arabama çarptılar

arkadaşlar, böyle durumlarda trafik polisi tutanak tutmaz. Polisin tutanak tutması için her iki tarafında olay mahallinde olması lazım. eskiler ne der hep, "kaza halinde haklıysan bir bahaneyle karşı tarafın ruhsatını al, polis gelene kadar idare et, verme"(tabi alabilirsen:)) ... tecrübeyle sabittir, birkaç sene önce böyle bir olay yaşadım hatta yanımda terörle mücadele polis arkadaşları vardı, birlikte karakola gittik, bize durumu izah edip tutanak tutamayacaklarını söylemişlerdi.

yapılacak şu;

-çarpıp kaçanı görmediysen kaskondan veya kendi cebinden karşılayacaksın.

-gördüysen/plakasını aldıysan şahitte bulup trafik mahkemesine gideceksin... uzun iş yani... işin bundan sonrasını arabayı sattığım için takip edemedim ama burda kaskonun devreye girmediğini biliyorum. kaskon aracını yapıyor, sen şahitlerin yazısı ve tek taraflı kaza tutanağını tutup, olay yeri kroki ve fotolarıyla trafik mahkemesinde müracat ediyorsun. mahkeme sonucunda karşı tarafın şuçlu olduğu sonucu çıkarsa, kasko poliçene hasarsızlık vasfını iade edip, yaptığı masraf için çarpana rücu davası açıyor. çok uzatmadım umarım:). geçmiş olsun bu arada.
sen böyle yaparsan hep (Allah inşallah başına bir böyle bela vermez) cebinden çok para çıkar. yanlış bilinçlendirmeyelim milleti. OLAY YERİ TERK durumunda trafik polisi yada jandarma trafik rapor tutmaz, doğrudur. ancak olay mahalli hangi kolluk görevlisine aitse yani polis yada jandarma, o kolluğa ait trafik ekibi değil ama Karakol yani asayişe bakan ekip gelerek OLAY YERİ GÖRGÜ VE TESPİT TUTANAĞI ile KROKİ çizmek zorundadır. düşünsenize vuran adam kaçıp gitmiş ama allah korusun bir ex(ölü) yada yaralı mevcutsa olay yerinde, hiç kimse olaya müdahale etmeyerek kendinmi gideceksin mahkemeye, ayrıca trafik mahkemesi diye bir mahkeme de mevcut değildir.saygılar..!

arkadaşlar yukarıda da arkadaşın dediği gibi polisler gelip kroki cizip ifade aldılar hata alkol muayenesi için devlet hastanesine bile gittim birkaç gün olayı takip edeceklerini sonra durumu savcılığa aktaracaklarını belittiler bakalım sonuç ne olacak

erenilter

sen böyle yaparsan hep (Allah inşallah başına bir böyle bela vermez) cebinden çok para çıkar. yanlış bilinçlendirmeyelim milleti. OLAY YERİ TERK durumunda trafik polisi yada jandarma trafik rapor tutmaz, doğrudur. ancak olay mahalli hangi kolluk görevlisine aitse yani polis yada jandarma, o kolluğa ait trafik ekibi değil ama Karakol yani asayişe bakan ekip gelerek OLAY YERİ GÖRGÜ VE TESPİT TUTANAĞI ile KROKİ çizmek zorundadır. düşünsenize vuran adam kaçıp gitmiş ama allah korusun bir ex(ölü) yada yaralı mevcutsa olay yerinde, hiç kimse olaya müdahale etmeyerek kendinmi gideceksin mahkemeye, ayrıca trafik mahkemesi diye bir mahkeme de mevcut değildir.saygılar..!

1- benim gittiğim karakolda polis bu gibi durumlarda tutanak tutmadığını söylemişti, üstelik yanımda polis arkadaşlarımda vardı. Herşeye rağmen yalnış bilgilendirilmiş olabilirim, burada paylaşacağızki bizler için en doğruyu bulalım!!
2- Trafik mahkemesi diye birşey yok demişsin ben emin olmak için araştırdım:
bi zahmet okuyuver:
Zarar, Ziyan ve Dava Açma
Trafik davalarına trafik mahkemeleri bulunmadığı yerlerde, Sulh Ceza Mahkemesin de bakar. Doğrudan doğruya sigortacıya karşı dava açılacağı gibi, hukuk mahkemelerine de dava açılabilir. (emniyet müdürlüğüne ait siteden alıntıdır.)

3-Ayrıca tarafların bulunmadığı bir çarpıp kaçma vakasında, polis tutanak tutsa bile bu evrak haklı-haksız tespiti içermez: Sadece beyan ve aracın durumunu gösterir, kişide bu tutnak olmadan aynı gerekçe, fotoğraf ve şahitlerle mahkemeye gidebilir.

Son düzenleme:
1- benim gittiğim karakolda polis bu gibi durumlarda tutanak tutmadığını söylemişti, üstelik yanımda polis arkadaşlarımda vardı. Herşeye rağmen yalnış bilgilendirilmiş olabilirim, burada paylaşacağızki bizler için en doğruyu bulalım!!
2- Trafik mahkemesi diye birşey yok demişsin ben emin olmak için araştırdım:
bi zahmet okuyuver:
Zarar, Ziyan ve Dava Açma
Trafik davalarına trafik mahkemeleri bulunmadığı yerlerde, Sulh Ceza Mahkemesin de bakar. Doğrudan doğruya sigortacıya karşı dava açılacağı gibi, hukuk mahkemelerine de dava açılabilir. (emniyet müdürlüğüne ait siteden alıntıdır.)

3-Ayrıca tarafların bulunmadığı bir çarpıp kaçma vakasında, polis tutanak tutsa bile bu evrak haklı-haksız tespiti içermez: Sadece beyan ve aracın durumunu gösterir, kişide bu tutnak olmadan aynı gerekçe, fotoğraf ve şahitlerle mahkemeye gidebilir.
yanlış anlama, amacım sizinle tartışmak yada bilgi yarışına girmek değil ve ayrıca söylediklerinede sonsuz saygım var. ama sana söyle söyleyeyim;
kolluk kuvvetinin (polis-jandarma) tuttuğu tutanak aksi ispatlanmadığı sürece doğrudur. ancak trafik kazalarında eskiden olduğu gibi polisin yada jandarma trafiğin tuttuğu tutanak kesin kanaat anlamına gelmez. kesin kanaati (sulh ceza) mahkeme verir. kanaatinide verirken polisin yada jandarmanın tuttuğu rapora istinaden karar verir. siz böyle bir olayla karşılaşmışsınız ve yanınızda polis arkadaşınız varken bile polis tutanak tutmamış. hadi siz belki prosedürü bilmiyor olabilirsiniz, size hak veririm ancak yanınızdaki polis olan arkadaşınızın böyle bir duruma müdahale etmemesine şaştım. çünkü polis yada jandarma başvurulduğu taktirde tutanağı tutmak zorundadır. tutmadığı taktirde Görevi İhmal suçu işlemiş sayılır ve cezasıda bayağı ağırdır. ben böyle bir durumla karşılaşsam, bana rapor tutmam diyen polise yada jandarmaya bilgi yada beyan tutanağımı tut ve bir nüshasını bana ver derimki, o tutanakla savcıya gidip şikayet edeyim. yazdığınız 3ncü maddeyede gelince;
ne tür olay olursa olsun, illa polisin yada jandarmanın olay yerine gelip tutanak tutmasımı lazım.HAYIR.örnek olarak bu cinayette, kasten yada taksirle yaralama, iftira, gasp....ve daha bir çok olay. direk gidip savcılığa başvurarak mahkemeye verebilirsiniz. ancak unutmamanız gereken bir şey var ki, mahkeme yada savcılıkta bu vereceğiniz dosyayı ilk olarak polise veya jandarmaya ''GEREĞİ'' notutu yazarak araştırmaları için yollar. anlayacağınız doğrudur. şahitle, fotoğrafla yada başka delillerlede mahkemeye başvurabilirsiniz. ancak savcının yada hakimin size soracağı ilk soru ne olr biliyormusunuz. o da şu olur ki, sorulacak en mantıklı sorudur: OLAY ZAMANI, OLAY MAHALLİNE NEDEN KOLLUK KUVVETİ ÇAĞIRMADINIZ..? bu soruya verilebilecek bir cevapta pek bulunamaz.
lafı uzatmadan son bir şey daha: Bazı insanlar kazayı farklı bir ilde yapıp
kusurlu olduklarından dolayı kaçarak olay yerinden uzaklaşır. bir süre sonra belkide farklı bir şehre giderek kazayı orada yapmadıkları halde polisi yada jandarmayı arayarak kaza yaptım gelin derler. kolluk kuvvetide olay yerine gidip inceleme yaparlar. fren izine, aracın duruş şekline, hasar olan yerlerine bakarlar. çoğu zaman kolluk kuvveti kazanın orda olmadığını anlar. ancak yinede adamın beyanına göre ifadesini almak ve tutanak tutmak zorundadırlar. ancak tutanakta ne gördülerse ve kanaati neysede yazarlar. hatta yazarlar değil yazmak zorundadırlar. OLAY YERİNE GELİNDİ, ŞAHSIN İFADESİNDE BELİRTTİĞİ YERDE YAPILAN İNCELEMEDE FREN İZİNE RASTLANMADIĞI, ARACIN DURUŞ ŞEKLİNİ KAZANIN OLUŞ ŞEKLİNE UYGUN OLMADIĞI.....VB. EN SON OLARAKTA KAZANIN BURADA OLMAMIŞ OLMA İHTİMALİNİN KANAATİMİZCE YÜKSEK OLDUĞU....! şeklinde tutanak tutulur. ama dediğim gibi bu TUTANAĞI YADA OLAY YERİ KROKİSİNİ çizmek ZORUNDADIRLAR..! saygılarımla..!

Son düzenleme:
anlıyorum. benim tutanaktaktan kastım kaza tutanağıydı, bu sıralar kafam baya yoğun yeni dikkat ediyorum:) Olay yeri görgü tutanağı mantıklı. bir tecrübeniz varki iyice açıklamışsınız, bende buna dikkat ederim bundan sonra, teşekkürler. birde benim yanımdaki polis terörle mücadele biriminden herhalde ondan bu gibi detayları fazla bilmiyordu. Ayrıca bu tip vakalarda olayların geçtiği yerde varsa trafik mahkemesinde görüldüğü bilgisinide bir kez daha teyit edeyim. paylaşımınız için çok teşekkürler, selamlar.

Arkadaşlar ilk yazımda belirtmiştim bacanağım polis diye bugün ona sordum ne gibi durumlarda polis trafik kazalarına müdahale edip tutanak tutuyor diye bilginiz olsun diye yazıyorum bu gibi durumlarda muhakkak polis geliyormuş diğer durumlarda kendimiz kaza tesbit tutanafı tutuyormusuz
1-kazaya karışanlardan bir taraf alkollü ise
2-kazayaya karısan araçlardan birisi resmi plakalı ise
3-kazaya karışanlardan birisi ehliyetsiz yada küçük ise
4-kazaya karışanlardan birisinin ruhsatı yok muayenesi eksikyada belgeleri yok ise
5-kazaya karışanlardan bir tanesinin olay yerini terk etmesi yada bilerek kaçması gibi
bu durumlarda belirtilmek kaydı ile155 arandığında olay yerine ekip gönderiyormuş aksi halde kişilerin kendi tutanağını kendilerinin tutması gerektiği için ekip sevk edilmiyormuş
bilgilerinize sunar kazasız belasız günler dilerim

erenilter

Arkadaşlar ilk yazımda belirtmiştim bacanağım polis diye bugün ona sordum ne gibi durumlarda polis trafik kazalarına müdahale edip tutanak tutuyor diye bilginiz olsun diye yazıyorum bu gibi durumlarda muhakkak polis geliyormuş diğer durumlarda kendimiz kaza tesbit tutanafı tutuyormusuz
1-kazaya karışanlardan bir taraf alkollü ise
2-kazayaya karısan araçlardan birisi resmi plakalı ise
3-kazaya karışanlardan birisi ehliyetsiz yada küçük ise
4-kazaya karışanlardan birisinin ruhsatı yok muayenesi eksikyada belgeleri yok ise
5-kazaya karışanlardan bir tanesinin olay yerini terk etmesi yada bilerek kaçması gibi
bu durumlarda belirtilmek kaydı ile155 arandığında olay yerine ekip gönderiyormuş aksi halde kişilerin kendi tutanağını kendilerinin tutması gerektiği için ekip sevk edilmiyormuş
bilgilerinize sunar kazasız belasız günler dilerim

erenilter

iki tane de ben ekleyeyim:
6-olay sonucunda yaralı veya ex(ölü) varsa
7-kaza tek taraflıysa ve kazaya karışan aracın kaskosu varsa(olaya karışan şahsın isteği üzerine)

Geri