Arkadaşlar, özelleştirme konusuna biraz at gözlüğüyle bakılıp ön yargıyla yaklaşılıyor gibi geldi bana.Ben şu anda eskiden devlete ait olan ve Türk Şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma satılan, sonrasında da bu konsorsiyum tarafından da bir Amerikan firmasına satılan bir şirkette çalışıyorum.Değişimin ne boyutta olduğu içeriden çok daha iyi görülebiliyor.
Benim şu anda çalıştığım şirket Mey İçki, yani eski Tekel İçki Grubu.Şu anki Ambalaj ve ürün kalitesini Tekel zamanı ile karşılaştırdığında aradaki farkı göremeyen var mı?
Şu anda dünya ekonomisinde yeni trend "private equity" denilen sistem, yani kar etme potansiyeli olan zor durumdaki şirketleri alıp profesonelce yöneterek bunlara değer kazandırıp aldığının 10 misline satmak.Maalesef kamu şirketleri kar eder gibi görünse de sırtlarında inanılmaz bir kambur var.Çalışması gerkenden 4-5 misli fazla personel çalıştırılması ve üretim hatlarının zamanında modernize edilmemesi nedeni ile bu şirketler elde etmesi gereken karın çok altında karlarla çalışıyorlar.Yani karlılık var ama bu karlılık profesyonel bir yönetimle çok daha artabilecek potansiyele sahip.Ayrıca her özelleştirilen şirket yabancılara satılacak diye bir kural yok ki.Türk şirketlerinin ihaleye girmesi kimse tarafından yasaklanmış değil.Yabancı şirketlerin farkı sıcak paraya ve ileri görüşe sahip olmaları.