Mehmet bey vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim ben ce bu açıklama sabitlenmeli çünkü dizel benzin lpg arasında sürekli bir yarış var ve bu açıklama gayet aydınlatıcı bir şekilde herşeyi ortaya çıkarılmıştırr
Teşekkürler.
Sabitleme forum yönetiminin takdirine kalmış bir konu. Aslında 3 sene boyunca LPG sistemleri üreten bir fabrikanın genel müdürlüğünü yaptım. Dünyadaki tüm sistemleri inceledim, yurtdışına sistem ihrac ettim. Uzun ama basit bir konudur.
Bahsettiğiniz yarışı hayret ederek gördüm. Aslında bunlar yarış konusu olacak şeyler değildir. At, deve ve katır gibidir. Uygun parkurda seri hareket edilecekse ve ot bolsa at iyidir. Ama dağlık arazide kıt yiyecek varsa katır gerekir. Çölde gidilecekse deve alternatifsizdir. Şimdi At mı iyidir , deve mi yoksa katır mı dersek, dizel ve benzinli kıyası gibi olur. Şarta göre hepsi iyi olabilir.
Dünyanın en pahalı akaryakıtının satıldığı ve trafik sıkışıklığının devlet tarafından özellikle çözülmediği ülkemizde (daha fazla akaryakıt satmak için zira 1 e 6 kazanır devlet, daha çok yakılırsa daha fazla kar eder) dizel tercih edilmelidir çünkü bu ortamda verimlilik (yiyecek ve su kıtlığı ve dağlık arazi durumu) önemlidir.
Ama,
Türkiyemizde benzin 0,9 TL mazot 0,6 TL olsaydı (ki bu maliyet civarıdır) dizel tercihi yapılmazdı çünkü benzinli bir araba 7-8 krş, dizel bir araç ise 3-4 kuruş yakacaktı. Oran yine aynı olsa da benzinli bile ucuza kullanılabilecekti. Bu durumda daha kıvrak, daha çabuk ivmelenen ve spor sürüşe daha uygun daha sessiz benzinli araçlar keyifle kullanılacaktı.
Fakat biz Türkiyede yaşıyoruz. Benzini 3,80 mazotu 3,05 ten satıyorlar bizlere. Bu durumda benzinlinin avantajlı olan yönlerine girme şansımız kalmıyor zira aile bütçemiz bunu karşılayamıyor. Arabadan aldığımız zevk az tüketmesi ve verimli olması ile belirleniyor. Bu da dizel verimliliği ile elde edilebiliyor.
Örneğin amerikada araban kaç dolar yakıyor diye bir mevhum yoktur. Ne kadar güçlü ve hacimli ise o kadar popüler oluyor. Çünkü benzin halen ucuz.