Yağ değişimini kendin yapmanın faydası

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan omero72
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

omero72

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
23 Nis 2013
Mesajlar
658
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Geçen salı aracımın yağını değiştirmek üzere 3 servise gittim, 3'ünün dükkânları ağzına kadar doluydu. Ancak o gün aracımın yağını değiştirmeye bayağı niyetliydim dolayısıyla öğlen arası geçtikten sonra servisleri tekrar ziyaret ettim belki bir araç boşalmıştır, yerine ben girerim diye ancak öyle birşey olmadı hepsinin işleri uzundu. Bir yerde lift doludu dükkân sahibi aracı olduğu yerde hidrolik kriko ile kaldırarak değişim yapalım dedi ben de "aynısını ben kendi evimde de yapabilirim, aracı ya kanalı olan yerde ya da liftte kaldırarak yaptırmak istiyorum o yüzden dolaşıyorum" dedim.

Ve servislerden ümidi keserek evimin yolunu tuttum. Onca zaman kaybından sonra aracın yağ değişimini kendim ilk kez yapmaya kesin karar verdim. Bu iş için gerekli aletler hazırdı: Hidrolik kriko ve 2 adet sehpa (jackstand)

Hidrolik krikonun nereye oturtacağını ilk başta bilemedim, sonra ön tekerleklerin tam ortasında kriko başının oturacağı büyüklükte sağlam bir nokta gördüm ve ordan kaldırdım, böylelikle aynı anda aracın 2 ön tekerleği birden kalkmış oldu. Yeterli yükseklikten sonra resimde gördüğünüz sehpaları 2 tarafa yerleştirdim.
tvurw.jpg


Yağı boşalttığım aluminyum tepsi arkada görülüyor. Bu tepsi evde börek vs. pişirmek için kullanılıyordu ve aluminyum tepside gıda maddesi pişirmek bulundurmak sağlığa zararlı old için yıllar önce bir kenara koydum ve kullanılmıyordu. Motor yağı gibi zehirli bir madde ile aluminyum gibi zararlı bir madde ikisi birlikte iyi uyum sağladı :)

Şimdi oldukça önemli bir konuya geliyorum. Yağı servislerde değişirken 15dakika - yarım saat içinde işlemin bitmesi gerektiğii için yağ henüz tamamen boşalmamışken yani çok ince akmaya devam ederken tıpa vidasını kapatırlar, ona hiç dikkat ettiniz mi?

Yağı kendiniz boşalttığınız zaman 15 dakikada yağı boşaltma kısıtınız olmadığı için çok önemli birşeyi test etme imkanım oldu: 4-5 saat boyunca yağın önemli kısmını boşalmasını bekledikten sonra tepsiyi alttan alıp, yerine naylon serdim ve tüm gece o naylon üstüne de acaba yağ akmaya devam edecek mi diye bekledim. BURASI ÇOK ÖNEMLİ, O YÜZDEN BÜYÜK HARFLERLE; sabaha kadar naylonun tamamı yağla doldu! Yani yaklaşık bir avuç içi kadar daha yağ çıktı!

Buradan şu sonuç çıkar: servislerde yağın boşalması için tanıdıkları 15 dakikada aslında motor yağı tamamen boşalmaz, içerde motorun içine yapışmış şekilde birkaç yüz gram yağ kalmaktadır.

Cunku 4-5 saat beklediğim halde, içerde hala bir avuç içi, tahminen 100 gram kadar yağ kaldı. Bu durumda servislerin beklediği 15 dakikanın üstüne beklediğim 4-5 saatlik arada da muhakkak birkaç yüz gram akmış olmalı.

İşte o yüzden servislerdeki yağ değişimine göre kendiniz bu şekilde tüm gece yağın boşalmasını bekleyerek cok cok daha sağlıklı bir yağ değişimi yapabilirsiniz.

Peki bu neden o kadar önemli? Bence eski yağ ile yeni yağın fazla karışmaması gerekli, o yüzden. eski yağ yeni yağı da bozar ve daha az km dayanmasına yol açar diye düşünüyorum. Herkese kendi yağ deişimini kendi yapmasını tavsiye ederim. Maliyetlerim ise şöyle:

2 adet sehpa: RICO marka 65TL, Bursa'daki soydaş pazarından aldım.
Hidrolik kriko: Arkadaşımdan ödünç aldım, fiyatını bilmiyorum ancak 70TL'yi geçmez.

Yani bu işi kendiniz yapmanın maliyeti hiç yüksek değil.
 
bence sizin yağın biraz geç süzülmesi aracın önünün daha yüksekte kalması ile alakalı bir durum ;)
 
hm hiç sanmıyorum. bir de yağ çıkış yeri motorun arka tekerleklere doğru ucunda yani aracın önü kalkık olunca yağın akacağı tarafta.

ayrıca, aracın konumu yağın akmasına engel olsaydı o yağ zaten hiç akmaz motor içinde kalırdı.

ama tüm gece boyunca yağ azar azar aktı. ve bunun her araç için geçerli olduğunu tahmin ediyorum. yani yağı servislerde 15 dakikada değiştirmenin motorun içinde önceki pis yağın kalmasına sebep olarak yağlama kalitesini bozduğu iddiam devam ediyor.
 
Birşeyleri yapabilmek/başarabilmek insana sonsuz bir haz verir. Ayrıca elinden iş gelenlerin kendi işlerini kendilerinin görmesinde fayda vardır. Diğer yandan bir aracın karter tıpası ne kadar açık kalırsa kalsın blokta mutlaka bir miktar sıvı (bu durum yağda olduğu gibi soğutma suyunda da geçerlidir) kalacaktır, ayrıca blokta kalan yağın süzülmesi sıcak motorlarda daha kolay olur. Sağlıklı bir yağ değişimde motor içini temizleme amaçlı ürünler kullanılabilir ama iş paraya dayandığı için artık bu tür malzemeleri kullanan çok az kişi kaldı :(.
 
flush diye bir olay var sanırım. yağ değişiminde kullanılıyor
 
Bir tüyo da benden olsun o zaman filtreyi değiştirmek için eski dinamo kayışlarından varsa filtrenin beline sıkıca sar ve çevir anında söküldüğünü göreceksin ;)
 
Araç kullanıcıların coğu zamanında bakım bile yaptırmaz iken bu dediğinizi uygulanması çok çok zor.... Zaten 15 dakikada tüm yağın süzülmeyeceğini bir coğumuz biliyordur... hatta sizin uygulamanız da bile iticiler de vb. yerlerde hala yağ kalacaktır.
Ben bu durumu bertaraf etmek için yağ değişim aralığını daha kısa tutuyorum. ortalama 6500- 7500 km de değişime gidiyorum...
Ayrıca dışarıdan yağ alıp koymamaya dikkat ediyorum. heşeyin sahtesi olduğu gibi yağında bolca sahtesi piyasada...
 
Elinize sağlık. Güzel noktalara değinmişsiniz. Tabi bu işi yapacak müsait evde lazım.
 
yağ değişimini kısa tutun olsun bitsin...okadar süzdürmenin bence çok bir önemi yok,nekadar süzdürürsen süzdür motorun içinde en az yarım litre süzülmeyen yağ kalır hep...en güzeli serhat abinin dediği gibi kısa aralık...
 
bırde yag degısımınden once yagın ıcıne katılan yagı ıncelten ve cozunmesını saglayan kımyasallar mevcut yaga katıp aracı 5 10 dak kadar rolantıde calsıtırıyosunuz dha sonra tum yağ cozulup kartele ınıyor daha sıvı sekılde..
 
Geri
Üst