- Konuyu Başlatan
Yorumların çoğunu okudum. Arkadaşlarımızın haklı olduğu noktalar çok, ancak önemli bazı noktalar var.Bunlar benim çıkarımlarım. Patronlarım dan birisi enerji işi yaptığından bu konuda biraz bilgim mevcut. Petrol fiyatlarında ki düşüşlerin pompaya %100 yansımamasının sebepleri;
1- Türkiye enerji ihtiyacının yaklaşık %90-95'ini ithal etmektedir. Bu bağlamda enerji ihtiyacı ne kadar çok artarsa cari açık artacaktır. Bu bakımdan ucuz enerji, tüketimi arttıracaktır ve sonuç olarak cari açığa olumsuz etki edecektir.
2- 1 varil petrolün rafineri edilmesi sırasında bir üretim maliyeti çıkmaktadır. Tesis de çalışanların ücreti, bakım giderleri, tüketilen enerji, tesisin amortisman değeri vb. Bu maliyetler de petrolün rafineri çıkış fiyatını etkiler. Ham petrol sadece girdi maliyetidir.
Şimdi şöyle düşünün; un fiyatları %50 düşünce üretilen 1 ekmeğin satış fiyatı %50 düşer mi ?
üretilen ekmeğin %50 düşmesi için; işçi maaşları, yakıt giderleri, kira, vergi, nakliye Vb.. giderlerinde %50 düşmesi gerekli değil mi ?
3- Petrol, alkol, tekel gibi ürünlerden alınan Ötv vergisinin standart olması, yani örneğin 1 litre benzinden 2,2 TL ötv alınmasından dolayı...(rakamlar kesin değil, kafadan salladım) benzinin litresi 50 kuruş bile olsa, litreden alınan vergi 2,2 TL dir. Sadece kdv oranı %18 olduğundan benzinin rafineri çıkış litre fiyatı düştüğünde, satış fiyatına biraz etki edebilir. Ayrıca bu vergiler her sene belli bir oranda artmaktadır.
4- Depolanmış ham petrolün alış tarihinde ki fiyatı, rafineri çıkış fiyatına etki etmektedir. Yüksek fiyattan 6 ay önce alınıp depolanmış ham petrol rafineriden çıkarken girdi maliyeti yüksek olduğundan, yüksek fiyatla çıkış yapmaktadır. Ancak ucuz depolanmış ham petrol işlendikten sonra düşük fiyatla çıkıp çıkmadığı konusunda bir bilgim yok...(büyük bir ihtimal ile fiyata yansımaz)
5-Dolar kuru
6-bayi kar payı-nakliye vs giderleri (Kar paylarının; litre başı yüzde mi, yoksa litre başına TL mi olduğu konusunda bir bilgim yok. Ancak geçen bir haberde akaryakıt fiyatlarına tavan fiyat uygulaması yapılacak diye bir haber okumuştum. Bu da kar paylarının adil olmadığı anlamına mı gelir ! bilemedim..)
Şimdi önünüzde bir excel tablosu olduğunu düşünün. Bu 6 ana etmenin sonucunun pompa fiyatı olduğunu düşünün. ( daha çok unsur vardır) Bu unsurlardan birisi değiştiğinde sonuç olarak pompa fiyatları da olumlu veya olumsuz olarak değişmektedir. Yani ham petrol %50 düştü veya kur %50 düştü demek, akaryakıt pompa fiyatlarının da o oranda düşeceği anlamına gelmez.
Bu durum, Cem Yılmaz'ın para çokomel eğrisi gibi bir şey olur..
Özellikle de cari açığın artması durumu yüzünden, pompa fiyatlarının düşme eğilimi çok yavaştır.
Ancak; enerji tüketimi azalacak ki (bu mümkün değil, her geçen gün artıyor) veya yerli enerji üretimi artacak ki akaryakıt pompa fiyatları ciddi anlamda azalsın.
Not:Bu yazıdakiler kendi çıkarımlarımdır. Mevcut hükümet yanlısı bir yazı olarak algılanmasın.
Bence enerji ucuz olmalı ki üretim maliyetleri de ucuz olsun...ve maliyeti düşük üretim artmalı. Bu bağlamda; cari açığı üretimi arttırarak kapatmalıyız. Bu koşulları sağlamakta devletin değil mevcut hükümetlerin görevi. Ben bu yaşıma kadar böyle bir hükümet göremedim.
http://www.dailymotion.com/video/x8vhzm_para-cokomel-egrisi_fun
haklısınız güzel açıklamışsınız valla 2. madde açıklıyor her şeyi