Hangisinde Yakit Fazla Olur?

ayrıca ben 150 ile giderseniz az yakar demedim. hesaptaki rpm değerini salladım. çok büyük ihtimal sizin yol denemelerinizde formuldeki w2 değeriniz daha yüksek çıkarak 100 ile giderkenki yakıtı aşacaktır. yani hemen yanlış yaptın demenin alemi yok. hesaptaki 4200 rpm sallama değer. 6000 rpm koyun oraya bakın nasıl da aşacak yakıt.
 
hızı 100 den 150 ye cıkarmak (%50 artış yapmak), yakıt tüketiminde %50 den daha fazla bir artışa neden olacaktır.bu nedenle 150 ile giden arac daha fazla tüketecektir.
 
tartışılmaz bir gerçek aynı araç veya aynı motorlu iki araç her neyse 100 km. hızla giderken 150 km.ye göre bariz olarak az yakar. bunu hem yol bilgisayarında hemde uygulamalarda açıkça görüyoruz. örneğin ağustos ayında Rize'ye gittim yanımda eşim olduğu için (Yüksek hızdan korkuyor) ortalama 100 km. gibi bir hızla gittim yol bilgisayarında 100 km. 6.5 lt. benzin yaktı. verdiğim parada bunu destekledi (1.150 km.de 210 YTL. gibi bir rakam) dönerken yanlız olduğum için 140 - 150 km / h cıvarlarında geldim 100 km. tüketimi 7,8 litre oldu ve 270 YTL. para tuttu.
 
arkadaşlar eksik değil hesap yada yanlış değil. sizin düşündüğünüz parametreler hesaba aracın devri olarak dönecektir. yakıtı artıran nedenler arttıkça 150 kmh hıza ulaşmak için araç daha çok devir yapacak.

Hesabım doğrudur. Hesaba kitaba gerek yok demeyin. Burada Aynı yolu kat eden iki aynı motorlu iki arabadan söz ediliyor.

Hesaba kitaba gerek olmaz olur mu? Arabayı yapan mühendisler değil mi? Hayret ettim boyle bir yoruma yani.

neden hayret ettin?? aynı yolu giden 2 araba. biri 100 le biri 150 ile gidiyor. ne deviri, ne çarpması bölmesi. arabayı yapan mühendis te, bu soru ile alakası yok. ben sana şaştım neyini hesaplıyor diye, sen de bana hayret etmişsin. :D hesabın doğru da olsa ki bakmadım bile ben senin hesabına, çünkü bu soruda hesap kitap yapmak gereksiz.
 
Aslında yanlış değil. Diyorsun ki 150 ile giderken drag kuvvetleri artacak ve araç çok daha fazla yakacak. Doğru ama bu zaten aracın devrinden belli olur. Örneğin, araç seyir halindeyken rüzgar yoksa mesela 150 kmh hıza ulaşmak için aracın 4200 devre yükselmesi gerekiyor. Ama karşı rüzgar varsa dediğin gibi ekstra bir direnç kuvvetinden dolayı sen ibrende 150 kmh hızı görene kadar gaz vereceksin ve aracın devri de yükselecek. Dolayısıyla benim hesaplamamda dediğim gibi 150 kmh ile gidiyorken hangi devri görüyorsan onu katacaksın hesaba. Yani yanlış değil. Sonuç olarak karşı direnç kuvveti zaten aracın motor devrine direkt olarak etki edecek. Sistemin blok şemasını düşün, sisteme giren çıkan ve bozucuları düşün, dediğime gelir.
nasil bunu dusunuyorsun anlamadim ki ben... yani bir arac ruzgar var iken tum sanzuman aktarim oranlarinin degerleri degisiyor ve daha yuksek devirde o hiza ulasiyor oyle mi... hocam aracin vites disli oranlari sabittir daha fazla devire cikmaya degil de o devire ulasmak icin daha fazla yakita ihtiyac duyarsin... devir sayisini arttirdin mi donen butun parcalarin devri artar... yani bir arac belli bir devirde ayni hizi yapar cunku tum carklar ayni hizda doner bu da tekerin donus sayina yansir hiz nedir birim zamanda yapilan yol dur yolu ne belirler tekerin donus sayisi isterse tufan ciksin teker belli sayida dondugu surece hiz sabit kalir... o zaman aracinizi modifiye edince ayni devirde daha mi hizli gidiyor hayir tabiki de sadece o devire daha cabuk ulasiyor ve drag denen yarislar da bu na dayaniyor belirli bir mesafede en yuksek hiza ulasmak...devir bastan sona kadar aktarim organlari ile tekerlere aktarilir bu orani da ancak sanzuman degisimi etkiler ...o yuzden bunu senin nasil soyledigine hakikaten sasirdim yani... ruzgar motorunun devrini dusurur se aracini yavaslatir yokus cikarken aracin devri neden duser asagi ceken kuvveti verdigin gaz miktari ile yenemez de onun icin duser... hiz sabitleyici bulunan araclar yokus cikarken vites sabit oldugunda yakit tuketim deger artar ama ne devir degisir ne de hiz artan sadece o motoru o devirde tutmak icin harcanan enerji yani yakit miktaridir...
 
Son düzenleme:
ben 150 daha az yakar demiyorum yanlış anladınız. yaptığım iş %100 mühendislik dolayısıyla işin fiziğini ve mekaniğini çok iyi bilirim. motor devri hakkında söylediklerim de doğru.

ama oyle diyorsanız öyle olsun, ben bilmiyorum olsun.
 
öss sorusu gibi olmuş:D;bana hemen hemen aynı yakarlar gibi geliyor;1oo km sabit hızda 6 lt yaksa; birbuçuk saatte 9 lt yakar;150 ile giderken de 1 satte 10 litre falan yakar heralde en fazla...

Sanki burada bir mantık yanlışlığı var. Saatte 6 litre yakmıyor. 100km'de 6 litre yakıyor. Kaç saat gittiğiniz değil kaç km gittiğiniz önemli. Bir saati 100 dakika gibi değerlendirirseniz belki doğru olabilir.
 
ben 150 daha az yakar demiyorum yanlış anladınız. yaptığım iş %100 mühendislik dolayısıyla işin fiziğini ve mekaniğini çok iyi bilirim. motor devri hakkında söylediklerim de doğru.

ama oyle diyorsanız öyle olsun, ben bilmiyorum olsun.
devir ile hiz arasindaki baglantiyi aciklamak icin dedim ben... motorun dakikada dondugu sayiyi tekere aktaran bir de sanzuman vardir... onun disinda fazla devir yapip da daha az hiz yapmasi icin carklarin dis kacirmasi lazimdir ki baski balata eskimesi bu sekilde belirti verir ya da bir kucuk vitese gecer daha yuksek devirde ayni hizi yakalarsiniz ama belirli bir viteste belirli bir devirde arac ayni hizi yapar...motorun donus sayisi belli e bunu tekere aktaran parcalarin da donus sayisi sabit o zaman tekerin de donus sayisi sabit sonucta da belli bir motor devrinde aracin hizi sabittir... ama bu motor devrine ulasmak icin gerekli enerji miktari degisirve ya sanzuman sistemi ile ulasilmis deviri tekerleklere aktarma miktari degisir ki bu da hiz olarak yansir surucuye ... anlamadiginiz burasi yakit nedir enerjidir bu enerji nereye gidiyor iste bunlara gidiyor...
 
Son düzenleme:
arkadaşlar boşuna tartışıyoruz 6 vitesli araçlar hariç arabaların vites oranları 80 ila 90 km hızda en verimli devirlere isabet edecek şekilde ayarlanır dolayısı ile araçaların LT/KM cinsinden yakıt tüketimi en optimum 90km sabit hızladır
 
arkadaşlar boşuna tartışıyoruz 6 vitesli araçlar hariç arabaların vites oranları 80 ila 90 km hızda en verimli devirlere isabet edecek şekilde ayarlanır dolayısı ile araçaların LT/KM cinsinden yakıt tüketimi en optimum 90km sabit hızladır
bu 6.vites hususnda birsey belirtmek istiyorum... astra 1.3 ler 90 km hizda 5.vites kullanimina gore tasarlanmis kanimca... 6. vitesi 120 km ve ustu hizlarda kullanmak daha uygun bir yaklasim gibi duruyor... surus deneyimime dayanarak ben bunu kesfettim...
 
Geri
Üst