Otomobillerde cam filmi riski

CHa.AY

Kayıtlı Kullanıcı
06-Ankara
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
990
Tepki puanı
0
Puanları
16
Siteyi ziyaret et
A.AYasak olmasına karşın çok sayıda otomobilde bulunan cam filmlerinin, kaza sırasında camın dağılmasını ve araçtan çıkışı önlediği, aynı zamanda kırılan büyük parçaların yaralanmaya neden olduğu bildirildi.

Otomobillerde en çok gerçekleştirilen modifiye olan camlara film uygulanması, trafik kurallarına göre 115 YTL ceza gerektiriyor.

Aynı araç üç kez camları filmli şekilde ceza alması durumunda trafikten men edilirken, araçların zorunlu fenni muayenelerinde de camları filmi araçlara onay raporu verilmiyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, cam filmlerinin trafik kurallarına göre yasak olmasının nedeninin, kazalarda can güvenliğini azaltması olduğunu söyledi.

Film uygulaması yapılan camların kırıldığında “tuz-buz olmadığını” ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

“Camlar, araçlarda 'acil çıkış' görevi görür ve bu nedenle kırılacağı bir darbe aldığında, camın tamamı küçük parçalara ayrılacak şekilde imal edilir. Bu araçtan çıkışı kolaylaştırır ve kesilmeleri azaltır. Özellikle 'güvenlik filmi' olarak satılan film uygulanan camları ise kırıldıklarında tuz-buz olmazlar. Bir kaza sonrası araçtan çıkılması gerektiğinde kırmak da çok zordur. Ayrıca kaza sırasında büyük parçalar halinde kalan cam, keserek yaralanmalara neden olabilir. Filmi camların diğer olumsuz etkisi de gece sürüşünde görüşü azaltmasıdır.”

Aydın, cam filmlerinin güvenlik açısından tek olumlu yanının ise hırsızların camı dışarıdan kırmak istediklerinde bunu zorlaştırması olduğunu, ancak mal güvenliğinden önce can güvenliğinin geldiğini söyledi.

CİLT SORUNU OLANLAR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu ise krom, nikel ve çinko metaller içeren plastik filmli camların, zararlı Ultraviyole A ışınlarını önemli oranda bloke ettiğini belirtti.

Güneşe karşı daha duyarlı olması gereken cilt hastalarının özellikle gün ortasında yapılan uzun seyahatlerde otomobil içinde korunabilmesi için bu tür bir koruyucu zırha ihtiyaç olduğunu belirten Memişoğlu, “kullanımı yasak olan bu filmler, dermatolog raporu doğrultusunda kullanılabilmeli” dedi.

İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Uyarılar ve yasağa karşın, araçlarına cam filmi uygulatanların en önem verdiği konuları, otomobillerine güzel görünüm kazandırmak ve hırsızlardan korunmak oluşturuyor.

Özellikle yabancı menşeli oto bakım şirketlerinin değişik renk ve tonlarda kaliteli cam filmleri uygulamaları yapması, bu filmlerin Ultraviyole A ışınlarını yüzde 99 oranında engellemesi ve güneşte bekleyen aracın ısınmasını azaltması gibi etkenler de, vatandaşların cam filmlerine olan ilgisini artırıyor.

Cam filmi uygulamaları, filmin kalitesine ve özelliklerine göre 100-700 YTL arasına mal oluyor.

Alıntıdır
Kaynak:Hürriyet




Kendi fikrimide söyleyeyim bence dağılmasını önlemesi iyi. çünkü küçük parçalar sıçrayıp insanların herhangi biyerini kesebilir
 

ibrahim_67

Kayıtlı Kullanıcı
81-Düzce
Katılım
12 Ocak 2008
Mesajlar
890
Tepki puanı
0
Puanları
16
Yaş
50
Siteyi ziyaret et
renkli cam en iyisi bende ceza yedim filmden en sonunda bende tüm camları renkliyle değiştirdim filmden daha uyguna gelmişti
 
Üst