nerde makina mühendisleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan erkan11
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

erkan11

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
araç:2007 astra classicII 1.4 twinport benzinli 30000 km
bakım kitabında yağ değişimi her 15000 km ya da yıllık yazıyor.ama ben eski deneyimlerime göre 2 kez ,yani her 10000 de yağ değiştirdim.Kasım ayında 3 bakım var(trafiğe çıkış 2006 kasım).kullandığım yağ mobil1 0w/40 tam sentetik motor yağı.güncel sitesinde değişim sürecini 50000 km-70000 km olarak veriyor.

1-Piyasada ortalama 35-90 tl arası değişen yağlar var
2-mobil 1 0w/40 yaklaşık 90 tl
3-her yıllık bakımda yağ değiştirmeli miyim?
4-yıllık bakıma gitmeyeceğim demiyorum.yağ filitresi ,hava filitresi zaten değişecek
5-firmanın 50 bin km dediği değişimi her 10 binde yapmak mantıksız geliyor.
6-yıllık ortalama 10 bin km yapıyorum
7-bir arkadaşım var 2006 model benimkinin aynısı opeli var.daha 13000 km de.o ne yapsın?
8-Çalıştığım şirkette yaklaşık 37 makina mühendisi var.Şirketin yıllık yağ sarfiyatı yıllık 500 varil.Onlar bile ayrı tellerden çalıyor.
9-Bu konu bence bu sitede kesinlik kazanmalı.Servisler tutturmuş her yıl yağ değişir diye.Ben eminim türkiyede binlerce 0-5 yaşındaki araç yıllık 10 bin dolmadan yağ değişimi yapıyor.neden paramız boşa gitsin ki.
10-Makina müh. bu konuya bir açıklık getirmeli.

ne yapmalıyız?

evet bende çok merak ediyorum bunun cevabını...

Kardesim,simdi araclara ve yag kalitesine bakinca evet neden türkiye senede bir veya 15000km de yag degismesi lazim diyorlar hala anlayamadim,diyorum belki türkiye hava sartlari nede olsa yazin 35-40 derece sicaklik danmi bilmiyorum..belki yaglari avrupa standartlarinda degildir...kim bilir????
Avrupada servicler artik 30000km ile 50000 km arasinda hele longlife yagi kullaniyorsaniz 50000km...dir...
Birde insanlarin bilinclerinden kaynaklaniyor olabilir...mesela ya iste bijiyi 10000km de degistireceksin...halbuki bu zamanda bu teknoloji üretimi her buji (cift,veya 3 veya dört ) tirnakli platin bujiler su gercekki ömürleri en az 45000km...ama gel gör herkez erken degisitiriyor...

Son düzenleme:
motor yağlarının diğer yağlardan daha kısa sürede değiştirlmesinin ana sebebi yağın hammaddesi ve kullanıldığı yerdir... özellikle motorda en önemli iki reaksiyon yağın bir şekilde yanma odasından farkelmeyecek kadar bile olsa yanmış yakıt ile teması ve üst düzey çalışma sıcaklık ve aşındırıcı etkileri yağın yapısını çabuk bozmaktadır...

Yağın Kimyasal Olarak Bozulması: Motor yağı, motor çalıştığında sıcaklığı çok yükselir. Yağın içindeki mineraller, yüksek sıcaklıklarda hava içindeki oksijenle birleşerek oksitlenir. Ayrıca iş zamanında yanma sonucu oluşan diğer kimyasal maddeler, yağla birleşerek organik asitler meydana getirir.Oksitlenme ve asit etkisiyle motor yağı özelliğini kaybederek parçaların üzerinde aşınma, oksitlenme ve sakızlaşma (reçine) meydana getirir. Sakızlaşma, segmanların ve supapların yuvasında sıkışıp kalmasına sebep olur.

Yağın Fiziksel Olarak Bozulması: Emme zamanında silindire giren havanın içindeki tozlar, yanma sonu meydana gelen kurumlar ve diğer arak maddeler, parçaların aşınmasından doğan talaşlar, kartere kaçan gazların içindeki benzin veya mazot yağın kirlenmesine ve özelliğinin bozulmasına sebep olur. Gerçi yağ filtresi, yağın içindeki parçacıkların bir kısmım temizlese bile zaman içinde yeterli olamaz.. İşte, yukarıda ana hatlarıyla açıklanan sebeplerden dolayı motor yağı bozulur. Bu nedenle araç katalogunda tavsiye edilen sürelerde motor yağının yenilenmesi gerekir.

Son düzenleme:
sımdı bız arabalarımızın yagını 10 bın de mı 15 bınde mı yoksa 50 bınde mı değıştırmelıyız. hıcbırsey anlamadım ben bu ısten. 15 bın veya senede bır değıştırsek ıyımıdır?

minimum 7500 olmak üzere istediğiniz zaman değiştirin sonucta araç bozuluncada değiştirebilirsiniz o sizin risk alma katsayınıza göre değişir bence.

Makine mühendisleri senin sorunu cevaplayamaz arkadaşım...Alanında uzmanlaşmış bir makinacı lazım sanaa...Zaman zaman derslerde hocalara bizlerde böyle sorular soruyorduk ama malum cevap alamıyorduk:(...Konu bir anda tamam değişme zamanını 15 bin 50 bin yapalım demekle kapanmıyor,testler denemeler ve uzun bir süreç lazım...Ama şunu söyleyeyim benim aracımda kullandığım mobil s yarı sentetik yağ 10 bin kmde özelliğini kaybediyor ve değiştiriyorum.Konu hakkındaki size gerekli olan bilgiyi en iyi, yağ ve oto firmalarının yaptığı kapsamlı testler verir.

Geri