6. vitesle 100km ile gitmek zararlı mı ve yakıt tasarrufuna katkısı var mı

Bi programda yakıt tüketimini düşürmek sürüş tekniklerini söylerlerken için biran önce yüksek viteslere geçin, 5.vitesle 50km ile gitmekten çekinmeyin demişlerdi.

Aynı öneriyi Opel'in Kullanım Kılavuzu'da yapıyor... Olabildiğince erken vites yükseltin diyor Opel. Yakıt tasarrufunu arttırır diyor. Motor devrinin uygun olduğunu hissediyorsanız bence 6. vitese çıkmak kesinlikle ekonomik olur.

Ekonomi için 5.vitesle 100'ü bulmamaya çalışıyorum fakat 110'un altında da 6.vitesle gitmek arabayı biraz zorluyor gibime geliyor, arabanın hafiften bayılldığını hissediyorum. Arkadaşların belirttiği gibi yolun eğimine göre 2000 devrin altına düşmemek kaydıyla belki kullanılabilir ama uzun süre bu şekilde kullanmak zararlı olabilir.

5. vites 90 veya 100 arası normaldir ama 6. viteste araç hafif zorlanabilir.

valla ben 6. vites düz yolda 120-140 arası gayet ekonomik gidiyorum.. anlık tüketim 4.5-5.5 arası oluyor 6. vites 100 de 3 lt mi yakıyor ki ? hani bira :D

hiç bir şey olmaz, yakıt ekonomisi sağlar, motora bir zararı yoktur. Düşük devirde motor kurum bağlar evet, ama 1.3CDTI motor için "düşük" devir 1500 devire kadardır. 1500 devirin üstü düşükten sayılmaz. Dizel motorlar zaten doğaları gereği düşük devirlerde çalışırlar. Bu nedenle 100km hız gayet normal 6. vites için, tabi araç çekişte bir sorun yaşamıyorsa.

Ek bilgi: Büyük gemilerdeki dizel motorlar sabit devirlerde çalışırlar. Devir sayısı da 700 civarıdır.

Arkadaşın söyledikleri kesinlikle doğru

bence 6. vites 100 km gayet normal ben bile düz yolda 100 km süratla giderken 6. vitesle gidiyorum hic bir sorun olmaz ..az yakar, ekonomik olur..

Ekonomi için 5.vitesle 100'ü bulmamaya çalışıyorum fakat 110'un altında da 6.vitesle gitmek arabayı biraz zorluyor gibime geliyor, arabanın hafiften bayılldığını hissediyorum. Arkadaşların belirttiği gibi yolun eğimine göre 2000 devrin altına düşmemek kaydıyla belki kullanılabilir ama uzun süre bu şekilde kullanmak zararlı olabilir.

hiçbirşey olmaz merak etmeyin, 6.vites 100 km süratte devir 2000 civarı oluyor, bu da çok ideal...

Ben genellikle 90 da giderken şehiriçi 4.vitesle gidiyorum. Ztn 3bin devir deyken 4.viteste 90 ı geçiyor. 100 e yaklaşınca 5.vites ve 120 civarındayken 6.vitese atyorum. Motoru çok zorlamak istemiyorum. Ama uzun yolda yol da yokuş yukarı değilse 90 dayken de 6.vitese attığım oluyor. Dizel motor olduğu için yüksek devirde kullanmak istiyorum genellikle 3bin devir de kullanıyorum.

Tam tersi, dizel oldugu icin yuksek devirde kullanmaman gerekiyor.

1700-2500 devirleri arasinda kullanilmali.

Konuya gelince, ben 90 KM/H'da vitesi 6'liyorum, eger yol duz ise..

Zaten motoru izleyip tepkisiz kaldigi durumlarda vites dusurmek gerektiginden, duz yolda 6. viteste 90-100 KM/H hizla seyretmek normaldir ve en ekonomik sekildir ki bu hizlarda 1700-1900 arasinda bir devirde calisiyor.

6. vites 2000 devirde tam 105 KM/H hizda seyrediyor 1.3 CDTI motorlar.

Saygilar

Geri