hangisi doğru

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SANCAR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ARABA UYGUN VİTESTE DAHA AZ DEGİL ,HİÇ YAKMAZ
İKİ GÜN ONCE İZMİR ÖDEMİŞ BOZDAĞ DAN, MANİSA SALİHLİ YE İNDİM YAKLAŞIK 30 KM ARADAKİ 4-5 KM LİK TİRMANMA ŞERİDİDE DAHİL ARABA YOL BİLGİSAYARINA GÖRE 0.7 LT YAKTI
ÜSTELİK BOŞ VİTES HELEKİ YUKUŞ AŞAĞI İNERKEN HER ZAMAN TEHLİKE KAYNAGIDIR HİÇ BİR ZAMAN PARANAN CANINDAN KIYNETLİ DEĞİLDİR

daha az yakması diye birşey yok. çünkü araç viteste bırakılıp yokuş aşağıya inerse (1500 devirden yukarda ise) araç hiç yakmaz. daha az yakmaz yani, çünkü hiç yakmaz. şahet fazla yakıyor olsada kesinlikle aracı boş viteste bırakmayın siz laylaylom ne güzel beleşe gidiyom derken direksiyon aniden sertleşebilir ve her ne kadar hızda gidiyorsanız o hızda cirajdan dışarıya çıkarsınız çok çok çok tehlikeli aracı boşta bırakmak. motor birden susabilir hiç belli olmaz. ben vectrada virajlarda vites değiştirmeye bile korkuyorum motor egr yüzünden stop edecek diye

vitesde gaza basmıyorsanız yani araba dekompresyonda ise yakıt tüketmez evet, çoğunluk bunun bilincindeymiş, açıkcası beklemiyordum, tebrik ederim.

ancak ve ancak arabanız dik bir yokuş inecek ve hiç hız kaybetmeden gene bir yokuş çıkacağı özel bir durum var ise, arabayı boşa sallayıp, kontrolsüzce hızlanmasını ve bu momentumu sonraki yokuşu çıkmak için kullanırsanız daha az yakarsınız.
Tabii ki bu durum birkaç cc yakıt tasarufu yapmak için hiç de akıl karı değildir.

aynı soru ile ilgili kim bilir kaçıncı konu...

vitese taktığında devir 1500 ü geçiyorsa gazada basmazsan yakıt tüketimi 0.0lt/100km dir
ama ışıklara felan 300m kaldıysa ve hızın çok düşükse boşa atmakta fayda var
tekrar gaz vermiceni düşünüyosan viteste gitmek en ekonomiği

Araç stop ederse tehlike doğurur elektronik motorlara ben bu konuda hiç güvenmiyorum boşa atmak pek akıl karı değil gibi geliyor bana...

elbetteki viteste inmek en garantisi van hakkari yolunda 32 virajlar diye biyer vardı rakım 2750 civarı viraj çıkıp iniyorsun keskin ve hemen dönüşleri olan biyer koca man komyonu boşa atmıştımda bidaha vitese geçirmek için ayagımla dayanmıştım 6. vitese geç 59 model düşünün tehlikeyi fren yok gibi bişiydi ondan sonra tövbe boşa atmam bu yakıt olayı benim için büyük bi sorum günlük en az 150 km yapıyorum şehir içi şehir dışı bassam 1 depo 520 km götürüyor normal gitsem 90 km gibi ani hızlanmadan vs 580 km gidiyor yani ne yaparsan yap yinede yakıyor meret ben umursamıyorum artık

40-50-60-70 km hızlarla aşağı doğru giderken vitesi 5'e alırsan devir minimumda olur ve bu günkü benzinli motor teklonojisinde avans sesi duyulmaz.Ama uzun vadede sürekli böyle kullanırsan 5-6milyar masrafın olur.Motora zararı olmaz ama full debriyaj seti,vites dişlisi ya da dişlileri,yani şanzıman,defransiyel biter yani arabada.

Rica etsem şu kısmı biraz daha anlatabilir misin ? :confused:

Geri