Merhaba Arkadaşlar,
Forumda yeniyim. Problemim olduğu için kayıt olduğum gerçeğini gizlemeyeceğim ancak umarım herkese de faydalı olabilirim.
Aracım : Vectra B 2.0 CD Manual 1996.
Problemim aynı Musty55 arkadaşımızınki gibi Silkeleme, Kerkinme ve ona ek olarak motor-stop yapıyor. Biraz daha detaylı açıklamak isterim.
Örnek olarak dünkü yaşadığımı biraz anlatayım. 100 km/hız ile giderken vitesi 4âten 5âe attım. O ana kadar herhangi bir problem olmayan aracımda 5. viteste ilk gazı verdiğim anda öncelikle sanki araç gitmek istemiyormuş gibi kerkindi, akabinde gazı almıyormuş gibi bir silkeleme yaşattı. Silkeleme gaza bastığım sürece devam etti ve ne kadar gaz verdiğimle doğru orantılı değil, az da bassam çok da bassam silkeledi. Silkeleme sırasında aynı zamanda farlar dahil tüm elektronik aksamı evdeki lambayı hızlıca birkaç kere açıp kapatmışım gibi kapanıp açıldı. Daha önce başıma geldiğini bildiğimden dolayı yine vitesi 4âe aldım, normale dönen araç 1 dakika geçmeden bu sefer 4. Viteste silkelemeye başladı. Ben hiç bir şey yapamadan da 5-6 sn içinde motor-stop etti. Motor stop ettiğinde direksiyon hidroliği durdu sanırım çünkü direksiyon simidi kaskatıydı, döndürmek imkansız. Tek yapabildiğim frendi. Marşı kapatıp, debriyaja basıp hızlıca tekrar marş verdim o hızda giderken tekrar çalıştı araba. Ayağımı debriyajdan kaldırırken yüke bindiği anda tekrar silkeleme yapmaya başladı. Gaz verdiğim anda silkelemeye başlıyor. Daha önce de defalarca başıma geldiğinden dolayı biliyorum.
Genelde gaz verdiğim zaman oluyor bu olay. Ancak durduğu yerde de motor-stop ediyor.
Ve hazin son yolda kaldım.
Farkettiğim birkaç bilgiyi de paylaşayım. Daha önce motor bu kadar ısınmıyordu. Şu anda 10 dakika aracı hiç yormadan 2k, 2.5k devirlerde vites geçişi yapsamda 3-4 dakika sürdükten sonra kaputu açtığım anda yüzüme aşırı sıcak bir hava vuruyor. Motor normal olmayan bir şekilde ısınıyor.
Hem LPGâde yapıyor hemde benzinde yapıyor. LPGâde çok daha sık tekrarlıyor.
Zaten hararet göstergesi kafasına göre takılmakta. Panelden üzerine tıklatarak çalışmasını sağlıyorum.
LPGâde 90 dereceye yakın olan ve sürekli değişen motor sıcaklığı(Çünkü fan açıyor araba sürekli olarak) benzinde 80-90 arasında sabit kalıyor.
Klima zaten açmıyorum. Açtığım anda motoru elime alırım diye korkuyorum.
Arabanın bakımı dün yapılmıştı. Filtreler ve Yağ değişimi işlemleri. Debimetre kontrolünü servis yaptı. Bujiler ve buji kablolarının sağlam olduğunu söylediler. Turbo valfleri kontrol edildi. Ona rağmen bugün bunu yaşadım.
Olayın en üzüntü verici yanı ise, Kocaeliânde bu araç ile uğraşacak güvenilir bir usta bulamamam. 1 senedir bende olan bu araca özel bir serviste defalarca dünyanın parasını bayıldım. Ancak bu özel serviste, anlattığım durum için, motor elektrik aksamı değişmeli açıklamasını yapıyor ve 2.0 eski araçlara el sürmeyeceğini beyan ediyor, başından savıyor, kestirip atıyor. Bu tarz konular hakkında çok da fazla bilgisi olmayan beni bile zıvanadan çıkarttılar. Forum ortamına güvenen ve forum çözümlerinin başarısını bilen biri olarak desteğinizi rica ediyorum. Arabamı seviyorum ne kadar çok yaksa da.
Herkese şimdiden teşekkür ederim.