mrb arkadaşlar. size vergi konusunda bir hikaye anlatmak istiyorum. umarım ilginizi çeker. hikaye gerçek...
osmanlı padişahlarından biri ( şu an hatırlayamadım) o kadar çok harcama yapıyormuş ki hazine tamtakır olmuş. padişah vezirlerini toplamış; bana acilen para edecek bir yol bulun demiş. vezirler, aman padişahım ne yapabiliriz ki zaten halkın ümüğünü o kadar çok sıktık ki halk nefes alamıyor, desede padişah dinlememiş, bana bir yol bulmadan gözüme gözükmeyin demiş. başvezir düşünmüş taşınmış bir yol bulsa bulsa ancak piç mehmet paşa bulur demiş. çağırmışlar piç mehmet paşayı meramlarını dile getirmişler. piç mehmet paşa, yahu düşündüğünüz şeye bakın, ondan kolay ne var ki, demiş. vezirler merakla ve hayretle çözümü sormuşlar. piç mehmet paşa, her evde baca var mı? diye sormuş. vezirler var demiş. işte çözüm; baca vergisi. ortalık buz kesmiş. başvezir dayanamamış, demiş ki; ahali bir hayat kadınıyla yatmak mı iyi, bir ibneyle yatmak mı iyi. toplantıdaki herkes şok olmuş bu soru karşısında. kendilerine gelincede, bir hayat kadınıyla yatmanın bir ibneyle yatmaktan daha iyi olcağı yönünde ortak görüş bildirmişler. başvezir; bilemediniz, demiş. bir ibneyle yatarsanız hiç bir şey olmaz ama bir hayat kadınıyla yatarsanız böyle bir piç doğar, ahalinin başına bela olur, demiş.