın ve dövizle para vermek cok daha ayrı bi olaydır ki altının veya dovizin düşme ihtimalide var cunku. altın&doviz düşerse tl olarak alırım yükselirse yine altın&döviz olarak derseler onunda faizden bi farkı kalmaz.
nacizane hocalardan sorup ogrendigim bildigim kadarı budur. bunlar hosunuza gitmiyosa kendi fetvanızı kendiniz vermeye devam edebilirsiniz. çok umrumda degil acıkcası. ülkemizde yeri gelince herkes bi hocadan daha fazla hoca, bi mühendisten daha fazla mühendis, bi doktordan daha fazla doktor zaten. bu yüzden bazı arkadasların işine geldigi gibi kendine fetva üretmesinide yadırgamıyorum.
ülkemizde hatta dünyada ekonomi şartları agır biliyorum ama dinin şartlara zamana göre değişmiyor malesef. iman ediyosak eger Allahın haram kıldıgı seylerden elimizden geldigince sakınmakta fayda var diye düşünüyorum. diyanet saatimiz bitti Allaha emanet olun