Ben bu iş ile maddiyat için değil hobi olarak uğraştığım için bilgi verebilirim.
Öncelikle kaç kere pasta cila yapılır sorusuna karşılık bir cevap verebilmek için şu soruyu cevaplamanız gerekir.
Aracınıza daha önceden pasta-cila-zımpara gibi işlemler yapıldı mı?
Daha önce bu tip işlemlerin yapılıp yapılmadığına bağlı olarak bu rakam değişir. Boyanız incelmiş ise pasta yaparsanız astar görünebilir ve mecburen boyatmak zorunda kalırsınız. Bunun olmaması için uygulama yapacak kişide boya ölçer mutlaka olmalıdır. Eğer boyanız ince ise aşındırma yerine dolgu yapan pastalar var. Dolgu yapan pastalar belirli periyotlarla tekrarlanmalıdır çünkü dolgu zamanla gider.
Bu sektörde eline makine alan usta olduğu için Türkiye' de markalaşmış uygulama merkezlerine götürmenizi tavsiye etmem. Çünkü çok sık personel değiştirirler ve sizin aracınızla ilgilenecek personelin tecrübesini bilemezsiniz. Ayrıca fazla araç bitirmek için 1 aracı doğru düzgün yapmak yerine 5 aracı aynı anda bitirmeye çalışırlar ve dört dörtlük bir sonuç veremezler ve talep ettikleri fiyat genellikle 4 hanelidir.
Sanayiye götürmenizi de tavsiye etmem. Sanayi kafası nato kafa nato mermedir, 10 bin devirli taşlama makinesi ile yada matkap ile polisaj yapanı gördüm. Ayrıca kullanıkları malzemelerde kalitesizdir. 100 ile 200 lira arası ücret talep ederler.
Bazı kişilerin işlettiği ve genellikle 1 yada 2 kişinin çalıştırdığı yerler var. Bunlar 2' ye ayrılıyor.
1. grup: Bu arkadaşlar kazık atmayı sever. Yukarıda anlattıklarıma benzer şeyler söyleyerek kendilerinin daha iyi yapacağına dair aklınızı çelerler ve muhteşem bir sonuç verebileceklerini, eskiden yaptıkları araçları göstererek size güven verirler. Güzel iş yaparlar fakat fahiş fiyat isterler. Kullandıkları ekipmanlar, evet kalitelidir fakat 1500 hatta 2000 lira isteyeni gördüm. Cafcaflı tabelaları ve biz bu sektörde lideriz havalarından rahatlıkla anlaşılırlar.
2. grup: Yukarıdaki arkadaşlarla aynı işi yapmalarına karşın daha uygun fiyat verirler. Talep edecekleri miktar maksimum 700 liradır. Hadi, kozmetik bakımından gerçekten rezil rüsva bir araç olsun talep edecekleri maksimum rakam 800 olur.
Aracınızda reçine lekeleri olduğunu söylemişsiniz, bu reçine lekelerini çıkartmak için kaliteli markaların ürünleri var fiyatları da maksimum 50 lira falandır. Onlardan alıp kendiniz de çıkartabilirsiniz.
Yer ve zaman sıkıntınız yoksa, sizin işinizi görecek bir polisaj makinesi 200 lira. 250 ml lik şişelerde satılan pastalar var tanesi 45-50 lira arasında değişiyor, en az 2 çeşit pasta almalısınız, etti 100 lira. 2 çeşit pasta alacağınız için de 2 çeşit polisaj pedi almalısınız, onların da tanesi 50 lira diyelim, etti 100 lira. Ve şunu söyleyeyim 250 ml pasta ile Corsa' ya 4 defa polisaj yapabilirsiniz. Son olarak pasta kalıntılarını temizlemek ve aracı yıkadıktan sonra çizmeden kurulayacak en az 4 tane mikrofiber bez almalısınız. Tanesi 25 liradan gene etti 100 lira.
Çizikleri giderdikten sonra tekrarlamaması için korumaya almalısınız. Boya koruma (cila/wax/sealant vs) için de 100 liraya malzeme aldınız diyelim.
Şimdi toplam maliyeti hesaplayalım.
Makine 200 lira.
2 adet 250 ml pasta 100 lira (En az 2, en fazla 4 defa yapabilirsiniz)
2 adet ped 100 lira (Pedlere iyi bakarsanız en az 10 defa kullanırsınız)
4 adet bez 100 lira (Bezlere de iyi bakarsanız en kötü 1 yıl kullanırsınız)
Boya koruma 100 lira (En kötü ihtimalle 5 defa boya korumayı tekrarlarsınız)
Sonuç: Minimum 600 lira masraf yaparak bu işi kaliteli malzemelerle gördüğünüz üzere defalarca kendinizin de yapabileceğinizin garantisini verebilirim. Yeriniz ve zamanınız yoksa da 2. gruptaki bahsettiğim kişileri araştırıp bularak aracınızı teslim edebilirsiniz.
Not 1: Boya kalınlığının ince olması aracı satarken problem yaratmaz. Servisleri sonradan boyanıp boyanmadığı ilgilendirir ve doğal olarak incelmiş boya onlar için problem değil, aksine kalın boya problemdir (Corsa için konuşuyorum, boya kalınlığı yer yer 120ye kadar inse de genel olarak 140 mikrondur ve 200 üstü boyalı kabul edilir. 300 ve üzeri değerlerde ise macun çekilmiş derler)
Not 2: En kalın pastalar normal bir polisaj işleminde 8-9 bilemediniz 10 mikron civarında aşındırma yapar. Buradan, boya kalınlığı 120 mikronsa ve 10 10 azalıyorsa 12 defa yapılır sonucun çıkarmayın. Metalik boyalarda boya altta vernik üsttedir ve %50 %50 civarındadır yani 5 yada 6 uygulama yapılabilir, oda maksimum.
Not 3: Bir araba hayatı boyunca ortalama 3 defa kalın pasta polisajı çok rahat görebilir ancak yılda 1 kere, en ince pastalarla temizlik polisajı yapılmasında fayda vardır çünkü yüzeydeki matlaşan oksidasyonu alır aracı parlatır. En fazla 1-2 mikronluk bir incelmeye sebep olur.
Not 4: Araç yıkanması ile ilgili kısa bir bilgi vermek isterim.
Araç önce basınçlı su ile yıkanır ve kirin kabası atılır, ardından uzun tüylü eldivenler eşliğinde çift kova yöntemi ile yıkanıp kurulanır. Bu yöntem aracı en az çizen yöntemdir. Kurulamada kullanacağınız bez yada havlunun aracı çizip çizmeyeceğini görmek için boş bir cd' nin arka yüzünde test edebilirsiniz, cd' nin yüzeyini çiziyorsa aracınızı da çizecektir.
Not 5: [MENTION=12186]smihci[/MENTION] Fırça kadar olmasa da sünger de aracı çizer abi
Kendi aracıma yaptığım uygulama sonrası fotoğrafları göstereceğim fakat maşallah demeyi unutmazsa kimse mutlu olurum
Kalın ve ince pasta kullanarak en ufak çiziklerden bile arındırdım.
Çizikten arınmış yüzeye boya koruma, ve su itici uygulayarak koruma altına aldım
Araç en zor parlayan renk olan gri olmasına karşın gün ışığında nasıl yansıma yaparak parlıyor değil mi?
Maşallah demeyi unutmazsanız mutlu olurum