S
sozberk
Bilgi Girilmemiş
Bence de Astra kalkışta harcar. Ama devamında ne olur bilemiyorum. Çünkü ben kalkışta herkesi harcayıp 100den sonrasını oluruna bırakıyorum. iddialaşmıyorum.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Burada yazalımda daha kalıcı olsun;
Son olarak işin uzmanlarına bir sorum olacak, hız sabitleyicide 90'a sabitledim, rampa iniş geldi iniyorum diyelim. 4'le 4'ün izin verdiği ölçüdemi motor freni yapar yoksa oda duruma göre vites küçültüp hızı 90'da tutarmı?
Burada yazalımda daha kalıcı olsun;
Burağın dediklerine ek olarak rampa inerken v.s. Spor modunuda tavsiye ederim.
Hafta sonu ilk otomatik uzun yol deneyimini yaşadımİlk önce C.C. şart, bunu bilir bunu söylerim. Konya-Niğde arasında özellikle şart. Satma durumu v.s. olmaz ise hız sabitleyeyici olayını halletmem lazım. Zaten benzin ateş pahası onada faydası olsun..
Antalya-Konya arasında özellikle saydişehir-akseki tarafını bilen varsa orayı yolcular dahil yaklaşık 650 kg yükle benzinli arabayla inmek pek hoş değildir. Yolun acemileri frenleri oldukça yorar hatta, bende genelde şirkette dizel kullandığım ve kullanım alışkanlığı olarak vites düşürerek hız düşürme huyum olduğu için (ağır vasıta gibi) hem benzinli hem otomatikte nasıl olacak bu diye biraz çekiniyordum.
Pazar günü Niğde dönüşünde rampa iniş ve çıkışlarında S modu ve Burağın bahsettiği vitesle inme olaylarını bolca kullandım. S moduna alınca 4'den 3'e alıyor, çok dik inişlerde ise genelde 2'ye aldım ve sağ sağlim geldik.
Bu benim aklımı birazda olsa kurcalıyor idi devir yüksek olduğu için 2'den 3'e alırmı gibi ama bağıra bağıra indi araç
Son olarak işin uzmanlarına bir sorum olacak, hız sabitleyicide 90'a sabitledim, rampa iniş geldi iniyorum diyelim. 4'le 4'ün izin verdiği ölçüdemi motor freni yapar yoksa oda duruma göre vites küçültüp hızı 90'da tutarmı?
Valla ben de geçen sene 2007 model S320 CDI kullandım. Arabada gaza dokunmanla 160'ı görmen bir oluyor. Dönüşlerde arkasını falan attırmaya çalıştım. Arkadan çekiş sayesinde bir fırlatıyor ama hemen topluyor. Mükemmel bir histi. Arabanın hızlandığını hissetmiyorsun. 160 ile giderken, dışarı ile en ufak bir bağlantın bile yok. Arkada oturan çay-kahvesini içmeye devam ediyor. Adamlar yapıyorlar, ne diyelim.arkadaslar bugun mercedes s320 sürdüm otomatik vites mnayak ir aracadı zırhlı idi otomatik vitesler karsı bir sempatim oldu)
![]()
Büyük ölçüde doğru, benim bahsettiğim güzergah kısmen seydişehir-konya arasınıda içerdiğinden arasıra gazda gerekiyor.Dinçercim d'de o yolu manavgata kadar gaz vermeden inmek mümkün galiba
Motor freni yapıyor ama elinden geldiğince; yani manuel de 5 ile giderken 90'a sabitledin dik rampaya geldin, araba 5. vitesin ve devirin elverdiği ölçüde motor freni yapıyor tabi çogu zaman yeterli gelmiyorDinçer, hız sabitleyiciyi açtığın zaman ne vites küçülür, ne vites büyür, ne motor freni yapar, ne gazlarSen müdahale etmedikçe bozmuyor araba.
Düz vitesde CC kullanımını biliyorum abi, eski vectramda vardı. Oldukçada işime yarıyor idi tabi motoru 1.6 olduğu ve rampa çıkışında vites düşüremediği için iniş çıkışlarda yetersiz kalıyor idi.Vitesde inmek ecotech motorlarda (otomatik) tüketimi sıfıra düşürme gibi bir faydası olmadı, egzost freni yapmak gibi faydası olması güzel.
otomatik şanzımanda yüksek devirde olmanın şanzımana hiçbir zararı yoktur. ANCAK
"ANİ VİTES DEĞİŞİMLERİNDE FAZLA MİKTARDA DEVİR FARKI, YANİ 2000 DEVİRDEN ANİDEN 4000 DEVİRE ÇIKMANIZ GİBİ FARKLAR, ŞANZIMANIN İÇİNDEKİ DİŞLİLERİN ARASINDA BULUNAN BALATALAR TARAFINDAN EMİLMEKTEDİR. VE BU YÜKSEK DEVİR FARKLARI BU BALATALARIN AŞINMASINI ARTTIRMAKTADIR."
ne yapabiliriz sorusunun cevabı; devir farklarını daha düşük tutmanızdır. yani 4 den hemen 2 ye çekeceğinize, önce 3 e çekip şanzımanın bu devire alışmasını sağlayın sonrada 2 ye çekin. böylece motor devri 2000den önce 3000 civarına gelecek, şanzıman içindeki yağ ve dişliler 10sn içinde bu devire alışacak sonrada 4000e çıkıcak. böylelikle aşınma en aza inicek.
bu şekilden sonra isterseniz aracınızı 6000-7000 devirle aşağı indirmenizin bir zararı yok. tabi sağlıklı şanzımanlarda.
sağlıksız şanzımanlar yüksek devirlerde sorun çıkarmaya müsaitdir.
CC yani cruise control sadece araca gaz vermekle çalışan bir sistemdir. araç belirlenen hızdan aşağı düştüğünde gaz verir ama HIZLANDIĞINDA HİÇBİR ŞEY YAPMAZ (son yıllarda lüks otomobillerde frenleyen sistemlerde çıktı ama sadece lüks otomobillerde).
hızlanma olayı sadece rampa aşağı olacağından sakın CC ye güvenmeyin. CC fren yapmaz, sadece motor freninin etkisi vardır. bu etkide rampa açısı arttıkca arabayı frenlemeye yetmez. ancak düz yola tekrar çıkıldığında CC sabitlenen hıza kadar bekleyecek, hızdan aşağı düşüldüğünde gaz vermeye devam edecektir.
mesela CC 90km/h açıkken gaza basarsanız (sollama için), ayağınızı 120km/h çektiğinizde araç kendi halinde 90km/h düşene kadar CC bekleyecek ve o hıza geldiğinizde gaz verecektir.
mesela CC 90km/h açıkken rapma "tırmanmaya" başladığınızda CC gaz vermeye çalışacak, 90km/h a ulaşana kadar gaz vermeye devam edecektir. ama düşük devirde iseniz bu verimsizlik yaratacağından aracı 1 vites düşürmeniz gerekir(manuellerde) ama biz otomatikçi olduğumuzdan bunu şanzıman otomatik yapacaktır.
Hemde nasıl.. sol ayağı kurtadım, Sağ ayağımıda kurtardımmı tamamdırValla CC çok gerekli. Uzun yollar başka bir keyifli oluyor.