araç normal çalışma sıcaklığına geldikten sonra kışın aracınız yaza göre anlık olarak daha az yakıt tüketecektir.daha az soğutma yapılacak ve ortama atık ısı atılmayacak elektrik aksamları daha az çalışacak ve akü,dolayısıyla alternatör daha az zorlanacaktır.
ama... en önemli faktör soğuk hava daha yoğun olacağı için birim zamanda silindir içine giren oksijen miktarı görece olarak daha fazla olacak ve yakıt hava oranı değişecek,buna bağlı olarak da daha performanlı çalışma sağlanacaktır.
ECU ya sahip sistemlerde havanın sıcaklık ve yoğunluğuna göre yakıt püskürtülür. bu sebeple ilk çalıştırma ve çalışma ısısına gelene kadar yakıt sarfiyatı artacaktır, optimum motor sıcaklığına gelene kadar rölantide çalıştırmak her ne kadar çoğu kişinin uyguladığı bir şey olsa da teorik olarak yanlış bir uygulamadır. bu şekilde motor ömrünü de kısaltmış olmak, ayrı bir püf noktadır. ancak soğuk havada direkt olarak yola çıkmanın da yakıt sarfiyatını azaltacağı düşünülmemelidir. motor çalışma sıcaklığına gelene kadar her şekilde de yakıt sarfiyatı artacaktır. düşük viteste maks. devir ve min. mesafe prensibini göz önüne alırsak ilk hareket ve hızlanma esnasında yakıt sarfiyatı yüksek değerlerde olacaktır.
tüm bu etkenler göz önüne alındığında soğuk havada daha fazla yakıt tüketimi olacağını söylemek doğru olacaktır. günlük kullanım koşulları göz önüne alınarak;gün doğumu ve gün batımı saatlerinde ort. 40+40 km lik güzergah data alınarak yapılan testlerde de sonuç genel olarak soğuk havada(0-4 C) sıcak havaya göre (28-32 C) %12-%18 daha fazla yakıt tüketimi olduğudur. (V -W - boxer - wankel motorlar hariç)
testlerdeki kullanımda da uygulanan, ideal olan yöntem şu şekildedir:
motor çalıştırıldıktan sonra araç hareket ettirilmeli, olabildiğince çabuk bir şekilde üst vitese geçilmeli, (2 ve sonrasında 3.vites) sabit ivme ile hızlanılmalı; motor ideal çalışma sıcaklığına gelene kadar ivme maks. 40 km/h hız değerinde sıfırlanmalı ve sabit hızda sürüşe devam edilmelidir..