2009 Astra cdti Easytronic vites geçişleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hostave
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hostave

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Tem 2009
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
Merhaba
Mersin den Serdar, 2009 Astra cdti Easytronic aldım geçen hafta, aracı alırken servise sordum istediğin gibi kullanabilirsin herhangi bir sınırlama yok dediler ben de dönüşte otobandan geldim ve hazır fırsat deyip bastım gaza 160-190 arası sürat yaptım, yani zorladım aracı yaklaşık 350 km, şimdi sakin bir şekilde şehir içi kullanıyorum, aracım daha 500 km oldu, ancak vites geçişlerinde bir vuruntu gibi bir şey var motordan değilde aracın altından geliyor sanki bazen vites geçişleri hafif gıcırtılı oluyor, bunlar aracın yeni olmasından mı, ilk kullanımda zorlamamdan mı, ya da opeller böylemi yardımcı olabilirmisiniz
 
forum kuralları :
kendinizi üye arçivi bölümünde tanıtmalısınız aksi halde mesajlarınız silincektir.
ondan sonra arkadaşlar size yarıdmcı olcaktır
 
Ben ilk üye olduğumda üye arşivinde kendimi tanıttım, mesajımın içinde de kendimi tanıttım. her mesajda yine üye arşivine girmem gerekiyormu.

Serdar ŞEN
Mersin, 35
2009 Opel Astra cdti Easytronic.
 
Son düzenleme:
Serdar Bey bende daha önceden easytronic Peugeot 107 vardı. Vites geçişlerindeki vuruntudan rampalarda geri kaçırmasından ötürü arabayı sattım şimdi tam otomatik Corsa aldım. O zaman bana easytroniclerin hepsini bunu yaptığını söylemişlerdi.
 
Servise kulak asmayıp arabanızı zorlamasınız iyi olur. astra 1.3 easy hiç mi hiç zorlama kabul etmez
 
sifir arabanin motor yataklari alisana kadar,1500km boyunca yüksek devir ve hiz yapimamasi her otomobil firmasinin kitabciginda yazar.Bu baslangictaki dikkat edilecek hususlar ileride motorun uzun ve saglikli olamsi icin önemlidir. o Hangi salak(tabiri caiz ise) servis ise sana bas gaza bir sey olmaz,sinirlama yok diyebiliyor.. :) Bu sirf opel icin gecerli degil tüm araba modellerinde de böyledir.
 
Servisin neden böyle bir şey dediğini bilmiyorum ama aracınızın kullanma kılavuzu ilk 1000 kilometrede aracınızı zorlamamanız gerektiğini yazmakta.
 
opal servis'de bana yeni arabalarda rodaj süresi olmadığını yazdı ama ben genede zorlamıyorum,piston yataklarının ve vites geçişlerinin alışması lazım biraz 1000-1500 km
 
bir arkadaşa da yeni aldık ne hikmetse servis rodaj süresi yoktur, al bin bak keyfine dedi. hiç müdahale etmedim. neyse konu o değil.

easytronicte alttan gelen vuruntu sesi kronik bir arıza. bende de var. zaman zaman olup zaman zaman kayboluyor, forumu taratırsan birkaç üyeden daha bu şikayetin geldiğini görebilirsin. Artı ben :)

Bunların içinden en son 2 tanesi bunu yaptırmışlardı sanırım. Bu arkadaşların vuruntu sesi maceraları gerçekten çok ilginçti. Çok acayip atan ustalardan tutun da bi ton reçete yazanlara kadar değişik şeyler ve maceralar yaşamışlardı.

En son bu arızadan şikayetçi olan arkadaş yanlış hatırlamıyorsam ya Z rotunu veya Rot başını değiştirerek nerdeyse binlira hatta bin liradan da fazla acayip masraflar çıkaranlara nispet yine yanlış hatırlamıyorsam 40 liraya felan bu sesten kurtulduğunu söylemişti.

Durum böyle ya z rotu ya rot başıydı. önemli bir problem değil ama değiştirtebilirsin. Yine buraya bilgi ver emin olalım.

Ben o sesi artık kafaya takmıyorum.

Aman yanlış ustaların eline düşme motoru indirmeye bile kalkabilirler, volandan tut, debriyaj setine kadar sana acayip reçeteler çıkarabilirler. aman diyim usta.

ben o arkadaşın mesajını bulayım buraya yazayım irtibat kurup ustalarınızı görüştürün daha faydalı olur, yoksa üzücü ve yorucu günler geçirip bi ton masraf ettiğiniz halde, bu ses nerden geliyor diye düşünüp durursunuz
 
Ben buradayım dostum.Neler söylediler.Motor takozları gidik,volant arızalı vb.gibisinden.Bir rot başı değişimiyle olay halloldu.(30 TL)Bu easytronicler ön takım arızalarını direk kullanıcıya hissettiriyo.Manuelde sıkıntı olsa debriyajdan ayağını yavaş çekersin falan,bir şekilde memnuniyetsizliği azaltırsın fakat easytroniclerde kavrama hep aynı,o yüzden hatayı affetmiyor.
 
Geri
Üst